0

InterCom hírlevél

Premier és szülinapi buli az Az-nak

Az Az – Második fejezet (It: Chapter Two) egyik különlegesen emlékezetes jelenete egy tükörlabirintusban játszódik, ahol egymást keresve bolyong a James McAvoy játszotta felnőtt Bill, egy derryi kisfiú és Pennywise, a vérengző bohóc. A film régen várt, tegnapi világpremierjén Los Angelesben a sok híres vendég élőben is úgy érezhette, hogy tükrök között jár: hiszen az elsöprő sikerű első részben főszereplő gyerekszereplők, és a 27 évvel későbbi felnőtt magukat játszó színészek együtt vonultak be a Regency Theaterbe, és amikor egymás mellé álltak, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy milyen elképesztően jól sikerült a szereposztás.
Talán mert kicsit sem hagyományosan folyt. A premieren Jay Ryan elárulta, hogy egy gyerekkori fotójával győzte meg Andy Muschietti rendezőt: hiába jó képű, izmos férfi ma, valaha duci kisfiú volt. Bill Hadert viszont azért hívták be, mert a gyerekkori magát játszó Finn Wolfhard ajánlotta: azt mondta, kettejük furcsa humora nagyon hasonlít egymásra.
A premier a moziteremben azzal kezdődött, hogy a színészek, a stáb és a csatlakozó vendégek együtt elénekeltek a Happy birthday-dalt, hogy így köszöntsék a film rendezőjét. Az ünneplés a vásznon sok piros lufival és egy bohóccal folytatódott. Amerikában hódító útjára indult az év – vagy talán az évtized – legrémisztőbb horrorfilmje.

Az aranypinty öregen és fiatalon

Nicole Kidman gyönyörű. És a dekoratív, 52 éves színésznő kicsit sem hiú: egy szerep kedvéért nagyon sok mindent bevállal. Az aranypinty (The Goldfinch, hazai bemutató: szeptember 19.) című film, amelynek a középpontjában egy elrabolt, és kézről, kézre járó különleges műkincs áll, több évtizeden át követi a festmény sorsát, így a főszereplőket is néha fiatalon, máskor öregen látjuk.
– Pont abban a korban vagyok, amikor a sminkesek fiatalt is tudnak csinálni belőlem és vénasszonyt is – mondta erről újságíróknak Kidman. – Ezért olyan nagyszerű ez a kor.
A film egyes jeleneteiben őszen, ráncosan megjelenő színésznő azonban tiltakozott, amikor felvetették neki, hogy 2002-es Oscar-díját egy műorral szerezte: azt mondta, hogy ő mindig azt teszi, amit a figura kíván, és nem a díjak kedvéért hagyja, hogy átváltoztassák.
– Az biztos, hogy Ansel Elgorttal már hetek óta forgattuk az öreg jeleneteimet, amikor egyik este civilben találkoztunk – mesélte Kidman. – És szegény srác rettentő zavarba jött, nem tudott hova tenni. Megszokta, hogy vénasszonyként lát, és este, estélyihez azért nem vettem már fel a ráncos nyakamat…

Joker Velencében

Joaquin Phoenix és Todd Phillips már megérkezett Velencébe. A világ egyik legrangosabb és legrégebbi filmfesztiválján kerül majd sor a várva várt, minden univerzumon kívüli új képregényfilm, a Joker (Joker, hazai bemutató: október 3.) gálapremierjére. Sőt, a Joker-t nemcsak a velencei, hanem a Torontói Filmfesztivál (Észak-Amerika egyetlen A kategóriás filmfesztiválja) programjába is beválogatták.
Nem is csoda: a Velencei Filmfesztivál művészeti vezetője, Alberto Barbera olyan lelkes a film miatt, hogy úgy tűnik, ő már a vetítés előtt átadná az alkotóknak az Arany Oroszlánt.
– Meg kell mondjam, elég gyorsan hoztunk döntést erről a filmről – nyilatkozta nemrég Barbera. – Elég meglepő darab. Idén ez a legmeglepőbb filmünk. Egyenes útja van az Oscar-díjig, pedig kemény, sötét, erőszakos film. Elképesztően ambiciózus, hatalmas távlatai vannak. Csodás darab.
Minderről a világ minden tájáról érkezett vendégek szombaton győződhetnek meg, a Lidón tartandó gálavetítésen.

A Ragyogás folytatódik

Stephen Kingnek jó éve van. Persze, nem ez az első eset, hogy egy évben több King-megfilmesítés is a mozikba kerül: 1983-ban három, 1986-ban és 1990-ben két-két, 2007-ben négy King-film premierje volt. 2019 mégis nagyobb betűkkel lesz beírva a világ számtalan King-rajongójának emlékezetébe: 2017-ben az Az (IT) minden idők legnagyobb bevételt hozó horrorjává vált, és azok, akik már látták, biztosak benne, hogy a film második része, az Az – Második fejezet (IT – Chapter Two, hazai bemutató: szeptember 5.) minimum megismétli ezt a sikert. De közeleg az Álom doktor (Doctor Sleep, hazai bemutató: november 7.) premierje is, amely a legendás Ragyogás folytatása. Ewan McGregor egy hozzá hasonlóan különleges képességekkel rendelkező kislánnyal együtt küzd a vámpírok ellen – miközben a gyerekkorában átélt szörnyű élményekkel is viaskodik.
Ewan McGregor alaposan felkészült a szerepre. Még azzal az egykori gyerekszínésszel is találkozott, aki Jack Nicholson mellett a Ragyogás-ban játszotta a kis Dannyt – akinek ő most a felnőtt korát alakítja. Az egykori Danny már rég nem színész, biológia tanár, négy gyereke van, akik ha látják, kinevetik a Ragyogásban viselt frizuráját. Még az sem biztos, hogy tudott segíteni McGregornak: a forgatásból szinte csak arra emlékszik, milyen jó volt mogyorókrémes szendvicset enni a szünetben a Grady ikreket játszó Lisa és Lousie Burnsszel.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *