14

Szabotázs (Sabotage)

szabotázs

Régebben Arnold Scwharzenegger  több képességgel is bírt. Könnyedén kinyomott fekve néhány száz kilót, elpöfékelt napi szinten egy-két tucat szivart és és level 99-es szintű akcentusa volt (sőt, van, a mai napig). A remek üzleti érzék mellett már csak egyvalamit nem tudott kifejleszteni: nem érezte meg, hogy mi vár rá több évtizeddel később. Ha rendelkezett volna ezzel a különleges ösztönnel, bizonyára ráharapott volna az első keze ügyébe kerülő puska csövére és meghúzta volna a ravaszt. Majd a lőszert elmajszolva kigondolta volna hogyan érhetné el, hogy megváltoztassa az alkotmányt, amely kimondja, hogy csak amerikai lehet elnök. Mostanra az ország első embereként a derék katonák előtt ordíthatná: Get to the choppa!! És így elkerülhette volna a kínos bukásokat a filmvilágba való visszatérése után. Mert hiába tapsikolt örömében a 80-as évek akcióin felnőtt generáció, hogy Schwarzenegger újra kamera elé áll, miután kikászálódott a kormányzói bársonyszékből, sajnos a bevételi mutatók azt mutatják, hogy nagyon kevesen kíváncsiak rá.

sabotage4

Az Osztrák Tölgy ezúttal egy kommandós csapatot irányít és istápol. A tagok úgy tekintenek rá, mintha az apjuk lenne, a különítményt egy nagy családdá kovácsolta össze az idő. Az újabb bevetés során szépen lenyúlnák a saját elgondolásuk szerint őket megillető hányadot a drogbáró fészkében talált felhalmozott dohányból, a maradék zöldhasút megsemmisítik. Ám a félretett összegnek nyoma vész, ráadásul a nagykutyáknak nem tetszik, hogy eltűnt a tetemes összeg, ezért pihenőre küldik a brigádot. Fél év múlva lehiggadnak a kedélyek, Zúzó (Schwarzenegger) újra bevetésre küldheti az osztagot. Azonban az egyik tag elhalálozik, majd röviddel utána jön a következő is csúnya véget ér. Valaki módszeresen, egymás után ki akarja iktatni az alakulat kommandósait.

David Ayerre jellemző, hogy olyan karaktereket ír, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól. Schwarzenegger különítménye is rezzenéstelen arccal tör előre és komolyabb színészi kihívást nem is követeltek tőlük. Néhány tetoválás, dagadó izmok, gyakran repkedő bazdmegek – ezzel körül is írtam a szereplőket. De nem csak a fickókra – pl. Joe Manganiello, Kevin Vance, Sam Worthington (pár évvel ezelőtt őt emlegették a Kommandó remake-kel kapcsolatosan), hanem Mireille Enos és Olivia Williams is alkalmazkodik a többiekhez. Kell némi girl power a csöpögő tesztoszteron mellé.

sabotage1

Aki arra vágyik, hogy egy agyatlan, keménykedős akciófilmet nézzen, amelyre erősen rávetül a B kategória árnyéka a Szabotázs kiváló választás lesz. Schwarzenegger okosan belátta, hogy hiába tudna a moziban most is felszámolni egy közel-keleti konfliktust mégis jobb lenne csapatban játszani. Így nagyjából elkerülheti a korát megcélzó cinikus és éles kritikákat. Már a „nagy visszatérésként” beharangozott Erőnek erejével filmben sem egyedül állt ki a városkáján átrongyoló mexikói kartellvezér ellen és a Szupercellában Sylvester Stallone oldalán próbált kijutni a sittről.

Ayer rendezése mennyire nevezhető Schwarzenegger filmnek? A száj szegletében parázsló szivar és „Bízzátok ide”, illetve a „Most velem cseszekedtek? arckifejezés most sem hiányzik, de az idézhető egysorosak kissé mellőzve vannak és egy morálisan kikezdhető fickót testesít meg. Kissé furcsa, de abszolút illik hozzá a szerep. Könnyen elhihető, hogy ez az ember képes kordában tartani több adrenalinfüggőt, megjelenése tiszteletparancsoló és feletteseivel is afféle „bekaphatod” stílusban beszélget.

Vajon milyen filmet kaptunk volna, ha Ayer véghezviszi elképzelését? A rendező inkább egy krimi-thrillert képzelt el, a stúdió nyomására kellett több lövöldözést beletenni. Fordulat ugyan akad, nem is egy, ám mindez senkit nem fog földhözvágni. És milyen lett volna a 3 órás Szabotázs thriller? Lehet, hogy soha nem tudjuk meg. Tény, hogy az elénk tárt verzióban több logikai bukfenc akad, de öröm látni egy olyan produkciót, ami megidézi a régi korszakok hangulatát, ahol nem kis nyikhajok próbálták profi fegyverforgatónak beállítani magukat. 70 %

Furcsa, hogy Magyarországon a mozikat elkerülve a DVD piacon landolt. Dolph Lundgren és Jean-Claude Van Damme tárt karokkal várja, hogy elbeszélgessenek a házimozis forgalmazásában rejlő szépségekről, de bízzunk benne, hogy Scwarzenegger vissza fog térni. És megrenget eget-földet.

imdb: 5,8
rottentomatoes: 20 %

Büdzsé: 35 millió dollár
Amerikai bevétel: 10,5 millió dollár
Összbevétel: 17,5 millió dollár

14 komment

 1. Remek iromány, a film szerintem nem rossz, mint sokan mondják, remekül szórakoztam rajta, vicc kategória, hogy az Asylum féle igénytelen szarok mennek moziban ez a film meg nem…Arnie miatt 75% 🙂

 2. “Dolph Lundgren és Jean-Claude Van Damme tárt karokkal várja, hogy elbeszélgessenek a házimozis forgalmazásában rejlő szépségekről…” – 😀 😀 😀

  Nem bírtam végignézni…

 3. Nem volt ez rossz film, kicsit az eleje vontatott volt, de már csak azért is megnéztem mert Schwarzi játszott benne. Nem is vele volt a gond, hanem a stúdióval, ahogy írtad is fentebb, megkötik a rendezők kezét…

 4. Na ez az igazi sötét/komor hangvételű film, nem pedig a PG-13 -mas sz@rok, melyekben tinik próbálják osztani az észt és néha annyira sötét a kép, hogy a moziban akaratlanul elkezdünk hunyorogni. Ennek ellenére nem tetszett, mert az egész olyan, mintha teljes jelenetek hiányoznának belőle. A végén a finálét pedig brutálabbra lehetett volna venni. Mondjuk emberünk két puskával bemegy a bárba, sz@rrá lő mindenkit, aztán kikaparja a retyóból a főgenyát és szépen lassan beleereszti valahol egy aprítógépbe (természetesen közben szivarozik) és elkocsikázik a naplementébe, mint aki jól végezte dolgát. Na az hozzá illő lett volna.

 5. Abszolút beismerem, hogy ha nem Arnold játszott volna benne, valószínűleg soha nem nézem meg ezt a filmet. De ő játszik benne, így “muszáj” volt látnom. Nem ez Arnold legjobb filmje, de nem is a legrosszabb. Érdemtelenül bukott ekkorát. Logikai bakugrások vannak benne bőven az utolsó harmadban, de ez már manapság széria tartozék Hollywoodban. Persze ez nem mentség. Ettől függetlenül azt mondom tűrhető film, Arnold rajongóknak kötelező. A 7/10-el egyetértek.

  Csak ezt nem értem, ha ez 7/10, akkor az Escape Plan miért volt csak 4/10, mikor az korrektebbül lett ennél összerakva. 😛

 6. Szerintem nagyon korrekt film. A (leg)vége picit erőltetett, de nem túl gáz. Eddig 2x megnéztem és nem bántam meg. Schwarzenegger-t szerintem nem lehet nem kedvelni, jól csinálja azt amit tud.

 7. Annál az autós-kisvárosi baromságnál – Last Stand, ugye? – jobb volt. De ettől még nem volt valami jó film. Hiányzott belőle valami. A brutalitásra nem lehetett panasz, kicsit nekem már sok is volt. Mintha azzal akarták volna kompenzálni, hogy másban milyen gyenge a film.

  Kár érte, megint jó alapanyagok és ilyen sz*rt főztek belőle.
  A Terminátort ide sem merem írni. Remélem az jobb lesz. De szerintem az is sz*r lesz. 😀

  • Egy jó kis feszes thrillert lehetett volna összevágni belőle, csak a producerek megint toppon voltak és megváltoztattak néhány dolgot, többek között teljesen új befejezését találtak ki.

 8. Hát én ebben a filmben nagyot csalódtam.
  Jó pár klisé.

  A karaktereket nem rakták össze rendesen. Nincsenek jó dumák, az akcióknál pedig volt jó pár logikátlanság.

 9. SPOILER!

  Amikor már hónapok óta nem gyakoroltak és elmennek először a lőtérre, a behatolást szimulálni egy házba… Pffff, hát nem azért, de a S.W.A.T. filmben még elment, de ezek már egy összeszokott csapat. Nehogy már ne nézzen be egy kib*szott sarokba, ez a munkája. Engem ez a fajta amatőrség pl felhúzott. Kizökkentett a filmből. Ezek elméletileg egy profi csapatot alkotnak. És ilyen zöldfülű hibát vétenek. Valószínűleg. És csak Arnold karaktere tudja nekik megint megmutatni, hogyan is kell csinálni. Mintha egy takarítónak Te mutatnád meg, hogy nézdd, a felmosórongy nem csak egy szőrös kutya, hanem ha vízbe mártod, csodákat képes tenni a padlóval.

  SPOILER vége.

  Áh, engem sok dolog zavart. Elvesztegetett idő volt a megnézése is, nemhogy a rá pocsékolt idő, ami a készítéssel ment el.

  • Spoiler
   De fél évig nem kommandóztak. Fél évig ültek és beszólogattak egymásnak. Kiestek a gyakorlatból.

 10. spoiler
  honnan tudták (a fejesek) hogy hiányzik 10 millió dollár ha a maradékot megsemmisítettek?
  előtte megszámolta valaki dolcsira pontosan?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *