1

Dinó tesó (The Good Dinosaur)

dinoteso

Az ember magára marad a vadonban. Találkozik egy távolságtartó állattal. Habár az elején még ellenségesen méregetik egymást, később összebarátkoznak és végül együtt küzdik át magukat az ügyes-bajos helyzeteken. Ismerős helyzet? Láttuk már, igen. A Pixar viszont csavart a felálláson, az ősidőkbe helyezve a történetet az emberből dinó lett, a vadállatból (farkasból) pedig ember.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen a bolygónkat el kellett kerülnie annak a bizonyos meteornak. Megtörtént! A hatalmas kődarab eltévesztette a Földet, a dinók pedig tovább éldegéltek. Arlo egy apatoszaurusz, akinek minden vágya, hogy a családjáért tudjon tenni valamit, hogy a testvérei és szülei előtt is bizonyíthasson. Sajnos egy alkalommal eléggé távol kerül otthonától, a családi fészektől és egy kis izgő-mozgó ősembergyermekkel közösen próbálja túlélni a viszontagságokat.

dinoteso1

Nehezen, de összejött. 2009-ben kezdtek dolgozni a Dinó tesón, 2013-ra kitűzték a bemutatót. Ám a premiert elcsúsztatták és 2013 nyarán a rendezőt leváltották, mivel a történet egyszerűen nem akart összeállni. John Lasseter, Lee Unkrich, Mark Andrews és Peter Sohn is megfordult a rendezői poszt környékén. Nem volt egyszerű, de a Pixar berkein belül profik dolgoznak, más részről nagy csorba esne a cég hírnevén, ha fércművet adnának ki kezeik közül.

Ügyesen rakták össze, azt azért le sem tagadhatná a produkció, hogy nem csupán egy-két ember elképzeléseiből elevenednek meg a történet. Egyes pontokon túlságosan naiv és gyerekes, míg más jeleneteknél eléggé komor a hangvétel. A cégre jellemző, hogy még a mellékszereplőkre is boldogan vissza tudunk emlékezni a végén, azonban itt erről sajnos nincs szó. A a dinók között kevés normálisnak vagy igazán érdekesnek tűnő karaktert találni, megmosolyogtatnak ugyan, de nagy kedvenccé egyik sem fog válni. És egy-két figura ijesztőnek tűnhet a gyerekek számára. Mindazonáltal kellőképpen kalandos, megismerhetünk néhány különös lényt, akik a maguk módján elszórakoztatnak a vásznon kapott perceikben.

dinoteso2

Arlo kész anyámasszony katonája. Tipikusan olyan, aki megijed a saját árnyékától és ha van egy kis gödör előtte biztosan megbotlik benne. De kalandjai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy végre elinduljon a felnőtté válás útján, legyőzze magában az aggodalmakat és végre ne csak nyöszörögjön. Alapvetően szimpatikus és aranyos, de a cégen belül is érezhettek, hogy nem mehet így a végtelenségig. Bizony, a rendezőcsere jól jött és a végén az érzelmekre is ráerősítenek. És ehhez hozzátartozik, hogy kiválóan oldották meg, hogy Arlo és az embercsemete milyen úton-módon barátkozik össze

Helyenként kissé egyenetlen és felszínes, illetve néhány jelenet nem igazán gyerekeknek való. De humoros, szerethető, kedvelhető, természetesen látványos animáció. Tud ennél jobbat is a Pixar, tény, a mércét épp ők tették magasra, amit most nem tudtak átugrani. De szégyenkezésre nincs okuk, csupán a Dinó tesó inkább egy Disney animációra hasonlít. 70 %

Egy komment

  1. Ahogy írtad, Koimbra, a Pixar tud ennél jobbat. A természeti környezet szájtáti, vannak nagyon jó pillanatok, de valahogy tényleg egyenetlen az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *