1

The Belko Experiment

belkoposter

Teljesen átlagos munkanapnak néznek elébe a Bogotában található Belko cég alkalmazottai. Kicsit ugyan furcsa, hogy a helyi munkaerőt hazaküldik, de ezt leszámítva mindenki teszi, amit szokott: Idegesítően bámulja a másikat, elpöfékeli a szokásos fűadagját, ügyködik a gépe előtt. Szóval semmi különös. Egészen addig, amíg a hangosbemondón valaki közli, hogy bizony három embernek rövid időn belül meg kell halnia, különben jön a büntetés. A különös helyzetet nehezíti, hogy az egész épületet lezárják, se ki, se be. Majd jön a következő utasítás. Itt bizony még több vér fog folyni.

belkoexperiment11

Nem nevezhető eredeti ötletnek, hogy különböző embereket összezárnak, akik kénytelenek eldönteni, hogy ki maradjon életben. És ebbe beletartozik, hogy csoportba tömörülve vadásszák le a többieket vagy ügyeskedve, másokra hatva csökkentik a létszámot. Lehet szó akár egyszerű és szórakoztató gyilkolászásról (az Öld, ahogy éred örömmel tapicskolt a B kategória vériszamos térfelén) vagy éppen kénytelenek voltak rafinált érvekkel elérni, hogy ne ők harapjanak a fűbe (Circle), esetleg a kormány által hozott döntés miatt kell egymást kicsinálni (Battle Royale).

Hogyan is kellene kezelni ezt a filmet, hova tegyük? Nos, semmiképpen sem akarnak mély mondanivalót belénk sulykolni. Nyilvánvaló, hogy a téma önmagában komoly, mégis elég rátekinteni az alkotógárdára, hogy leszűrjük, hogy egy olcsóbb, morális kérdéseket alig feszegető, kissé véres-agyvelős és olykor meglepően vicces sztorit fogunk látni. Greg McLean a Wolf Creek miatt lehet ismerős, James Gunn a Galaxis őrzőin túl pedig a Slither-ért vagy éppen a PG Pornért felelt.

Kiszámítható? Olykor könnyedén rá lehet jönni néhány dologra, lehet sejteni, hogy a szereplőgárda egyes tagjai kikkel tömörülnek vagy hogy mivel fognak próbálkozni. És hogy ki marad életben? A legszebb az egészben, hogy sikerül néha meglepetést okozni, persze az álla senkinek sem fog döbbenetében a padlóra esni, sokkal inkább lehetséges, hogy az irodai patkányok gyilkolászása vagy bujdoklása közben a film fekete humora vigyorgásra késztet.

Változatos karakterek várják vagy próbálják elkerülni a halált. A vadabb, örültebbnek látszó karakterekből még szép, hogy előjön az állat, de ott van az összeesküvés elméleteket előnyben részesítő baráti kör vagy a racionálisan gondolkodni próbáló egyének. McLean nem merül bele igazán a szereplőgárda döntéseibe, ami igazság szerint nem hiányolható és nem is próbál A kísérlet – Das Experiment szerű mélységekbe belemerülni. Egyszerűen csak egy B kategóriás élvezhető „szaporodjanak csak a hullák” filmről van szó. 70 %

imdb: 6,1

Büdzsé: 5 millió dollár
Amerikai bevétel: 10,1 millió dollár

Egy komment

  1. Gunn meg pár színész miatt vártam, ha megfelelő elvárásokkal ül le az ember neki, nem fog csalódni, nekem a vége különösen tetszett annak ellenére, hogy SPOILER kicsit hálivúdi happy endes lett. Kb ilyen lett volna, ha egyszer McGinley bedurvul a Dokikban 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *