8

Transformers: Az utolsó lovag (Transformers: The Last Knight)

transformersmagyarposzter

Az előző részekről: Transformers, Bukottak bosszúja, A Hold sötétje, A kihalás kora.

Elhívják az írók Michael Bay-t egy futópályára, ahol néhány méterenként ki van helyezve valamilyen méteres nagyságú kartonból kivágott épület-vagy karaktersablon. Közlik vele, hogy szeretnék szemléltetni a cselekményt, a legjobban így tudják ezt szemléltetni, a lényeg, hogy közben futni fognak. Elindulnak, pár másodperc után ott is van egy kihelyezett robotforma, amelyet az asszisztens teljes erőből felrúg, a következő makettre pedig petárdát dob. Bay elmosolyodik, lelki szemeivel máris pusztítást vizionál maga elé, valamit mondana, de a derék kollégák ösztökélik, hogy fusson tovább. Mire körbefutják a hatalmas pályát mindenki csurom verejtékben úszik, a fáradt direktor szuszogva hátrafordul, egy-két helyen még lángolnak a szemléltető eszközök, itt-ott füst kanyarog az ég felé. Zsebéből előhalászik néhány petárdát, csatlakozik az asszisztensekhez, akik kicsit kimerülten, de gyermeki örömmel használják el a megmaradt robbanóeszközöket, közben odaszól a producereknek és az íróknak: ‘Tulajdonképpen az elején még lett volna néhány észrevételem, de a fenébe is, elfelejtettem a diktált tempó alatt. Úgy rémlik nem volt rossz, vágjunk bele.

Na valahogy így képzelem el, ahogy Bay elfogadta a film történetét.

transformerslastknightkep1

Ami tulajdonképpen a következő: Cybertron szülöttei nem kívánatos személyek a bolygónk nagy részén, elfogásukra külön egységet állítanak fel. Optimusz távol jár, a Földön Cade Yeager próbálja menteni a bajba jutottakat, miközben valamiért folyamatosan érkeznek az óriásrobotok. De hogy legyen valami komolyabb feszültség is, elő kell keríteni az alkoholista Merlin egykori botját, mivel csak azzal akadályozható meg az emberiség elpusztítása.

Ismerek olyan – felnőtt – embert, aki csak arra vágyott A kihalás kora résznél, hogy a hatalmas robotok csépeljék egymást, aztán megint legyen valami akció és megint. Kívánsága teljesült, a film kiváló volt számára. Az utolsó lovagnál viszont csalódni fog, hiszen látványosnak nevezhető, jól kivitelezett akció nincs. Általánosságban nézve Bay azért szereti odatenni magát, ha rombolni kell vagy a levegőbe röpíteni valamit, és a tempóval feledtetni a sztori hiányosságait. Csakhogy nincs semmi, ami alapján rá lehetne fogni, hogy ki követte el a filmet. Hiányoznak a cool, lassított felvételek, pompás robbanások és kellemes lövöldézések. Még a végső összecsapás sem az igazi, ott sem tapasztalható semmilyen „bay-i” megoldás.

transformerslastknightkep222

Talán butaság egy Transformers filmnél számon kérni a karaktereket, de illett volna nem csak úgy véletlenszerűen belepakolni a cselekménybe. Jönnek és mennek az Alakváltók, hirtelen felbukkannak, esetleg odacsapnak, aztán eltűnnek. Megatron csak azért kellett, hogy a polcokra ki lehessen rakni egy róla mintázott játékot. Vele látványosan nem tudnak semmit kezdeni. És hát a hús-vér szereplőkkel szintén mostohán bántak. Mark Wahlberg és Laura Haddock között olykor van szikra, máskor enyhén szólva sincs. Más részről Haddockot még annyira sem tudják eladni professzornak, mint Annabelle Wallist A múmiában régésznek. Ó igen és furcsa módon rendszeresen vált ruhát, még akkor is, amikor szorít az idő (a szponzorok?). Az előzetesekben kiemelt kislány, Izabella is csak az elején tud érvényesülni, majd hirtelen már parkolópályáról pisloghat. Anthony Hopkins derekasan helyt áll a szájába adott olykor sületlenségnek süketelésében.

Az előzetesekben látott bunyó Optimusz és Űrdongó között olyan véget ér, ami után a Batman Superman ellen Marthás pillanata sem lesz oly kínos/bosszantó/nevetséges ezek után. De mire idáig elérünk már eléggé álmatagon amúgy is csak lemondóan pisloghatunk a vászonra. A szereplők érdektelenek, a humor egyszerűen rossz és még azt sem lehet ráfogni, hogy óvodás lenne.

Fizika? Egy NASA szakember kitalál és vázol egy ehhez köthető egyszerű tervet. Bejön? Nem. Hiszen az efféle filmekben nem is kell számon kérni a fizika törvényeit, az alkotók így szúrtak oda mindazoknak, akik hiányosságként szokták emlegetni. Talán a film legjobb poénja és pontja. Kár, hogy más pozitívumot nem lehet Az utolsó lovag számlájára írni.

Enyhén szólva is rossz lett Az utolsó lovag. Ráadásul sikerül annyira bekavarniuk, hogy saját maguknak is beintenek. 20 %

imdb: 5,4

8 komment

 1. Most valahogy tényleg még a szokásosnál is bugyutább poénok voltak, viszont amiért erre be kell menni, a látvány az wtf kategória volt néhol, a hangok megint nagyon rendben voltak. Maga a story jó lett volna csak ez a tálalása nem az igazi. De legalább a főhős nő karakterének sikerült adni egy kis háttér storyt. Szegény öreg Hopkins meg úgy illett a filmbe, mint kecske az elegáns svéd asztalos vacsorához:)

  • Szerintem éppen Hopkins volt az, aki mintha élvezte volna, hogy zöld háttér előtt játszhat:) A poénok meg satnyák voltak, nem óvodás, hanem egyszerűen rosszak.

   • Élvezni lehet, hogy élvezte de számomra borzalmasan idegen ettől a világtól, egy narrátornál nem sokkal több szerepe volt, de ez a fiatal lányról is elmondható, a story alakulása szempontjából teljesen jelentéktelenek voltak. De legalább a kék bugyuta transformere nem volt olyan idegesítő, mint amire számítottam.

 2. Sajnálom, hogy Bay nem folytatja a szériát. Így több lehetősége lesz más filmeket tönkretenni.

  • Nem értek egyet, mivel azért a Pain and Gain sem lett rossz és a 13 Hours sem. A Transformers-t meglehetősen unja, a negyedikben már látszott, hogy sokszor nem is volt kedve lassításokkal foglalkozni vagy jobb akciókat kreálni.

 3. Ami még borzalmasan zavaró volt egyébként, hogy nagyon sok helyen borzalmasan gyérül volt megvágva és mondjuk Megatronnal mi történt azt lehet tudni? Meg amit furcsáltam, hogy egy Grimlock a végső csatában hol a fenében volt?

  • Szerintem tök mindegy mi lett vele, vissza fog térni. Lelőtték már sokszor, az óceán mélyéről is visszahozták:) Ebbe is csak azért kellett, hogy el lehessen adni a játékfigurát. 🙂

   • Persze, csak eddig legalább megmutatták, hogy mi történt vele, most már erre se vették a fáradtságot :/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *