0

A 80-as évek és a remake

Joel KinnamanA Vissza a jövőbe remake-et még nem jelentették be, de ami késik… Viszont már átélhettünk egy kisebb sokkot A smaragd románcának az új változatának a közhírré tételével, szerencsére eddig ebből sem lett semmi. Ám sok-sok 80-as évekbeli klasszikust ragasztottak rá a tervezőasztalra, hogy kisebb műtétekkel a jelenkor producereinek gondolkodásmódja szerint szabják méretre. A hétvégén Amerikában a Robotzsaru, Mi történt az éjjel és a Végtelen szerelem remake küzd meg egymással, ennek örömére… akarom mondani szomorúságára bátorkodtam felsorolni néhány produkciót, amely nagy népszerűségnek örvendett a 80-as években és később megcsinálták az újabb változatukat.

clashofthe

Még 1981-ben került a vásznakra A titánok harca, ami a legendás Ray Harryhausen stop-motion munkájáról híresült el, e mellett a fémbagoly is afféle fan favorite karakterré nőtte ki magát és azért azt se feledjük, hogy ekkoriban elég népszerűek voltak a kevés göncben parádézó férfi főhősök. Gondoljunk csak Conanra vagy a Lou Ferrignoval készült Herkulesre. Ezzel szemben a 2010-es változat inkább csak az igen-igen tré konvertált 3D miatt került szóba, később Louis Leterrier rendező magyarázkodott, hogy ez nem az ő bűne, figyelmeztette a stúdiót, hogy ez így nem lesz jó. Mindenesetre a cím és a 3D közel 500 millió dollárt és temérdek negatív kritikákat eredményezett, a folytatás nagyobb bukás volt Amerikában, de a nemzetközi bevételek kihúzták a bajból.

 conan

És ha már megemlítettem a Conan-t… Arnold Schwarzenegger ugyan soha nem volt színészzseni, de nem is azért szerettük, mert olyan kiválóan tudott monológokat előadni. Pályafutása során számos klasszikusban játszhatott, nem csak a Predator legyőzőjeként vagy Terminatorként gondolunk rá, hanem gyakorlatilag mindenki számára ő Conan. Az igazi, az egyetlen. A kimmériai barbár kalandjait szerették volna folytatni (volt még egy rész), az évek során számos író és rendező foglalkozott a projekttel, majd bedobták a remake ötletét és kisebb-nagyobb bökkenőkkel, nagy erőlködéssel, de megvalósították. Hogy Jason Momoa szószátyár barbárjával mennyire voltak megelégedve? Cromra mondom, sehogy. A csúfos bukással együtt szép csendben elfeledkeztek Vörös Szonjáról is. Mi pedig várjuk, hogy Arnie-val elkészüljön az öregebb Conanról szóló produkció.

 freddy

A 80-as évek több kultikus horrorfigurát kitermelt magából. Freddy és Jason is megtette a magáét, útjukat rengeteg hulla kíséri. Több folytatáson keresztül apríthattak a rajongók legnagyobb örömére, de azért nem minden esetben tudtak megelégedést okozni, később pedig még egymásnak is eresztették a két karaktert. Michael Bay leginkább horrorokkal foglalkozó produkciós cége vette a bátorságot, hogy új életet leheljen a tinik álmaiban mászkáló égett pofájú és a Kristály-tavi postacímmel rendelkező machete-es hokimaszkos alakokba. Habár a kasszáknál tűrhetően teljesítettek, de a rajongókat alaposan megosztotta. Sokkal jobban járt Ash, akit nem erőltettek túl, a Gonosz halott franchise megállt a harmadik résznél, rengetegen akadnak, akik szerint A sötétség serege volt a legjobb a trilógiában. Az új változatban egy hölgy csatolhatta fel keze helyére a láncfűrészt, a csavar sokaknak bejött. A terv, hogy az eredeti és az új Evil Dead is folytatódik, majd később összemossák a két franchise-t.

Miért éri meg horrort újraforgatni? Azért, mert nem kell hozzá több tízmilliós büdzsé, pár millió dollárból könnyedén lehet remake-et készíteni, amely egy kreatív marketinggel megtámogatva és az eredeti film rajongóinak a jegyvételében reménykedve szép profitot hoz a konyhára. Pont 1980-ban érkezett a kor sikolykirálynőjének kikiáltott Jamie Lee Curtisszel a főszerepben a Prom Night. 2008-ban befutott egy pénzügyileg szép teljesítményt nyújtó másolat, de őszintén szólva…. emlékszik még rá valaki? A Frászkarika abszolút szórakoztató horror-vígjáték volt, a DreamWorks sokat remélt az Anton Yelchin és Colin Farrell nevével fémjelzett 2011-es filmtől, de csalódniuk kellett, ám még egy DVD-s folytatást kierőltettek magukból. A Maniac remake viszonylag csendben érkezett (nálunk még be sem mutatták) és különösebb hírverés nélkül távozott. Ebből a korszakból illene kiemelni a My Bloody Valentine slashert is, amelyből 9 percet ki kellett vágni az MPPA (arrafelé a Korhatár Bizottság) „parancsára”. 2009-ben Patrick Lussier hozta el újra a légzőmaszkos csákányos gyilkost, csoda, hogy a 100 milliós összbevétel után nem készült még folytatása.

 karatecid

Az volt a szép a 80-as években, hogy gyakorlatilag bárki el tudta adni magát harcművésznek. Miért ne lehetne Michael Dudikoff nindzsa? Manapság kissé más a helyzet. Tegyük fel a kérdést más személlyel behelyettesítve. Miért ne lehetne Taylor Lautner nindzsa? Na ugye! Szóval akkoriban akárki lehetett volna a karate fenegyereke és Ralph Macchio-t is abszolút elfogadta ország-világ. Amikor kiderült, hogy Will Smith melegíti fel az egykori klasszikust, ráadásul fiacskáját, Jaden-t tette meg főhősnek sokan a fogukat szívták, ennek ellenére mégis megasiker lett a film, de ez nem jelenti azt, hogy Smith Jr.-t el is tudták fogadni a szerepben.

 reddawn

A hidegháború a végéhez közeledett, de a vörös-félelem és gyűlölet továbbra is erősen élt az emberekben. Miért is ne csináljanak egy olyan filmet, ahol lerohanják Amerikát, majd a haza bátor hős fiataljai odapörkölnek az ellenségnek? Nem csak hogy klasszikus lett az akciófilmből, de az amerikai popkultúrában többször felemlegetik, sőt a Szaddam Husszein elfogására irányuló hadművelet a Red Dawnnak nevezték és a célpontokat Wolverine 1-nek és Wolverine 2-nek hívták. Sajnos a remake eléggé gyenge és unalmas volt, illetve Kínának nem tetszett, hogy őket tették meg agresszornak, ezért az MGM a piaci lehetőségeket mérlegelve az inváziós sereget Észak-Koreaiakra változtatta.

commando

Egyszemélyes hadsereg? Hívjuk Schwarzeneggert! A Kommandóban nyugodtan éldegél az erdőségben és el is lenne ott élete végéig, de mi azért mégsem azért kölcsönöztük ki, hogy azt lássuk, hogy az Osztrák Tölgy hatalmas rönköket cipel ide-oda. Nagy hiba a gonoszok részéről, hogy elrabolják a lányát, de nekünk ez csak öröm, hiszen sűrűsödnek a benyögött idézhető egysorosok és belendül az akció. A hollywoodi remake-re még várni kell, a főszerepre kinézett Sam Worthington nyilván kért tanácsot Schwarzeneggertől a Sabotage forgatása alatt. Mindenesetre Mihail Porehenkov rendező már megcsinálta az orosz verziót. Látta valaki? Mintha az indiaiak is elkészítették volna a saját elgondolásukat, de Bollywoodban gyakran remake-elnek.

Zenés-táncos alkotás is akadt szép számmal, a Hírnév két Oscar-díjat gyűjtött be. Az MGM talán a Step Up sikerét próbálta meglovagolni, amikor Kevin Tancharoent rászabadította az update-elt tervezetre. A szobrok ezúttal elmaradtak és talán szégyennek is nevezhetjük, hogy az új Hírnév annyit hozott Amerikában, mint a régi. Az 1984-es Footloose – Gumiláb a jó zenén kívül elkapta a lázadó tinivilág hangulatát, mindemellett 2 Oscar nominációt is magáénak tudhatott. A 2011-es filmbe az MTV is beszállt, de bevételt eléggé visszafogottan, rossz kritikákat annál inkább gyűjtögette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *