1

Széttörve (Split)

szettorveposter1

M. Night Shyamalan A hatodik érzék után gyakorlatilag megkapta a csodagyerek titulust, amely jelző nagyjából egészen a Jelekig rajta is maradt. Majd jött A falu, szép eredményt ért el, de már érezhető volt, hogy ennél azért többet vártak a rajongói. Érkeztek sorba a renoméromboló filmek, a Föld után pedig azt hihettük, hogy nem csak megásta karrierjének a sírját, de el is temette. Shyamalan viszont nem pislogott körbe tanácstalanul, talán örült is, hogy a stúdiórendszer kiköpte, így különösebb felhajtás nélkül, a legnagyobb nyugalomban leforgathatta A látogatást. A horrort követően a direktor pályafutása kinyúlt nyughelyéből, láttatva, hogy csak tetszhalott volt, a Széttörve hozzásegítette, hogy ki másszon a gödörből.

szettorve2

Ehhez viszont kellett James McAvoy és Anya-Taylor Joy is. McAvoy alakítja Barry-t… vagy miképp is nevezzem? Hiszen a fickónak úgy 2 tucatnyi személyisége van. Elkap és bezár három tinilányt, közülük a higgadtabb Casey próbál gondolkodni és figyelni. Fel van adva a lecke, hiszen ki kell találni, hogy fogva tartójuk melyik énjével érthet szót. A 9 éves gyerkőccel, hölggyel vagy éppen rendmániással? Az idő sürget, hiszen hamarosan eljő az alak által említett szertartás ideje. Ami elég ijesztőnek, bár nem tudjuk, hogy végül is mit jelenthet.

Nem kell bemutatni McAvoy-t, tehetséges színész és bőven el tud játszani 4-5-féle különböző karaktert. Ugyan több, mint 20 személyisége van, de eléggé zavaró lett volna, ha minden fél percben más és más viselkedést és arcot ölt fel. Csupán csak párat tolnak előtérbe, azokat viszont a színész egészen remekül játssza el, amihez hozzátartozik az olykor túlzó gesztikulálás is. Sőt, még az is felmerül, hogy a trükkös személyiség esetleg más személyiséget alakít. De a direktor kiválóan választott, amikor leszerződtette Anya Taylor-Joy-t. Bizonyított már Taylor-Joy és ezúttal sem csalódunk benne, kitartó és eltökélt lányt formál meg. Kifejezetten örvendetes, hogy van egy tehetséges ifjú színésznő, aki elkerüli a romantikus filmek területét.

szettorve1

De a direktor úr sem vette félvállról a színészek kiválasztását, jól kellett döntenie, hiszen mit sem ér az egész, ha nem tudja a sztorit velük érdekessé és feszültté tenni. A cselekmény nagy része néhány négyzetméteren, pár szűk helyiségben játszódik. Eléggé nyomasztó és klausztrofób, ezen felül nem is árulja, hogy tulajdonképpen mit emlegetnek Barryék. Vajon valami misztikusra vagy inkább megmagyarázott földhözragadtabb dologra kell számítani? Shyamalan egészen ügyesen építkezik, szerencsére nem időhúzó pillanatokkal akarta teletömni filmjét, bár azért akadnak ilyen momentumok is.

Talán csak a vége felé remeg meg a derék rendező keze, a csavar sem olyan ütős, mint amilyennek szerették volna tenni, bár egészen felvillanyozó, ha a lehetőségekre gondolunk. Kifejezetten örvendetes, hogy Shyamalan a visszatérésén munkálkodik és a borzongató Széttörve munkáját látva minden esély megvan, hogy a következő filmje még erőteljesebb legyen.

Büdzsé: 9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 102 millió dollár

imdb: 7,5

Egy komment

  1. A kedvencem tőle a Jelek, annak a szintjét sose fogja megint elérni de ez azért elég jó volt, kellően nyomasztó, McAvoy zseniális benne minden szerepben 😀 Az nagyon tetszett, hogy nem nyom mindent az orrod alá de azért tudni lehet mi történt a kiscsajjal például.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *