0

25 éves a Komputerkémek

sneakers2Szerencsére a 90-es években sem szenvedtünk hiányt a paranoia filmekben. A teljesség igénye nélkül mondanék párat: Összeesküvés-elmélet, A közellenség, Az utolsó esély, A szomszéd. És ott volt még a Komputerkémek is, amiből egészen feszült és izgalmas produkció kerekedett ki. Robert Redford irányítja azt a profi kis csapatot, ami legálisan vállalatok és pénzintézetek biztonsági rendszereit teszteli. De minden a feje tetejére áll, amikor államérdekből meg kellene szerezniük egy bizonyos fekete dobozt. És ez az eszköz sokat ér, nagyon sokat, egyesek ölni is hajlandóak érte.

A kezdetek

Lawrence Lasker és Walter F. Parkes éppen a Háborús játékok kapcsán végzett kutatómunkát, amikor felmerült bennük a Komputerkémek ölet. A történet első változataiban Liz még banki alkalmazott volt és nem Martin exe. Végül változtattak rajta, mert úgy vélték, hogy sok időt venne igénybe a karakterrel való bíbelődés.

sneakers1

Alakul a film

Robert Redfordot sikerült megnyerni először, ami kifejezetten jól jött, hiszen a neve máris elegendő volt ahhoz, hogy fel tudják hívni a projektre a figyelmet. Phil Alden Robinson rendező mindig is szeretett volna Redforddal dolgozni, szóval itt volt a remek alkalom, bár a film iránt nem tanúsított túl nagy lelkesedést. A rendező ügynöke győzte meg, hogy csak olvassa már el a szkriptet. Nem is bánta meg, a forgatás végén meg is jegyezte, hogy jó lenne, ha az egész anyag tönkremenne és ugyanezzel a csapattal visszamehetne dolgozni.

sneakers3Sidney Poitier kapta az egykor a CIA-nál dolgozó Crease szerepét, Dan Aykroyd lett a paranoiás és az összeesküvéselméletekkel előhuzakodó „Anyuci”, David Strathairn a vak, telefonokkal foglalkozó Füttyöst testesíthette meg. River Phoenix kicsit megviselt volt az Otthonom, Idaho után és másra vágyott, keresett egy sokkal kevésbé megterhelő szerepet, így került be a filmbe.

A PlayTronics épületben a Cosmo szobájánál lévő számítógép egy Cray Y-MP, ami akkoriban a leggyorsabb szuperszámítógépének számított.

Egy kis poén

Egy alkalommal Robinsont meglátogatta néhány fickó, állításuk szerint az Egyesült Államok haditengerészetének hírszerző szolgálatának dolgoztak és arra kérték, hogy a filmben ne szerepeljen az az eszköz, ami képes dekódolni a kódokat. A direktor még ügyvéddel is konzultált az eset után, kiderült, hogy csupán átverésről volt szó, amit vagy Aykoryd vagy Redford készített elő.

Box Office

1992 szeptember 11-én mutatkozott be Amerikában, a hétvégén 10 millió dollárt termelt ki, ezzel megszerezte az első helyet. A második a Első állomás: Las Vegas volt, a harmadik a Hellraiser III. Egy hét múlva szintén az élpozícióban foglalt helyet, mögött a Ron kapitány és a Facérok. Majd a harmadik víkenden Az utolsó mohikán utasította maga mögé. 51.4 millióval zárt, a nemzetközi színtéren 53.8 millió dollárt szedett össze. Nálunk 1993 február 5-én került a vásznakra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *