1

Amnézia tv spot

beforeigloMi az én? Emlékek összessége talán? S ha így van, marad-e az énünkből valami, ha elveszik az emlékeinket? Ezek a kérdések foglalkoztatták S. [Steve] J. Watsont, amikor első regényének ötlete megfogalmazódott benne. A szerző korábban az angol Nemzeti Egészségszolgálat kutatóorvosa volt, de részt vett a Faber & Faber kiadó írói kurzusán Londonban, hogy kipróbálja magát az irodalomban. 2009 januárjában az újságok gyászjelentéseit böngészte, hogy ihletet merítsen első prózai művének szereplőihez, amikor egy rövidke hírszem megragadta a figyelmét.
„Az egyik elhunyt, bizonyos Henry Molaison – emlékszik vissza Watson – huszonhat éves korában agyműtéten esett keresztül, melynek következtében szinte egész felnőtt életét amnéziában töltötte. Az operáció során eltávolították agyának egyes részeit, amelyekről úgy vélték, hogy felelősek az epilepsziájáért, nem számoltak vele azonban, hogy ugyanezek a területek gondoskodnak az új emlékek alkotásáért is. Molaison nyolcvanhat évesen halt meg.”
Watson maga elé képzelte a férfit, amint reggel felkel, belenéz a tükörbe, és meglátja magát… de az ifjú helyett, akinek véli magát, egy öregember néz vissza rá. „Ez a megdöbbentő pillanat ihlette a regény és egyúttal a film első jelenetét – mondja a szerző. – A nő megpillantja magát a tükörben, de valaki mást lát benne, mint akit kellene.”
Watson regénye a világ több mint harminc országában megjelent. Az Egyesült Államokban felkerült az eladási listák előkelő hetedik helyére, s ezzel J. K. Rowling óta a legnagyobb példányszámban eladott elsőműves brit szerző lett Amerikában.
A Mielőtt elalszom történetét Rowan Joffé brit rendező-forgatókönyvíró vitte vászonra Ridley Scott Scott Free London nevű stúdiója, valamint a Los Angeles-i székhelyű Millennium Films égisze alatt. Az előkészítő munkák a StudioCanal berkeiben zajlottak.
A főszereplő Christine-t, az amnéziában szenvedő nőt az Oscar-díjas Nicole Kidman, férjét, Bent a kétszeres Oscar-díjas Colin Firth alakítja, dr. Nash-t pedig, az orvost, aki segít(?) Christine-nek, hogy visszataláljon emlékeihez, a kitűnő angol színész, Mark Strong játssza.
„Az a nagyszerű ebben a történetben – magyarázza Joffé –, hogy az ember végig nem tudja pontosan, mit is lát. Lehet, hogy bizarr amneziaéletét követjük nyomon egy balesetet szenvedett nőnek, aki próbálja megtalálni az emlékeit és azokon keresztül önmagát, de rosszul állítja össze a mozaikdarabkákat, és azt hiszi, hogy szörnyű cselszövés áldozata. Meglehet, hogy hátborzongató thrillerrel van dolgunk, amelynek amnéziás hősnőjét a környezetében lévő férfiak valamely titokzatos, és bizonyára becstelen oknál fogva felhasználják céljaik eléréséhez, és a nőnek mihamarabb rá kellene jönnie, mi folyik körülötte, mert kockán forog az élete.”
A film olyan általános és mindenkit érintő kérdéseket boncolgat, mint az önazonosság, a szerelem, valamint a veszteség, és mindezeket egy rendkívül izgalmas thrillerben keresztezi.
„A nő felébred, és fogalma sincs róla, ki lehet az a férfi, aki mellette fekszik – mondja Liza Marshall producer. – Sietve magára kapja a ruháit, és közben belepillant a tükörbe. Egy huszonhét éves nőt kellene látnia, ám a tükörből egy negyvenéves arc néz vissza rá. Tekintete ekkor a szoba falára siklik, ami tele van feliratokkal: »Ez férfi itt a férjed«. Ekkor a mellette fekvő alak felébred, és azt mondja neki: »A férjed vagyok«.” Ez áll a regény első két oldalán és ezt látjuk a film első jelenetében. És mire ennek vége, a történet máris magával rántott bennünket.”

És egy jelenet

Egy komment

  1. Na akkor ez egy kicsit olyan lesz, mint az 50 első randi, meg az Arcmás című filmek. Mondjuk szerintem csak azért lesz thriller, mert a legalapvetőbb lépéseket biztos nem fogja megtenni a férj a nő nyugalmának megőrzése érdekében: Pl: mint az 50 első randiban a videofelvételek.
    Arra is kíváncsi leszek, hogy annyi éven keresztül a nő vezetett-e bármiféle naplót, mert ha nem, akkor az egy újabb hiba. Persze ott lesz a videokamera, de gondolom annak használata eddig nem jutott a nő eszébe és az izgalmak fokozása érdekében a játékidő közepénél kezdi el használni, mikor nagyon elbizonytalanodik.
    Remélem nem lesz igazam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *