0

Vaiana (Moana)

vaiana

A nagy odafigyeléssel összerakott gépezet olajozottan működik. Minden a legnagyobb rendben, a Disney tudja mit csinál. Ezúttal viszont túlságosan is ráment a biztonsági játékra. Vagyis a stúdiótól megszokott kalandos és humoros elemeket vegyíti az énekléssel, de nem is próbáltak különlegeset alkotni. Nincs benne semmi meglepő, egyszerűen csak letettek az asztalra egy szórakoztató animációt.

moanapic

Vaiana vidám teremtés, Motunui szigetén éldegél népével, amelynek egyszer majd ő lesz a vezetője. A kérdésekre, hirtelen támadt gondokra mindig van valamiféle gyors válasza vagy elképzelése. Viszont elég nehéz elfogadnia, hogy nem hagyhatja el a földterületet, ugyanis a kötelezően betartandó szabály szerint nem merészkedhetnek ki a nyílt óceánra. Azonban amikor kiderül, hogy csak úgy tud megoldást találni egy súlyos problémára, ha felkutatja a régóta eltűnt félisten, Mauit. A keresés sikeres, csak éppen a nagydarab alak nem olyan természetű, mint a legendákban.

Attól függetlenül, hogy főhősnőnk alapvetően lelkes természet és már kiskorától kezdve elmereng, hogy mi lehet a horizonton túl, eléggé nehezen tudja elérni, hogy fontosabb kívánságait teljesítsék. És bizony Maui sem éppen az a segítőkész fickó, csak nehezen tudja elérni, hogy ne a saját feje után menjen. Kemény dió, hiszen a félisten inkább csak önmagára gondol, enyhén szólva is nagyképű, nem fűlik a foga a kalandozáshoz. Emiatt sokszor zörrennek össze, ebből pedig kikerekedik néhány dal.

moanakep

Jellemző a Disney mesékre, hogy a karakterek olykor kiéneklik magukból örömüket vagy éppen bánatukat. Ezúttal sincs másképp, bár azért egyszer-kétszer tesznek vicces megjegyzést a dalolászásra. (Pl. Kidobom a taccsot, ha rázendítesz.) Ám ezúttal nincsenek igazán fülbemászó dallamok, biztos, hogy nem emiatt az az alkotás miatt fogunk váltogatni a rádiócsatornák között, remélve, hogy rátalálunk az animációban hallott szerzeményre.

Szintén adott, hogy akad egy vagy két vicces mellékszereplő. Csakhogy a szegény, meghülyült kakas az elején poénos. Mindvégig ugyanúgy viselkedik és ugyanazokon a „megmozdulásain” kellene mosolyogni. Ám idővel kevésbé lehet nevetgélni rajta. A másik figura Maui egyik tetoválása, olykor „életre kel”, a termetes férfi testén mutatja be, hogy mire gondol, vele jobban foglalkoztak az alkotók.

Viszont eléggé jól esik ebben a cidri időben egy efféle trópusi és egzotikus környezetben játszódó történetet nézni. Vaiana és Maui szórakoztató civódásaiba beleszól néhány ellenfél is, amelyek eléggé jól kitalálták és idővel egyre komolyabbá válnak. A kókuszdió hadsereg még inkább vicces, a hiú, csecsebecséket gyűjtő óriásrákot pedig egy hatalmas lávaszörny követ.

Nem erre lesz büszke a Disney 10-20 év múlva, tudnak azért ennél többet is. A kellemes látvány, a jól eltalált helyzetkomikumok, a szimpatikus főhősnő és a jól bejáratott sablonok könnyedén eladja a Vaianát, de azért mindez csak egy olajozottan működő, kockáztatni nem akaró gépezet terméke.

imdb: 8,1
rottentomatoes: 95 %

Eddigi összbevétel. 338 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *