0

Creed – Apollo fia (Creed)

creed

„0 pont” – mondta Sylvester Stallone egy interjúban, amikor rákérdeztek miképp értékelné a Rocky franchise részeit és nem csinált titkot, hogy az ötödik filmről nincs jó véleménye. Kapóra is jött egy újabb film gondolata, amikor karrierje feltámasztásán gondolkodott. De sokakkal ellentétben nem egy erőltetett, izzadságszagú filmet hozott össze, a Rocky Balboa nagyon is jó volt, méltó lezárásként lehetett volna tekinteni rá. És ugye Stallone 70 évesen már ne bokszoljon. Amikor jött a hír, hogy jön a spin off, talán sokan lemondóan legyintettek. Csakhogy a Creed meglepően jól sikerült és az Olasz csődör is boldogan fog visszagondolni rá.

creedkep5

Apollo Creed nagy ellenfél volt, akiből igaz barát lett. Senki nem tudta, hogy van egy eltitkolt gyereke. Adonis nevelőintézetben töltötte gyerekkora egy részét, majd megjelenik egy hölgy, elárulja, hogy ki volt az apja, és kihozza a falak közül a heves természetű fiatalt. Felnővén egyszerűen nem tud megmaradni a dolgozóasztal mellett, olykor Mexikóban áll szorítóba esténként. Eredményei meggyőzőek, és apja régi meccseit nézegetve egyre erősebbé válik benne az eljatározás, hogy feladja munkáját, és a bokszvilágon szerezzen nevet magának.

Bejáratott panelekből, sokat látott, megszokott klisékből építkezik a film. Amikor Ryan Coogler rendező elgondolásával felkereste Stallone-t, eléggé furcsán nézett rá. Azonban világossá vált számára, hogy a legendás Rocky előtt tisztelegne a produkcióval. Ha úgy nézzük, csak úgy, mint az akciósztár Expendables-szel a 80-as évek akcióit éltette. És egy ügyesen leforgatott hommage-nek mindig lehet örülni, Coogler pedig úgy forrasztja össze a közhelyes jeleneteket, hogy eszünkben sincs panaszkodni.

Creed - Movie hub web news entertainment trailers reviews - Movieholic Hub

Apollo eléggé keményfejű, az elért sikerei révén úgy érzi, hogy saját erőből is fel tudja építeni karrierjét. Egy olyan pályafutást, amelyet legendás apja tudhatott maga mögött. Szigorúan titkolja valódi kilétét, hiszen önmaga akarja elérni a hírnevet. Ám néhány keserű tapasztalat után úgy dönt, hogy segítség kell. Pontosabban: edző kell. A legjobb választás pedig Rocky lenne.

Nehéz eldönteni, hogy végső soron kiről is szól a film. Michael B. Jordan sikerrel tesz meg minden tőle telhetőt, hogy elfogadjuk őt és tudjunk szorítani érte. Persze a kötelező elem a romantikus szál, ami szintén nem tartogat semmi újdonságot, de kapcsolatukat sikerült elfogadható módon tálalni és nem akasztja meg a film cselekményét. Viszont Jordan alakítását talán beárnyékolja Stallone, akinek ezúttal nem kell ringbe szállnia, hanem az elején kissé kétkedően dörmögő mentort kell eljátszania. Nem tolakodó, nem akar az előtérben állni, teret enged a feltörekvő generációnak. Nagyszerűen játszik. Színészkedik és ezúttal nem is rejti véka alá korát. A Golden Globe és az Oscar jelölés után talán elgondolkodik, hogy esetleg érdemes lenne drámaibb szerepeket bevállalni.

creedkep7

Persze a színészi játék mellett a meccsekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Hiszen egy erőtlen adok-kapok láttán könnyen kiábrándulhatunk a filmből. A bekapott találatoknál olykor mi is felszisszenhetünk, a mérkőzések dinamikusok és kivitelezésük remek. A hosszú, vágás nélküli pillanatokban kifejezetten olyan érzés, mintha ott lennénk a ringen. És a végére Coogler emeli a feszültséget, nyugodtan rá lehet sütni az ütközet jelzőt a látottakra.

Az Apollo fia hatásosan drámai, olykor humoros történetet mutat be. Lehet, hogy láttunk más hasonlót, talán ráfogható, hogy koppintás-szaga van, de mégis élvezetesen, néhol lehengerlően mutatja be a történéseket. Egyedül a felkészülésbe lehetne belekötni, hiszen míg anno Rocky-n tényleg látszott, hogy megszenved az edzéseken, vért izzad, hogy egyre jobb legyen, addig Adonisról ugyanez nem rí le.

imdb: 8,0
rottentomatoes: 94 %

Büdzsé: 35 millió dollár
Eddigi amerikai összbevétel: 108 millió dollár
Eddigi összbevétel: 138 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *