5

Oscart kaptak, de már nem a minőségre törekednek

Ha Oscar-díjat kapnák (sose fogok) égre-földre-öreganyámra esküdöznék, hogy a jövőben ezt a szintet próbálom tartani, soha nem adom alább és csakis minőségi filmekre szerződök le. Ráadásul egy ilyen díj hatalmas előrelépést is jelent, hisz több fizetést kaphatunk és a megnyílik néhány ajtó a mindenható producerek felé. Egy Oscar-díj sokat számít, azonban több színész is akad, akik gyorsan lesüllyednek a B kategóriába vagy olyan A kategóriásnak szánt filmeket vállal be, amiért már majdnem a néző kér bocsánatot helyette. Lássunk néhány színészt, akik nemhogy feljebb, de inkább egyre lejjebb tették maguknak a lécet.

01niccageNicolas Cage számára a 90-es évek második fele maga volt a mennyország. 1995-ben Oscar kapott a Las Vegas végállomás drámáért, majd kiderült, hogy akciósztárnak sem utolsó, legalább a Ál/Arc és a Szikla még most is teljesen élvezhető, szórakoztató alkotások. Ám nem kellett hozzá sok idő, szimata cserben hagyta. Csúnya bukásokban játszott, egyre gyatrább filmekben volt látható, a végén pedig eljutott arra a szintre, hogy alakítása helyett inkább a haján élcelődött mindenki.

Hogy kicsoda Cuba Gooding Jr.? Oscart kapott a Jerry Maguire-ben nyújtott alakításáért (talán Ed Norton jobban megérdemelte volna a Legbelső félelemért). Mit jött ezután? Valljuk be, a Lesz ez még így se nem miatta emlékezetes, az Ösztön feledhető thriller volt, a Férfibecsület pedig egy korrekt, de nem túl erős dráma volt. Most már végérvényesen bebetonozta magát a DVD-s projektek közé és elérte, ha neve ott virít egy film főszereplői között inkább félretesszük. Minek kínozzuk magunkat vele? Ha neki jó, ha Dolph Lundgrennel szkanderozhat forgatási szünetekben…

Amikor még Marc Forster is a dicsfényben sütkérezhetett… A Szörnyek keringője az Akadémiának is az ínyére volt, a borítékból Halle Berry neve került elő. Az Oscar átvételekor már éppen forgott, a Halj meg máskor Bond film és formálódott az X-Men 2 is. De mit láthatott a Gothikában? És ami a legfontosabb, a Macskanő képregényfilmben mi vonzhatta? Ja igen, a 14 millió dolláros fizetés. A Vadidegen thriller Bruce Willisszel harmatgyenge volt, a Frankie & Alice díjesélyesként emlegetett, de csak radar alatt érkező dráma is szép csendben eltűnt, a Sötét hullám cápás thrillerről pedig jobb, ha nem szólunk egy árva szót se.

Meg kell hagyni, Catherinte Zeta-Jones dögös csaj, sokan lettek volna Sean Connery helyében a Briliáns csapdában. Michael Douglas neje a Chicagoban kiénekelt magának egy Oscart, majd örülhetett, hogy a Coen fivérekkel és Steven Spielberggel dolgozhatott együtt. A Zorro legendája bukása nem csak neki, de Antonio Banderasnak sem hiányzott. Az Újrakezdők után 3 évre eltűnt, 2012-ben viszont már három filmben is benne volt, de egyikben sem nyújtott emlékezetes alakítást, ráadásul mindegyik alkotás megbukott. Talán majd a Red 2.

A Hideghegy után Renée Zellwegerre ráborítottak egy vagonnyi elismerést, a pozitív vélemények alól egy Oscarral kászálódott ki. Ha az Akadémia ekkor tudta volna, hogy milyen filmeket vállal be a jövőben bizony gyorsan ki is kapják a kezéből a szobrocskát. A Bridget Jones folytatása gyengére sikeredett, de igazság szerint hirtelenjében nem is lehet megemlíteni olyan alkotást, ami miatt vissza tudnánk rá emlékezni. A Védtelen gyermek horror meg már tényleg a pályafutásának mély gödrének a legalja.

Beyonce egyszer (vagy többször?) azt mondta, hogy a zenés díjak mellett megpróbálja elérni, hogy egyszer az Akadémia is díjazza egyik alakítását. Nos, esetleg kicsit irigykedhett, amikor Jennifer Hudson élete első főszerepéért fellépdelhetett a színpadra. A Dreamgirls ezen felül talán még azért is lehet emlékezetes, mert ekkor kapott utoljára dicséreteket Eddie Murphy. A Szárnyas teremtményeket látta valaki? Oké. A méhek titkos élete miatta volt jó? A Winnie dráma elsőre még jól hangzott, a film elkészült, azóta is inkább rejtegetik.

Mira Sorvino gyakorlatilag úgy eltűnt az élvonalból, mintha ott se lett volna. A Hatalmas Aphrodité után csinált egyáltalán említésre méltó filmet? Mimic? Határeset. Gyilkosok gyilkosa? Ott inkább az volt a lényeg, hogy Chow Yun-Fat milyen stílusosan lövöldözik. Az utóbbi időben több filmben is játszott, de nem igazán tudott kibújni az „Only DVD” matrica árnyékából. Szégyen? Vagy inkább nekem az, mert valójában jó filmeket csinál és nem követem munkásságát?

Van jó néhány színész, aki több évtizedes pályafutása alatt annyi mindent letett az asztalra, hogy gondolkodás nélkül rávágjuk: Bizony, ő jó színész. De attól, hogy gyakorlatilag szinte mindent elért karrierje során még nem jelenti azt, hogy olyan szerepeket kell kiválasztania, amit akkor is el tud játszani, ha kipattan az ágyból és olyan filmek mellett tegye le voksát, aminek minősége előre láthatóan gyatra lesz. A 2 Oscarral büszkélkedő Robert De Niro úgy az ezredfordulóig kitartott, majd a Rocky és Bakacsin kalandjai förmedvény táján rájöhetett, hogy úgy is lehet pénzt keresni, ha nem erőlteti meg magát. 15 perc hírnév, Showtime, Godsent, Még egy kis pánik 2, Bújócska, A törvény gyilkosa… és még lehetne sorolni. Néha becsúszik egy-egy jobb alkotás is (Csillagpor), de sajnos számára már nem a minőség a fő szempont. Örvendetes, hogy legalább a Napos oldalt bevállalta, ugyanakkor az ezért kapott Oscar jelölés kissé túlzás.

Hilary Swank jó színésznő, ezt talán senki nem vitatja és bizonyára senki nem tudja ráfogni, hogy érdemtelenül nyert Oscart A fiúk nem sírnak és a Millió dolláros bébiért. Tud ő jól játszani, csak egyvalamire nem képes: ütős forgatókönyvet kiválasztani. A Rossz álmok tényleg olyan volt, mintha csak egy rossz álom lenne, A mag egy korrekt, de gyorsan felejthető popcorn mozi, a Fekete Dália egy félresiklott thriller, A tíz csapás pedig minden ízében rossz horror. Mostanság miben vállalt szerepet? A Szilveszter éjjel gyenge volt, az Ameila unalmas, a The Residentet pedig kerülje mindenki. De talán majd a Tommy Lee Jones rendezésében érkező The Homesmanben ismét megvillanhat.

5 komment

  1. Tényleg elég szomorú hogy Nic Cage ’97 óta nem tudott összehozni egy igazán ütős akció filmet. Nekem már a The Rock, Face off és Con air triumvirátus miatt is etalon lesz mindig, bármennyire is voltak botrányosan szar alakításai/filmjei a közelmúltban.

    • öööö, Gone in 60 secs? A Next és a Scorexcereers appretnice is rendben voltak (igaz nem is voltak emlékezetesekm és egyik sem csinált nyereséget szerintem). A Lord of War pedig személyes kedvencem. A Nemzet aranya sorozat viszont valszeg megmarad pénzcsinálónak.

      Igazából a 90es véekben is csak két olckúl blockbustere volt, mellette érdekességek mint a 8mm és finomságok mint a Bringing out the dead…

    • A Nemzet aranya egészen jó volt, mindkét rész habkönnyű Indy-pótlék, de a jobbik fajtából. A Next jó volt és a Lord of War is. Minden más az elmúlt 15 évből mehet a kukába. A Drive Angry határeset, mert ott már szánalmasan jók voltak! 😀 Öregem, az a film annyira nem akarta komolyan venni saját magát, hogy még jól is sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *