1

Az íj (Hwal, 2005)

Kim Ki-duk tizenkettedik játékfilmje elégikus példázat egy 60 éves öregember plátói szerelméről, aki egy nyílt tengeren horgonyzó hajón él. Az idős tengerésznek egy vonzó 16 éves lány a társa, akit kiskorában talált meg, maga nevelt fel, majd beleszeretett. A férfi tehetséges íjász, és türelmesen számolja a lány tizenhetedik születésnapjáig hátralévő napokat, amikor tervei szerint elveszi őt feleségül. Egy nap jóképű fiatal srác érkezik az öreg hajóra. A nevelőapa csalódottan látja, hogy fiatal menyasszonyának a fiú tetszik. Az öreg számára, aki ősi szertartások tisztelője, íjának három lényeges szerepköre van: gyors és biztos fegyver, amivel megvédheti önállóságát, ami megmondja a jövőt, továbbá hangszerként lehet rajta játszani. Az íjhoz tartozó hegyes nyilak férfiasságának, erejének szimbólumai.

Miközben néztem olyan ellenérzéseim voltak- na nem a filmmel magával, hiszen az csodásan hozza az érzéseket, amiket kell- hanem a történettel kapcsolatban. Annyira sajnáltam a lányt (Han Yeo-reum) hogy nem tud szabadulni az öregembertől (Jeon Seong-hwang). Bármit is tett az öreg (mosdatta, zenélt neki stb…) akkor sem tudtam elfogadni hogy fogságban tartja. Borzasztó volt látni, amint a naptárján számolja vissza a napokat, aztán amikor féltékenykedett a fiatal srácra (Suh Ji Su) még inkább ellenszenves lett. A film vége felé esett csak le a tantusz, hogy valójában mit is érez a lány. Ekkor értettem meg igazán, hogy milyen kettejük kapcsolata.

A filmet írta és rendezte Kim Ki-duk. Ismét kevés a szöveg, de ez senkit ne zavarjon, ez a film is épp úgy hozza a megfelelő pillanatokban az érzéseket, mint mondjuk A homok asszonya, Teshigahara Hiroshi rendezésével.

Most pedig megmutatom a részt, amelynél megvilágosodtam. Egyszerűen csodálatos.

Azt nyugodtan kijelenthetem hogy ez a film is, mint megannyi keleti alkotás igazán elgondolkodtató, lélekre ható, pityergős, és érzéki. Művészlelkeknek kötelező.

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *