3

Reszkessetek, betörők érdekességek

homealone

Karácsony? Akkor Reszkessetek, betörők! Az 1990-ben készült filmet 24-én általában leadják. Chris Columbis rendezése méltán vált klasszikussá, sokadik alkalommal is képes megnevettetni. Most essen szó néhány érdekességről.

A film ötlete a Belevaló papapótló forgatása alatt pattant ki John Hughes fejéből. Macaulay Culkinnak van egy jelenete, ahol a bébiszittert a postaládán keresztül faggatja. A Reszkessetek, betörőkben ezeket a pillanatokat próbálták megidézni, amikor Daniel Stern szeretne bejutni a kutyaajtón.

mail

Hughes kifejezetten Culkinra írta a szerepet, de ez nem tartotta vissza Chris Columbust attól, hogy még több, mint 100 gyereket megnézzen, meghallgasson. A direktor ekkoriban vált Hollywoodi családi film gyárosává és megtanulta a leckét: ha leszerződtetsz egy gyereket, akkor az egész családját szerződteted le. Főleg, hogy Culkin menedzsere kissé pénzéhes és mindenbe beleszóló apja volt. Columbus meg is jegyezte, hogy eléggé naiv volt a forgatás megkezdése előtt és lenne néhány hajmeresztő sztorija, hogy milyen nehéz gyerekkora volt főszereplőjének.

A film 17 millió dollárt fialt 1202 moziban az első hétvégén és egészen 12 héten keresztül tartotta pozícióját. És ezen túlmenően jó ideig a top 10-ben tartózkodott. Bekerült a Rekordok könyvébe is, hiszen a legjobban termelő vígjátékká vált.

Kevin az egyik jelenetben Buzz barátnőjének a képére mered rá. A fotó nem egy csajról, hanem fiúról készült. Columbus úgy vélte, hogy nem lenne szép tőlük, hogy gúnyt űzzenek az ilyen lányokból.

foto

A MacAllister ház a 671 Lincoln Avenue-n található meg Winnetkában. A hatalmas siker után turisták sokasága látogatott el környékre, majd 2012-ben a ház tulajdonosai 1,565 millió dollárért adtak túl rajta. Hozzá kell tenni, hogy Kevin kerti házikóját a film kedvéért húzták fel és a munkálatok után szétszedték.

Robert De Nironak ajánlották fel Harry Lime szerepét, Jon Lovitz szintén visszautasította a felkérést. Joe Pesci viszont rábólintott az ajánlatra. A színész keményebb alakokat alakított korábban, gengszterfilmeken edződött és nem volt még tapasztalata a családi vígjátékok terén. A direktor engedte, hogy a szereplőgárda improvizáljon és Pesci élt is a lehetőséggel, ugyanakkor gyakran csúszott ki a száján káromkodás, amihez ő ugye hozzá volt szokva. És amikor Kevint elkapják, fellógatják a fogasra a színész valóban ráharapott a gyerkőc ujjára. „Nem érdekel mennyi Oscarod és díjad van, de nem haraphatsz meg egy 9 évest.” – intette rendre Columbus.

banditak

A betörők rengeteg csapdába futnak bele, egyik alkalommal Marv szó szerint szembesül a tarantulávál. Daniel Stern arcára valódi pók került, a komikus csak mímelte az ordítást, de az igazi sikoltást csak később rakták bele a jelenetbe.

tarantula

John Candy rengeteg John Hughes filmben szerepelt és a Reszkessetek, betörőkből sem maradt ki. A „polkás” karakter jeleneteit egy nap alatt, vagyis 23 óta alatt vették fel. A forgatókönyvben nem szerepelt, hogy gyerekét a ravatalozóban felejtette. Mellesleg majdnem ugyanazt a figurát  játssza, mint a a Repülők, vonatok, automobilokban, legalábbis ebből merítették inspirációt.

candy

Az eredeti forgatókönyvben nem szerepelt a “rémisztő” szakállas férfi. Columbus fejéből pattant ki Marley és elgondolását beírták a szkriptbe a hólapátos alak, akiről kiderül, hogy nagyon is rendes. Ezen túlmenően a rendező az alagsori pillanatokat is ki akarta bővíteni. Volt egy storyboard, ahol Kevin álmában azt hiszi, hogy a ház meg akarja támadni, többek között a kazán és néhány játék ijesztett volna rá alaposan. De az effektek megdobták volna a költségvetést és ebbe már nem ment bele a stúdió.

 

A Szennyes lelkű angyalok nem létezik. Kifejezetten a filmhez forgatták, akárcsak a folytatást, amelyet a vígjáték következő részében néz Kevin. Azt hiszem, hogy a „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat” szöveget a mai napig rendszeresen használják.

Rene Manzor francia rendező állítása szerint Hughes az ő 3615 Code Pere Noel című thrillerét koppintotta le. Ebben egy srác nagyapját és házát védelmezi Télapónak öltözött őrülttől úgy, hogy játékaiból és egyéb eszközökből készít csapdát, illetve fegyvert. Manzor próbálkozott egyezségre jutni a Fox-szal, de ebből nem lett semmi.

És végül: Többen úgy gondolják, hogy abban a jelenetben, ahol Kevin édesanyja a reptéren ordibál a recepcióssal a háttérben nem más áll, mint Elvis.

elvis

3 komment

  1. A Szennyes lelkű angyalok (címe) egy régi Bogart-film paródiája, amelynek a címe Angels with Dirty Faces (Mocskos arcú angyalok). Az imdb triviából válogattál? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *