3

Need for Speed

needforspeed

Az aszfaltszaggató, benzingőzzel telített történetekre egyszerűen nem vevő a közönség. Csupán a Diesel-motorral hajtott Halálos iramban filmek tudták bevonzani az embereket a mozikba, ami eléggé eltolódott abba az irányba, hogy nyugodtan blődnek lehessen nevezni, ám továbbra is veszettül szórakoztató tud lenni. Az eltelt évek alatt több nyögvenyelős próbálkozás is volt, hogy valamiképpen besoroljanak a Vin Diesel és Paul Walker mögé, de jöhettek akármilyen cool verdával vagy remek motorral a vége csak az lett, hogy félre kellett állniuk, mert túlságosan sok kipufogófüstöt nyeltek (pl. Biker Boyz, Vas, Redline). Ezúttal a DreamWorks volt oly bátor, hogy megpróbálkozzon egy korrekt konkurensfilmet összebütykölni, méghozzá egy igen-igen népszerű számítógépes játékkal, a Need for Speeddel robogtak fel a vásznakra.

Nem könnyű a feladat, ha valaki megpróbál mozifilmet gyártani egy közkedvelt programból. Az egy dolog, hogy a játékosokat is kell elégíteni, be kell húzni őket valahogy a termekbe, de azokra is gondolni kell, akik még életükben nem találkoztak a játékkal. Azonban csak nagyon ritkán sikerül pontosan megtalálni az egyensúlyt. Azok élvezték igazán a Mortal Kombatot, akik több órán keresztül nyüstölték a billentyűzetet, hogy mindenféle kombóval a földre küldjenek bárkit (a folytatást már a gamerek is kihagyták), a Perzsia hercege kalandfilm legnagyobb ellenfele pedig az elszabadult költségvetése volt.

NEED FOR SPEED

Tehát, ha valaki egyáltalán nem nyomta nagy erővel a klaviatúrán a szükséges billentyűket mit gondolhat az NFS játékról? Verseny verseny hátán, csili-vili milliós sportautók, természetesen az elengedhetetlen tuningolás sem maradhat ki és a kék szirénák. E köré kellene egy értelmesnek tűnő történetet rittyenteni. De a nagy kérdés inkább az, hogy érdemes-e? Illetve kinek is akarnak megfelelni? Már a kezdet kezdetén világossá vált, hogy nem a kérges szívű kritikusok lenyűgözése lesz a fő irányelv és eleve egy alibisztorival fognak előállni, ahol a fő szempont, hogy a főszereplő a játékidő nagy részében nyomja a gázpedált és minél több verdát zúzzanak le.

Tobey (Aaron Paul) anyagilag alaposan a padlón van, habár az illegális versenyekből csurran-cseppen valami, de szerelőműhelyének megmentéséhez rengeteg pénz kellene. Kapva kap az alkalmon, mikor ellenlábasa, Dino (Dominic Cooper) visszautasíthatatlan ajánlattal keresi fel és ha nem lettünk volna biztosak benne, gyorsan kiderül, hogy a férfi sunyi, számító gazember, ármánykodása miatt Tobey a sitten találja magát. Szabadlábra kerülésekor azonnal elindulna egy illegális futamon, ami nem csak szép summát hozna, de egyúttal bosszút állhatna. Mindössze oda kellene érni időben a startvonalra. Még jó, hogy vannak jó barátai, akik szemernyit sem változtak, amíg ő a hűvösön volt: Egyikük továbbra is a levegőben érzi jól magát, a másik szájában folyamatosan ott lóg egy fogpiszkáló.

NEED FOR SPEED

Scott Waugh rendező az Act of Valorral bizonyította, hogy akkor van igazán elemében, ha elindulhat az akció, minden más csak felesleges tölteléknek hatott. Ezúttal sincs másképp, a drámai szállal nem tudott mit kezdeni, ámde gyakorlatilag ez lenne igazán a mozgatórugó a cselekménybe, egyúttal a főhős motivációi is. Látom egyesekben eléggé érik a klasszikus, eléggé elnyűtt beszólás: „Aki drámát vár, nézzen inkább Tarr Béla filmet”. Szó sincs arról, hogy bármi komolyabbat kinézzünk a filmből, de azért nem kellett volna néhány helyzetet parkolópályára terelni.

I feel the need… The need for speed – mondta vidáman Tom Cruise a Top Gunban. Elvárható, hogy a karakterek idejük nagy részét inkább a volán mögött töltsék, mint ide-oda járkáljanak orruk alatt mormogva. Tobey is élvezi a sebesség örömét, biztos kézzel fogja a kormányt. A jég hátán is elvezetne bármilyen verdát és profin kerülgeti az elé került akadályokat. Nem csak a kihalt városi utcákon, de más tájakon is könnyedén elvezet és ügyesen veszi a kanyarokat. Kihívás akad bőven, hiszen a próbaidő megszegésén túl időben kellene odaérni a nagy versenyre, nem csak a zsaruk próbálják elkapni, a klisés romantikus szál felett pedig csakis az ennivaló Imogen Poots miatt lehet nagy morogva szemet hunyni. Hozzá köthető a film egyik jelenete, ami után a padlóra eshet az állunk, a kórházban laptopot kérvén a nővérke azonnal hoz egyet.

Ha valaki csak annyit vár, hogy a vicceskedő, keménykedő egysíkú karakterek tövig nyomják a gázpedált és a nagy sebesség mellett még arra sem jut idő, hogy megálljanak, illetve jó néhány álomverdát ripityára zúzzanak (replikákat törnek össze, darabja 300.000 dollár), ráadásul mindez elég arra, hogy a józan gondolkodást félretegyük, a logikai buktatókon pedig úgy suhanjunk át, hogy kiakad a kékkabátosok sebességmérője, akkor ebben a filmben nem fog csalódni. 60 %

imdb: 7,3
rottentomatoes 23 %

Büdzsé: 66 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 30, 4 millió dollár
Eddigi összbevétel: 126,5 millió dollár

3 komment

  1. Nagyon jó volt a kritika. Tetszett az írás.
    A filmet nem láttam, kicsit érdekel, de miatta nem zarándoklok el a mozikba. De az írás nagyon csak korrekt volt, csak így tovább!

  2. Meg kell mondjam , nem igazän ertek eggyet a kritikäval.
    Bär eddig csak nemetül meg angolul lättam magyarul meg nem , azt kell mondjam eleg jol összerakott film.
    Tud mäst mutatni mint a fäszt end füresz szeria , ahol sztem az 5-6 csak a love hajszoläsa semmi mäs. Persze itt is vannak fizikai meg gravitäcios blödsegek( nagy ugräs pl) baromira nem kellö szerelmi szäl… a replica autok se lätszanak replikänak , igaz elegge sok a kamera rängatäs igy nem veszel eszre moziban reszleteket , ha majd egy retail HD lesz akkor lehet több különbseg kijön. De vannak böven uj dolgokat felvonultato megoldäsok a filmben , pl a belsö kamera älläsok , a pick up oldaläban monitor ami olyan semät mutat a terkepröl mintha a jätek map-je lenne stb. (nekem a mustang head up displa tetszik a legjobban a ket visszapillanto tükör kameräbol , meg a koenigsegg kulcsok jelenet 😉 )
    de en megszällott vagyok a verdäk iränt ugyhogy azt mondom epp ideje volt vmi ujat mutatni ilyen beällitottsägu manuszoknak mint en.
    En värtam is , sokkal többet kaptam mint a trailer alapjän , olyan amit sokszor meg fogok nezni moziban is meg majd hd-ban is itthon 😉

  3. Azt értem, hogy ez egy autósfilm, de hogy a verseny-/üldözős jeleneteken kívül minden ennyire gyenge legyen? Idegesítő műmájerkedés az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *