0

InterCom hírlevél

0intercom

Wes Anderson Budapestje Berlinben

Berlinben Budapestről lesz szó. A 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál – a világ egyik legismertebb, legrangosabb filmes eseménye – nyitóünnepén Wes Anderson új filmjét, A Grand Budapest Hotel-t (The Grand Budapest Hotel, hazai bemutató: 2014. március) vetítik. A különleges humoráról ismert rendező már kétszer versenyzett Berlinben: 2002-ben a Tenenbaum, a háziátok és 2005-ben az Édes vízi élet is szerepelt a programban. A Grand Budapest Hotel a két világháború közti átmeneti békeidőben, egy pontosan meg nem nevezett kelet-európai ország luxusszállodájában játszódik; a sokszereplős történet pedig egy elveszett festmény körül bonyolódik. A sztorinál azonban fontosabb a filmben gátlástalanul bolondozó sztárcsapat – köztük a rendező jó pár kedvenc színésze: a főszereplő Ralph Fiennes mellett Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tom Wilkinson, Owen Wilson, F. Murray Abraham és Mathieu Amalric is feltűnik.
Bár a forgatás előtt felröppent a hír, hogy a sok sztár Budapestre jön majd forgatni, a felvételek végül a szászországi Görlitzben és a Berlin közelében működő Balbelsberg Stúdióban készültek. Február 6-án a nyitógálán azért a budapestiek is büszkék lehetnek: az idén A Grand Budapest Hotel kapja a díszhelyet.
IC Press

Amit nem látunk A jogászban (16)

A jogász (The Counselor, hazai bemutató: november 14.) nemcsak fantasztikus szereposztása, Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Penélope Cruz és Cameron Diaz miatt emlékezetes. A thriller különleges, álomszerűen vérfagyasztó hangulata egyszerre köszönhető a sztárcsapatnak, a sztárrendező Ridley Scott-nak és az írónak, a Nem vénnek való vidék és Az út szerzőjének, Cormac McCarthy-nak. Egy internetes tudósítás a múlt héten leleplezte, hogy a forgatókönyv még számos őrült részletet tartalmazott: a már előre legendássá vált jelenet, amikor Diaz egy Ferrarival szexel vagy a háziállatként tartott gepárdok mellett az alkotók még jó pár olyan helyzetet találtak ki, ami hozzájárult volna a félelmetes atmoszférához – ám a végleges filmbe már nem fértek bele.
Az interneten terjengő pletykák szerint a film nagy leszámolási jelenete után láthattuk volna a magukra maradt gepárdokat egy Los Angeles-i villanegyedben néhány játszadozó gyerek körül sétálni. Az eredeti tervek szerint a kábítószer-szállítmány elrablói között zajló nagy akciójelenet teljesen némán zajlott volna, hogy a néző ne tudja, ki harcol kivel. Van olyan szereplő, aki csak a végső vágásnak köszönheti az életét – az eredetileg sokkal többen haltak volna bele a jogász kábítószer-csempészési kalandjába, és a szereplőket körüllengő perverzitásnak is több, egyértelmű képi bizonyítékát láthattuk volna.
Annyi biztos, Ridley Scott és McCarthy legalább még egy filmre való vad, kísérteties ötletet gyűjtött össze – talán majd egy következő filmben használják fel őket.
IC Press

0cd1

0cd2

0cd3

Műkincsvadászok ma

Nem érdemes azon vitázni, a filmek utánozzák-e az életet vagy fordítva. Valami úgyis mindig felforgatja az elméleteket. George Clooney legújabb rendezése, a Műkincsvadászok (Monuments Men, hazai bemutató 2014. február) ugyan megtörtént eseten alapul, mégis inkább emlékeztet egy modern A piszkos tizenkettő-re vagy Kelly hősei-re, mint tényfeltárásra. A második világháború alatt a nácik által elrabolt műkincsek visszaszerzésére létrehozott, művészettörténészekből álló kommandós egység története elég őrült hozzá. A megvalósítása sem akármilyen, hiszen a főszerepeket Clooney mellett Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman, Bill Murray és Jean Dujardin játssza.
Az elmúlt héten a valóság közbelépett: arra emlékeztet, hogy a tudós kalandorok történetének mégis sok köze van az igazsághoz. A világsajtót bejárata a hír, hogy egy elhagyott és elhanyagolt müncheni lakásban 1400 rég elveszettnek hitt festményt találtak – csupa olyat, melyet a II. világháború idején raboltak el tulajdonosaiktól. A kivételes, 1.4 milliárd eurósra (!) becsült lelet egy ügyész és egy művészettörténész közös nyomozásának eredménye. A nácikat szolgáló műkereskedő hagyatékában több mint 1400 képet találtak: többek közt Picasso, Chagall, Renoir, Matisse műveit. Ha George Clooney nem lett volna elég, most egy bűnügyi hír emlékeztet rá, hogy a világháború a történelem legnagyobb műkincsrablása is volt – Hollywoodban és a német államügyészségen egyaránt dolgoznak műkincsvadászok.
IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *