1

Hush

hushposter

Roppant bosszantó tud lenni, ha egy néhány négyzetméterre beszorított áldozat butaságokat követ el. Kicsinálja a filmet, ha a főszereplőért nem lehet szorítani és inkább vállat vonunk, nem érdekel minket a sorsa. Ráadásul csak a szemünket forgatjuk, ha az efféle „benn a bárány, kinn a farkas” sztori az eléggé sablonos mindentől távoli helyen játszódik. Hogyan lehetne ebből egy feszült horror-thrillert kihozni? Aggodalomra azonban semmi ok.

Maddie (Kate Siegel) süketnéma és legnagyobb gondja, hogy elakadt az írásban. Nem lesz így könyv egyhamar, de az biztos, hogy szakácsként sem fog boldogulni. Egyik este nem hallja, hogy barátnője rémülten dörömböl és azt sem észleli, hogy egy maszkos alak több késszúrással végez vele, aki a nappaliba belépve szemrevételezi Maddie-t. A gyilkos unatkozik, kihívásra vagy akár szórakozásra vágyik és az ihlethiányban szenvedő nő hamarosan megtudja, hogy nem a befejezetlen könyve jelenti a legnagyobb kihívást.

Hogyan tudna értesíteni valakit? Telefon? Hűlt helye. Net? Wifi kilőve. Kocsija tönkrevágva. Úgy tűnik, hogy nincs menekvés. Ám lehet, hogy a ház körül kószáló férfi számára mindez csak macska-egér játék, de Maddie tesz arról, hogy ne legyen olyan könnyű dolga. De mire képes? Nos, igen, elgondolkodtató, hogy hasonló helyzetben a néző mit csinálna. Mike Flanagan egyes szituációkat hang nélkül tálalja, hogy mi is átérezhessük a helyzetet.

hushkep1

Siegel, a rendező neje szimpatikus főszereplőként. Eleinte még reménykedik, hogy könnyen megússza, de amikor kiderül, hogy túl naiv volt felveszi a kesztyűt. Nem adja könnyen a bőrét, próbálkozik, gondolkodik és ami a legfontosabb, nem nevezhetjük dilinyósnak. John Gallagher Jr. gyilkosa hétköznapi figura, gyakorlatilag nincs benne semmi rendkívüli. Mégis egy hidegvérű és számító karakter, épp ez teszi félelmetessé. És ami a legfontosabb, hogy egyikük sem tesz égbekiáltó baromságot.

A direktor kerüli a hatásvadász jeleneteket és felesleges töltelékpercekkel sem próbálkozik, e mellett hanyagolja a felesleges ijesztegetéseket, Minden a helyén van, a feszültség gyorsan megemelkedik és stabilan tartja magát, üresjáratokra nem kell számítani. 85 %

imdb: 6,6
rottentomatoes: 100 %

Egy komment

  1. Óóóó, ez egy remek kis filmecske. Szeretem ha valami nem vállal sokat, de azt korrektül teljesíti. Egyszerű, mint egy szög, de hatásos, 80 percet mindenképp megér!
    Hasonlóan jó volt még a Creep (2014) csak azt nem szabad komolyan venni, mert inkább paródia (szerintem)!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *