3

The Returned

returned

Ha zombifilmről esik szó, általában azonnal a hörgő, hús-vér emberek felé csoszogó hullákra gondolunk. Nem árt messzire elkerülni őket, csak azok próbálnak barátkozni velük, akiknek elment a józan eszük (láttunk már ilyet: The Walking Dead). De mi történik, ha gyorsan meglelik a gyógymódot? Felsóhajthatunk és minden visszatér a régi kerékvágásba? Botorság lenne ezt hinni.

A The Returned nem horror, sokkal inkább egy érdekes és izgalmas dráma. Habár a járvány felüti a fejét, mégsem omlik össze a társadalom és nem jő el a világvége. Az ellenszert gyorsan megtalálják, a bökkenő, hogy a megfertőződött testből nem lehet kiírtani véglegesen a szörnyű kórt. Rendszeresen, napi jelleggel kell be kell adniuk maguknak az injekciókat, a páciensek csak így élhetnek teljes életet. Ha a napi szúrás elmarad gyorsan átváltanak vérengző zombimódba.

returned

Megfogalmazódik a nagy kérdés: „De mi van, ha…?” Az aggodalom mondhatni jogos. Tételezzük fel, hogy kiderül, hogy a szomszéd is elkapta a kórt. Vajon beadja magának az ellenszert? Egyáltalán megkapta az adagját? És ha mégse, vajon átmerészkedjek-e megnézni, hogy történt-e valami? Teljesen érthető, hogy a film elején látott édesanya aggodalma, aki nincs meggyőződve arról, hogy fia normális életet élhet.

Egyes zombifilmekben társadalomkritika is tetten érhető, a The Returned története hallatán pedig biztosak lehetünk abban, hogy Manuel Carballo rendező nem feledkezik meg erről. A társadalom nem képes teljes mértékben együtt örülni vagy szomorkodni, ha meg is van az összefogás és az egyetértés mindig lesznek olyanok, akik más véleményen vannak. . Hiába próbálják a szervek nyugtatni a kedélyeket. Míg egyesek csak transzparensekkel tüntetnek a kórházak ellőtt, addig mások radikálisabb módszert választanak és inkább fegyverrel felszerelkezve tennének pontot a zombiügy végére. És a helyzet csak súlyosbodik, amikor bejelentik, hogy az ellenanyag erősen fogyóban.

returned2

A középpontban egy páros áll, Kate (Emily Hampshire) orvos és a fertőzött emberekkel foglalkozik, ő hisz abban, hogy minden megoldódik. Barátja, Alex (Kris Holden-Ried) is egy „visszatért”, akinek különösen fontos, hogy meglegyen a mindennapi ellenanyaga. Rajtuk keresztül ismerjük meg a többi embertípust a megbízhatótól kezdve az ármánykódig. És idővel a „De mi van, ha” gondolatmenetet felváltja a „Mit tennél meg…?” kérdés.

Végső soron a film a zombi és a járványfilmek ötvözete. Akad benne némi vér, egy-két átalakult egyed, de nem a fejlövésekről és a harapásokról szól a történet, hanem az emberi érzésekről és a lehetőségekről. Egyes cselekedetek hiába ellenszenvesek, de be kell látni, hogy hasonló esetben talán Te magad vagy közeli ismerőseid közül valaki pont ezt tenné. 80 %

3 komment

 1. Hallod ez nagyon eredeti elgondolásnak, az írás alapján pedig jól kivitelezettnek tűnik. Hú de megnézem!

  Szeretem az ilyen gyöngyszemeket, remélem nem csalódok 🙂

  • Remélem nem fogsz csalódni.
   Az írás meg kb úgy született, hogy szabad 5 percenként írtam pár sort. Mindig amikor belekezdtem hirtelen mást kellett csinálni.:)

 2. Na megnéztem és összességében nagyon drámai volt és tetszett, sztem alulértékelték az imdb-n (5.8) .

  Spoiler on
  Az a pont ahol szerintem elszúrták azvolt amikor a csaj a parkolóban hangosan ordította a telóba a feérjének hogy van 50 adagja… most komolyan, úgy kellett volna titkolni és kerülni a figyelmet mint még soha. Az gáz volt. Meg a vége kcsit szappanoperás (terhesség) de a bosszú az jó ötlet 🙂 Bárcsak láttuk volna.
  Spoiler off

  Egyébként friss szemléletet adott a zombis témának, nem bántam h nem volt benne annyi trancsír, bár lehet feldobta volna a magasabb ingerküszöbű nézők kedvét és kitartását 🙂

  Érdekes, hogy ebben a múfajbanvégre úgy néz ki már túl vagyunk a zombi apokalipsziseken és az afterlife-ra koncentrálnak a filmesek. (Lásd In the Flesh sorozat )

  Nekem jó élmény volt, köszi 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *