5

Rémálom az Elm utcában érdekességek

nightmareonA héten lett 32 éves a Rémálom az Elm utcában. Wes Craven elég sok klasszikus slasherrel bővítette a műfajt, de talán mind közül ez az egyik legismertebb. Rengeteg alkalommal hivatkoztak rá, egyes művekre épp azzal próbálták felhívni a figyelmet, hogy az 1984-es filmmel állították párhuzamba, egyúttal Freddy Krueger nevét és alakja mindenki számára ismerős. Az évforduló alkalmából olvasható alább némi érdekesség.

A sztori

Nancy Thompson barátnőjét meggyilkolják álmában. Nancy-t is folyamatosan rémálom gyötrik, amelyben rémséges, égett arcú alak zaklatja. Éppen ezért inkább ébren maradna, viselkedése megváltozik, családja pedig egyre jobban őrültnek tartja. Végül elhatározza, hogy szembenéz a ijesztő gyilkossal, Freddy Kruegerrel.

A mondóka, vagyis ha a verset halljuk, biztos, hogy álomban járunk

“Egy, két, Freddy hozzád lép,
Hár’, négy, mindig észnél légy,
Öt, hat, a kereszt sem hat,
Hét, nyolc, ébren forgolódsz,
Kilenc, tíz, senkiben se bízz.”

“Egy, kettő, Freddy érted jő,
Három, négy, az ajtót zárd be, észnél légy,
Öt, hat, a kereszt nem óvhat,
Hét, nyolc, ébren forgolódsz,
Kilenc, tíz, többé ne aludj el.”

Az ihletek

remalomA sztori alapját az LA Times-ben megjelent néhány cikk szolgáltatta. Ezek leírása szerint a 70-es években rémálmok gyötörték az Amerikába érkező délkelet ázsiai menekülteket. Sokan álmukban hunytak el. Az egészségügyiek ázsiai halálszindrómának hívták az eseteket.

Más források szerint Craven egy 1968-as alkotásból is merített, amelyet a Clarkson University hallgatói forgattak. Ebben több horrort parodizáltak ki, de a lényeg, hogy a jeleneteket Potsdamban vették fel, méghozzá az Elm utcában. Hozzá kell tenni a filmben a város Madstop néven szerepel, ami ugye a Potsdam visszafelé leírva.

Freddy Krueger karakterét is félig-meddig a valóság ihlette. Fiatalkorában egyik este egy idős férfira lett figyelmes, aki a házuk előtt haladt el, megállt néhány pillanatra, ránézett Cravenre, majd szép lassan továbbment.

A suliban egy Fred Krueger nevű srác piszkálta folyamatosan, még Az utolsó ház balra egyik karakterét is Krugnek nevezték.

A színes pulcsi ötletét konkrétan a Plastic Man képregénykarakter ihlette, de a piros és zöld mellett azt követően tette le voksát Craven, miután Scientific American egyik számában olvasta olvasott arról, hogy ezek a legkontrasztosabb színek.

A kezdetek

nightmare1984A forgatókönyvhöz 1981-ben látott hozzá Craven, azt követően, hogy befejezte a Mocsárlényt. Számos stúdiónak vázolta a történetet, de mindegyik nemet mondott különféle indokokra hivatkozva. Azonban a Disney érdeklődést mutatott, kikötésük „csupán” az volt, hogy gyerekeknek és tinik számára is eladható legyen. A Paramount a Álomküzdők miatt mondott nemet, mivel túlságosan is hasonlított a horror történetére. Végül a New Line-nál lelt otthonra a tervezet, a független cég ekkoriban csak forgalmazóként jeleskedett, nem igazán gyártott saját filmeket.

Eredetileg Krueger gyerekmolesztáló lett volna, de inkább változtattak rajta, így lett gyerekgyilkos. Ekkoriban ugyanis Kaliforniában folyt egy molesztálással kapcsolatos ügy, ami felettébb nagy nyilvánosságot kapott és az alkotók nem szerették volna, ha párhuzamba állították volna a horrort az esettel.

Egy 2014-es interjúban Craven elmondta, hogy akkoriban minden sorozatgyilkos maszkot viselt a horrorokban. Ő is hasonlóban gondolkodott, de egyúttal azt szerette volna, ha az illető nem csupán félelmetes, hanem beszélni is tud. Így jutott arra a következtetésre, hogy égett arcú legyen. Fegyverként valamiféle kést képzelt el, ebből jött a késes kesztyű. Jim Doyle effektes két változatot is gyártott ebből. Az egyiket akkor használták, amikor Freddy valakit meg akart vágni. Mellesleg Englundnak is kicsit meggyűlt a baja vele, első alkalommal sikerült megvágnia magát.

Szereposztás

freddykruegerCraven először egy kaszkadőrt bújtatott volna Freddy felszerelésébe, azonban néhány próba után kiderült, hogy ide mégis színész kell. David Warnerre esett a választása, még a sminkteszt is megvolt, de a színész kénytelen volt visszamondani a filmet, mert a forgatás egy másik bevállalt produkcióval ütközött. Craven nehéz helyzetbe került, egyszerűen senkiben nem látta azt a kegyetlenséget és vadságot, amit keresett. Aztán jött Robert Englund, aki ugyan nem volt igazán magas, de eléggé lenyűgözte, mivel ő tudta, hogy milyennek kell Freddynek lennie.

langenkampNancy megformálására olyan fiatal tinit keresett, aki nem volt túlságosan „hollywoodias”.  A kívülállókba szeretett volna bekerülni, de szeretett volna színészkedni, mielőtt folytatja a tanulmányait a Standfordon. Elment a meghallgatásra, többek között Demi Moore és Courtney Cox is próbálkozott, ám végül Langenkamp vált be.

Johnny Depp jó barátját, Jackie Earle Haley-t kísérte el a meghallgatásra, de ő is szerencsét próbált és megkapta Glen szerepét. Haley viszont később, a rebootban játszhatta Freddy-t. Charle Sheen is jelentkezett, de túl sok gázsit kért.

A befejezés

nightmareendingCraven eredetileg pozitív végkifejletet akart. Nancy úgy öli meg Kruegert, hogy közli, hogy nem hisz benne. Felébred, beül a kocsiba és boldogan elhajt barátaival. Robert Shaye, a New Line vezére viszont máshogy döntött, az ő fejéből pattant ki, hogy a végén Freddy újra tűnjön fel, miközben Nancy a bezárt autóban sikoltozik, addig az anyját Krueger berántja az ajtón. Ennek Craven annyira nem örült, nem is akart újabb részt és ezért ki is maradt a folytatásból. Mindenesetre az eredeti és Shaye ötlete is leforgatásra került, két másik lehetséges befejezéssel.

A bevétel

1984 november 9-én mutatták be 165 moziban Amerikában. 1,27 millió dollár jött össze a nyitóhétvégén és 25,5 millióval zárt. A siker kihúzta a New Line-t a pácból és viccesen úgy nevezik, hogy a „hely, amelyet Freddy épített”.

Egy évre rá jött a folytatás, a hatodik felvonás 1994-ben került a vásznakra. Ezt követően egy időre lepihent a franchise, majd 2003-ban Freddy-t összeeresztették Jasonnel, ami bevétel terén egészen jövedelmező volt.

Remake

remalomremake2008-ban jelentették be, hogy Michael Bay produkciós cégén keresztül szeretné elkészíteni a rebootot. Elég gyorsan haladt a tervezgetés, 2010 áprilisában vászonra is került. Eléggé tetszetős volt a 35 millió dolláros nyitányt, azonban elég gyorsan kifulladt és 63 millió dollárnál ért véget amerikai pályafutása. Globálisan 115 milliót gyűjtött be. A rajongók többsége nem kedvelte, a kritikusok lehúzták. Egy ideig beszéltek a folytatásról, de 2015 augusztusában kiderült, hogy egy újabb reboot közeleg David Leslie Johnsonnal.

Retro forgatási képek

remalomazelmtutcabanforgatas16 remalomazelmtutcabanforgatas1

remalomazelmtutcabanforgatas5

remalomazelmtutcabanforgatas4

remalomazelmtutcabanforgatas3 remalomazelmtutcabanforgatas2

remalomazelmtutcabanforgatas7

remalomazelmtutcabanforgatas8

remalomazelmtutcabanforgatas12

remalomazelmtutcabanforgatas11

5 komment

  1. Mindig szeretek Freddyről olvasni 🙂 Az összes része meg van eredetibe,alámondásosan dvd-n meg pláne. Köszi az írást. Szerintem ez a legkirályibb horror sorozat a 80″s évekből. Számomra ez a top 10-ben mindig benne van. 🙂

  2. Ahhh, olyan jól esett ez a cikk, mint tikkasztó hőségben a korty jó hideg víz… Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *