1

Idegpálya (Nerve)

idegpposzter

Szeretünk kukkolni! Mások életét jobban megismerni, beleszólni, alakítani. A reality műsorok jó részéért is kétpofára eszi a nép, hiszen nyugodtan tud szórakozni vagy szörnyülködni mások tettein és esetleg előfordulhat, hogy még esélye is nyílik változtatni sorsuk alakulásába. És bizony szeretjük, ha a tét emelkedik, ha egyre keményebb feladatokat kapnak a show-k résztvevői. De keverjük hozzá ehhez a szintén divatossá vált mobilos programokat, amelyeket a többség élvezettel használ és nyomkod, abszolút lekötve figyelmüket. Lehet, hogy a készülékkel foglalkozva leragad egy utcasarkon hosszú időre vagy úgy tesz meg egy utat, hogy fel sem néz kijelzőről.

nervekep2

Az Idegpálya nem más, mint egy netes szenzáció, amire bárki benevezhet és kvázi mindenki követheti az illetőt. Ha valaki kihívásra, figyelemre és persze némi pénzre vágyik, akkor értelemszerűen vállalja, hogy végrehajtja a kapott feladatokat. Vee viszonylag unalmas életet él, átlagos tinicsaj, legnagyobb problémája, hogy elmenjen-e egyetemre vagy sem. Majd mintegy barátnője rábeszélésre regisztrál a játékra. Így ismerkedik meg Iannel, aki szintén hozzá hasonló játékos és úgy adódik, hogy együtt kell végrehajtaniuk az újabb és újabb megmérettetéseket. Persze nem csupán a feladatok válnak egyre meredekebbé és veszélyessé, hanem egyre népszerűbbé válnak a rajongók körében. És a végén valóban a lét lesz a tét.

Meddig lehet elmenni és egyáltalán van-e felelőssége a nézőnek? Gondoljunk csak bele, nem lehet folyamatosan ugyanazt eladni az embereknek. Kell a változatosság, még azon az áron is, hogy kicsit vagy akár nagyon veszélyeztetik valakinek az életét. A realityk is így válnak egyre trágárabbá és durvábbá, míg végül valóban eljutunk arra a szintre, hogy Halálfutam és A halálraítélt-szerűvé válik az egész. Erre lesz igény. És persze szükség van arra is, hogy a műsor népszerű legyen, beszéljenek róla, befizessenek rá a következő alkalommal is.

tn_1nervekep1

Emma Roberts és Dave Franco szimpatikus páros. Lehet nekik szorítani és együtt tudunk örülni velük. Egyre meredekebb akciók követik egymást, egyre nagyobb pénzért. És a rendezők mindenhez látványos képi világot teremtettek. Hangulatos, ahogy a szereplők az éles – leginkább kék – fénnyel megvilágított közegben teszik a dolgukat. Egészen korrekt módon oldják meg feladatukat az utóbbi időben Parajelenségekkel foglalkozó rendezők. Világos, hogy mire megy ki az egész, mert azért végső soron mondanivalója is lenne a történetnek, csakhogy úgy a vége felé (a stúdió rájuk pirított?) teljesen más vágányra terelik a filmet. A bemutatott végkifejlet egyértelmű csalódás, nem tudom, hogy az eredeti regényben is hasonló volt-e vagy menet közben az egyik döntéshozó változtatott rajta, de ez a befejezés csalódás. Kár érte, mivel akár az év egyik legjobb young adult adaptációja lehetett volna. Így pedig marad az, ami a Truman-show vége. 60 %

imdb:  7,0
rottentomatoes:  64 %

Büdzsé: 38,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 68,7 millió dollár

Egy komment

  1. Részegen egy házibuliban láttam a trélert és akkora fosnak tűnt hogy letöltöttem, most meg már hetek óta nem bírom rávenni magamat hogy megnézzem! Holnap! Most már tényleg! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *