4

Open Grave

opengrave

Egy férfi hullákkal telített veremben tér magához. Fogalma sincs hogyan került oda és a saját nevét sem tudja. Gyorsan rá kell ébrednie, hogy totálisan nem emlékszik semmire. Miután kimászott a rengeteg tetem közül a közelben rábukkan egy házra, ahol több, hozzá hasonló amnéziás emberrel ordibálhat idegesen. Egy kínai nő láthatóan ismeri őket, ő az egyetlen, aki választ adhatna a tengernyi kérdésre, de nyelvi problémák miatt nem kapnak választ.

opengrave1

A rendező nevével szemezve automatikusan kétségek gyötörhetnek. Gonzalo López-Gallego előző művénél, az Apollo 18-nál nincs lejjebb és ennél már csak az a szomorúbb, hogy Weinsteinék szerint még most is van olyan, aki azt hiszi, hogy a found footage stílust el lehet úgy adni, hogy tényleg csak úgy találták a filmet. És hát valljuk be, hogy az Open Grave-nek hiába van jó története egy tehetségtelen direktor könnyen elronthatja, az izgalmas alaptörténetből ásítozós cselekményt kalapál össze. Ám a spanyol filmes megmutatta, hogy tud ő, ha akar.

Kérdések, kérdések, kérdések! Eléggé bosszantó tud lenni, ha a játékidő alatt egyre csak sokasodnak a rejtélyek, hiszen előfordulhat, hogy a film tengernyi kérdőjel súlya miatt belesüllyed az érdektelenség gödrébe. Ideig-óriág lehet fokozni az izgalmakat, majd meg kell adni a nézőnek, ami jár. A karakterek először ellenségesen pislognak és morognak egymásra. Nem bíznak egymásban! Miért is tennék? De nem ragadnak le a ház előterében fegyverrel a kézben, hanem szétnéznek a környéken, remélve, hogy esetleg megvilágosodnak és fény gyúl elméjükben. Mi nem tudunk meg előre semmit, a karakterekkel együtt rakjuk össze a puzzle darabkákat.

Ó, igen, a karakterek. Lehetnek elvetemült tömeggyilkosok vagy egyszerű turisták De amíg ki nem derül, hogy sötét lelkületű bűnözők vagy normális hétköznapi személyek addig gyanúsan méregetjük a szereplőket. Sharlto Copley sem éppen egy bizalomgerjesztő férfit játszik és túlságosan is könnyedén simul kezébe a fegyver ahhoz, hogy ne gondolhassunk sok jót róla. Ugyanakkor a forgatókönyv és a rendező sem hagyja, hogy a többiekről elkalandozzon a figyelmünk.

Felettébb nagy öröm, hogy a horrorözönből néha kiemelkedik egy ilyen film, ami kellőképpen izgalmas, rejtélyes és még a erőszak sem azért van jelen, hogy a készítők a vérrel adják el filmjüket, a brutalitás nem nevezhető megalapozatlannak.

imdb: 6,3

rottentomatoes: 18 %

4 komment

 1. Nekem kifejezetten tetszett. Nem értem miért támadják ennyire a filmet. Akikkel néztem azoknak sem tetszett. Meg túl jű kritikákat sem olvastam róla. De sztem teljesen rendben volt.

 2. Volt szerencsém 1 hónapja megnézni, nagyon érdekelt mert azt olvastam róla, hogy Magyarországon forgatták, kis költségvetéssel bír és nem az a tipikus horror.
  Sajnos így összességében nem tetszett, akármennyire is szerettem volna. Olyan logikátlanságok voltak a film közben és főleg a végén, amik kicsapták a biztosítékot nálam. 🙁

  SPOILER ON
  A vége, hogy megisszuk a szert a gödör alján és minden oké lesz majd ha felébrednek, egy baromság volt. Az isten szerelmére a nő elvérzik addigra. Nem gyógyszer csak emlékezet-törlő cucc ami kómába rak.
  Ha nem először történt meg hogy bevették a szert, akkor a néma japán csaj miért nem tudott már normálisan kitalálni egy kommunikációs módszert (videókamera a pincében) amivel egyszerűen elmesélhette volna mi folyik itt.
  Ki a katonák és mi célból akarják lerohanni a bázist és megölni az egyetlen embert aki immunis? És az egészségeseket akik beszélnek, és mutogatnak, hogy élek?

  SPOILER OFF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *