0

Lángelmék (Masterminds)

langelmek

1997 októberében a Loomis Fargo pénzszállító cégtől úgy 17 millió dollárt lovasítottak meg, ami a mai napig Amerika történelmének egyik legnagyobb rablásának számít. A tetteseket ugyan később elfogták, de 2 millió dollárt a mai napig nem sikerült előkeríteni. Arra gondolhatnának, hogy minimum egy Danny Ocean-féle terv kellett, hogy megszerezzék a nagy zsozsót, aprólékosan kidolgoztak minden egyes részletet. Nagy ászok lehettek, ugye?

A fenéket. Az akció résztvevői síkhülyék voltak nagy adagnyi szerencsével megáldva – legalábbis a film szerint. David Scott Ghantt (Zach Galifianakis) a Loomis Fargo-nál dolgozik, mindig is arról ábrándozott, hogy fegyvert nyomnak a képébe, megpróbálják elvenni tőle a suskát. De hiába, a meló durván unalmas, még véletlenül sem keresztezi az útját egy kósza gengszter. Csupán egyetlen öröme van: a társa (Kristen Wiig). Odavan érte. És a nő rábeszélésére dönt úgy, hogy elhozza azt a pár milliót munkahelyéről.

mastermindskep2

Habár a történet egy része fikció, de azért nagyjából leszűrhető, hogy nem sok esze volt a díszes társaságnak. Leginkább Owen Wilson karaktere gondolja okosnak, sőt mi több, nagymenőnek magát. Azonban ő sem egy észkombájn, Wilson pedig egészen jól hozza a magát lángelmének képzelő alakot. És pont a színészek miatt válik élvezhetővé a film. Elég csak Zach Galifianakisra ránézni, aki egyszerűen élvezi, hogy ilyen sztoriban játszhat, Kristen Wiignek is fekszik a – mondhatni – buta liba szerep, Kate McKinnon is kiválóan adja elő, amit rábíztak. A társaság egy része SNL-ben csillogtathatta meg humorát, szóval rutinosnak számítanak.

mastermindskep4

Ugyan jó látni, hogy a komikusok jól szórakozhattak a forgatás alatt, ám a viccelődés nem mindig talál be. Akadnak alpári és erőltetett poénok vagy szituációk, emlékezetes vagy igazán remek humorra nem kell számítani. A vígjáték inkább arra épít, hogy a szkriptben vázolt jeleneteket a színészek hogyan adják a kretént. Mert ugye itt mindenki tökkelütött, amit csak tetéz, hogy némelyikük még okosnak is gondolja magát. Még Jason Sudeikis bérgyilkosa sem éppen egy IQ bajnok.

Említettem az SNL-t, már a film során megfogalmazódhat bennünk, hogy esetleg szkeccsműsorként jobban betalált volna a sztori. Jelenetenként nézve a közönség többsége hosszan vigyorgott volna, de így összefűzve a jeleneteket kevésbé éri el a kívánt hatást. Sokszor eléggé fárasztóvá vagy erőltetetté válik, Jared Hess rendező nem tudja elérni, hogy mindvégig a szórakoztató idióta humor domináljon.

imdb: 5,8

Eddigi bevétel: 17,3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *