3

Röviden: Az ötödik hullám (The 5th Wave)

Előfordult már, hogy egy regény olvasása közben elképzelted miképp festene a cselekmény a moziban? Majd megráztad a fejed, mert rádöbbentél, hogy írott formában el lehet adni ezt a sztorit, de nem lenne értelme megfilmesíteni? Az ötödik hullám esetében pont erről van szó, ugyanis lehet, hogy piszok nagy siker volt a könyvfranchise a fiatalok körében, de egyszerűen képtelenség értelmes forgatókönyvet faragni belőle. Graham King vagy Tobey Maguire producerek beláthatták volna. Ám ha eléggé mondogatják maguknak, hogy ebből durván nagy profitjuk lesz (nem lett!), akkor már érthető, hogy miért támogatták a filmet.

Röviden, tömören az idegenek hirtelen megjelentek a bolygónkon. Egy ideig nem tettek semmit, majd támadtak, eddig négy különböző hullám ment le és az emberiség maradékét az ötödikkel irtanák ki. De nem számoltak Cassie-vel (Chloe Moretz) és néhány másik tinivel.

Hiába gondolkodom, egyetlen pozitívumot sem tudnék megemlíteni a filmből. Egyszerűen nem volt benne. Még ha eltekintünk a röhejes alapsztorin és a földönkívüliek nevetséges taktikáján, illetve az effektek gyatra színvonalán, akkor is bőven van mire fújni. Moretz szinte minden pillanatban tökéletesen néz ki, világvége ide vagy oda, de ugyanez elmondható az Evan-t játszó Alex Roe-ról. Az (érzelemmentes) szerelmi szálak láttán csak a fejünket tudjuk fogni, a kevéske akció is cefetül rossz, az alakításokról jobb, ha hallgatunk (Maika Monroe legalább a Függetlenség napja 2-vel kiköszörülheti a csorbát.) Mire elérünk a műfajra jellemző „milyen jó, hogy emberek vagyunk” tanúságig”, már ezer sebből vérzik a film.

3 komment

  1. Ó igen, az Ötödik hullám. Ezzel a filmmel nyitottam az évemet. Pechemre. Borzalmasan gyenge. Hatalmas csalódás. És sosem kapom vissza a két mozijegyem árát. Azt reméltem hogy legalább egy Csata Los Angeles féle és szintű filmet fogok látni (pedig az sem volt túl jó), de ez még azt is alulmúlja. A filmben sehol egy földönkívüli forma földönkívüli (mindegyik emberekbe bújt), se idegen flotta-teknológia (csak egy lebegő gomba, meg pár felderítődroid). Nagy meglepetésemre a látványos első 4 hullámot(ami tetszett a trailerben), pár perc alatt lezavarják a nyitójelenetben. Kevés és gyenge akció, unalmas dráma. És miért vannak a katonaságnak működő járműveik, ha elment az energia az egész Földön!? Tudom hogy ez egy trilógia első része, de remélem NEM folytatják, és ha mégis én nem fogom megnézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *