6

Akciófilmek és thrillerek 2013-ban

Ahogy azt már minden év vége felé megszokhattátok ismét jelentkezem egy hosszabb összeállítással, hogy milyen alkotások várhatóak jövőre. Elsőként az akciófilmeket és thrillereket egy részét szedtem össze egy csokorba. Mit mondjak? Akad jó néhány ígéretes darab, de vajon melyiket fogjuk élvezni? Posztert és előzetest mellékelem (ha van).

Bruce Willis ötödjére is drágán adja az életét, ezúttal Moszkvában próbálja túljárni a terroristák eszén és megpróbálja túlélni a nehéz órákat. A történet:  Igazi New York-i zsaru: kopott, fáradt, de a humora és a bátorsága a legváratlanabb helyzetekben sem hagyja cserben. John McClane hadnagy (Bruce Willis) megtudja, hogy a fia, Jack (Jai Courtney) bajba került Moszkvában, és bár régóta nem beszélnek egymással, habozás nélkül a segítségére siet – és természetesen a küzdelem legközepében találja magát.
McClane többnyire véletlenül keveredik a terroristák útjába, a fia viszont mindig tudja, mit csinál: és ő sem ijed meg könnyen. Két generáció együtt száll szembe a lehetetlennel: New Yorktól Moszkváig és tovább, egészen Csernobilig…

 

Arnold Schwarzenegger visszatér a filmvilágba, bevállalta a The Last Stand akció-thrillert, ahol egy unalmas kis határmenti városkába, Sommerton Junctionnek a seriffjét alakíthatja. Hirtelen felpezsdül az élet, amikor egy rettegett drogbáró meglóg az FBI-tól és pont Sommerton felé robog, itt szeretne átjutni Mexikóba. Kim Jee-woon ült a rendezői székben,  Jaimie Alexander, Peter Stormare, Genesis Rodriguez, Rodrigo Santoro, Johnny Knoxville, Luis Guzmán erősítik a produkciót.

A Gengszterosztag története 1949-ben veszi kezdetét, a városban virágzik az illegális szerencsejáték, Cohen (Sean Penn) emberei prostikat futtatnak, az utcákat elárasztják a kábszerek és fegyveres gazfickók. Ráadásul még a rendőrök és a politikusok egy része is úgy táncol, ahogy ő fütyül. Nick Nolte azzal bízza meg a Josh Brolin által megformált nyomozót, hogy takarítsa ki a szemetet a városból, minden eszköz megengedett, de csak magukra számíthatnak. Brolin megszervezi saját ki egységét, Ryan Gosling, Anthony Mackie, Giovanni Ribisi, Robert Patrick csatlakozik a különítményhez. Cohen arcáról lelohad a vigyor és aggódni kezd.

Mark Wahlberg és Russell Crowe játssza a Broken City főszerepét, a történet ex-zsaruról szól, akit kivágnak a testülettől miután lelő egy 16 éves kölyköt. Magánnyomozó lesz és az eset után 8 évvel egy polgármesternek induló tisztviselő bízza meg azzal, hogy derítse ki kivel csalja a felesége. A rendezői teendőket Albert Hughes látta el.

A Ten akciófilm egy DEA egységet állít a középpontba, nem holmi apró-cseprő ügyekkel foglalkoznak, hanem a világ legveszélyesebb, legkeményebb drogkarteleit próbálják felszámolni. A csapat rajtaüt az egyik kartell rejtekhelyén, ahonnét több millió dollár zsákmánnyal távoznak. Úgy döntenek, hogy a milliókat nem szolgáltatják be, hanem megtartják maguknak. Ám valaki módszeresen gyilkolni kezdi a tagokat. Arnold Schwarzenegger és Sam Worthington tartózkodik a fedélzeten.

Paramount a G.I. Joe folytatását röviddel a bemutató előtt eltolta a filmet 2013-ra, mivel úgy döntöttek, hogy át szeretnék konvertálni 3D-be.  Jon Chu dirigálhatta le a második részt, amiben a Kobrák ármánykodásának hála a Joe kommandót szinte teljes egészében kiírtják. Csak páran maradnak életben, de ők Dwayne Johnson vezetésével visszavágnak.  Ray Park ismét Kígyószemként akciózhat, illetve Lee Byung-hun is visszatér, Elodie Yung domboríthat Jinxként, Adrianne Palicki pedig Lady Jaye-t formálhatja meg és még Bruce Willis is látható lesz.

Mivel Emily Hawkins mégsem tudta bevállalni a Side Effects főszerepét, ezért Steven Soderbergh Rooney Marát szerződtette le. Mara egy olyan nőt alakít,  rákap a depresszió és szorongás elleni szerekre, mivel férje hamarosan szabadul a sittről. Ura három évet töltött a rács mögött, a gyogyók azonban nem úgy hatnak, ahogy kellene és akaratán kívül, öntudatlanul megöli férjét, amiért bíróság elé kell állnia. Channing Tatum alakíthatja Mara házastársát, Jude Law egy pszichiátert kelt életre.

A gyengécske Halálos iramban 3 után visszahozták Vin Dieselt és Paul Walkert, a fejesek pedig látták, hogy ez jó. Az ötödikbe benne volt a főszereplők addig megismert összes jó ismerőse és pénzügyi fronton a film a franchise legjobban teljesítő darabjává vált. Jövő nyáron újra beindul a Diesel-motor és Walker megvillantja kék szemeit. Dwayne Johnson lohol a nyomukban, morcoson nyomja tövig a gázt, a főgonosz Luke Evans lesz és Gina Carano is kioszthat pár pofont.

Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Dave Franco és Woody Harrelson játsszák a bűvész-négyest a Now You See Me thrillerben, akik műsoraik alatt rabolnak bankot és a pénzt szétszórják a közönség sorai között. Egy FBI ügynök (Mark Ruffalo) és egy Interpolos nyomozó (Melanie Laurent) próbál rájönni, hogy miképp hajthatták végre a rablást, segítségükre van a Morgan Freeman által megformált szakértő. A kamera mögött Louis Leterrier állt.

A Snitch megtörtént eset alapján készült, Dwayne Johnson karakterének a fiát ártatlanul elítélik. A férfi mindent megtenne a fiáért, ezért alkut köt az ügyészséggel: beépül egy drogkartellbe és onnan információkat szivárogtat ki.  Roman Waugh, Az elítélt (Felon) készítője vezényelhette le a filmet.

Danny Trejo visszatér Machete-ként, az amerikai kormány olyan feladattal bízza meg Machetét, amelyet senki más nem tudta végrehajtani. Mexikóban le kell számolnia egy kegyetlenkedő kartell vezetőjével. Charlie Sheen lesz az USA elnöke, Mel Gibson játssza a negatív figurát és jelen lesz még Amber Heard, Jessica Alba,  Michelle Rodriguez, Sofia Vergera, Vanessa Hudgens és Alexa Vega is.

Al Pacino és Christopher Walken két vén bűnözőt játszanak a Stand Up Guysban, akik jól ismerik egymást, régi cimborák. Az egyiküknek új melója akad, felbérlik egy gyilkosságra, mint kiderül a barátját kell hűvösre tennie. Az utolsó estét még együtt töltik, ellopnak néhány kocsit, randalíroznak egy bordélyházban és ez alatt a pár óra alatt szembesülnek azokkal a tettekkel, amelyet elkövettek életük során. Fisher Stevens filmje valamikor 2013-ban kerül a mozikba. Íme néhány kép a forgatásról.

Mivel sem a Singularity sc-fi, sem az Alapítvány filmadaptáció nem áll úgy, hogy az előkészületeket meg lehessen kezdeni.  Roland Emmerich ezért belevágott a  White House Down akciófilmbe, ahol terroristák szállják meg a Fehér Házat és csak egy legény van talpon a vidéken Channing Tatum személyében, aki megpróbálja megvédeni a Jamie Foxx által alakított Elnököt.

Jön egy hasonló alkotás is, csak a  Gerard Butler rugdoshatja az agresszorok seggét. Az Elnököt Aaron Eckhart formálja meg, rendező Antoine Fuqua.

A svéd Tetovált lány (The Girl With The Dragon Tattoo) rendezője, Niels Arden Oplev vezénylete alatt forog a Dead Man Down. Colin Farrell egy new york-i alvilág egyik ismert alakja.  Ám alaposan begurul, mikor egyszer kicsinálják családját, bosszút esküszik, a kegyetlen keresztapa embereit egyenként levadászva jut közelebb a célszemélyhez. Noomi Rapace szintén benne lesz a filmben, ő megzsarolja Farrellt, amiért kénytelen bevenni  a bosszúhadjáratába.

Michael Bay a Transformers 2 után akarta megcsinálni a Pain and Gaint, de rábeszélték, hogy inkább vágjon bele a harmadik részbe. Most viszont hozzáláthatott a filmhez, méghozzá 22 millió dollárból gazdálkodhat. Mikor dolgozott utoljára ekkora összeggel? A Bad Boysnál, ahol 19 millió dollár állt rendelkezésére (most ez még Will Smith-t gázsiját se fedezné.) A történet néhány testépítőre fókuszál, akik Floridában zsarolnak, embert rabolnak és gyilkosságba keverednek. Mark Wahlberg játssza a főszerepet és Dwayne Johnson szintén a fedélzeten van.

Taylor Hackford, Az ördög ügyvédje (The Devil’s Advocate) és a Túszharc (Proof of Life) rendezője fogja készíteni a Parker thrillert, amely Donald Westlake regénysorozatán alapszik. A főszerepre Jason Stathamet nyerték meg, aki egy tolvajt formálhat meg, akinek elvei vannak. Soha nem lop olyan embertől, akinek nagy szüksége van a pénzre, ráadásul mindig betartja a szavát és másoktól is ezt várja. Nem olyan fából faragták, akit lenyeli, ha átverik, egy alkalommal azonban mégis keresztbe tesznek neki, ezért bosszút áll.

Hollywoodban elővették Joseph Finder  Paranoia regényét vették elő, a vígjátékokban jártas Robert Luketicet ültették a rendezői székbe. Harrison Ford, Gary Oldman és Liam Hemsworth erősítik a szereplőgárdát. Már forgatókönyv is, Barry Levy, a Nyolc tanú (Vantage Point) írója mutatta be munkáját, amit később Jason Hall pofozott ki. Hemsworth karaktere arra kényszerül, hogy beépüljön a konkurens céghez és információkat juttasson ki. Ellenkező esetben mehet a börtönbe.

A The Tomb akció-thrillerben Sylvester Stallone karakterét megbízzák, hogy hozza létre a világ legszökésbiztosabb börtönét, majd maga is oda kerül és ki akar jutni, hogy tisztára mossa nevét. Arnold Schwarzenegger egy fegyencet fog játszani. Mikael Håfström, A rítus alkotója tartotta a gyeplőt a kezében a forgatáson.

Gore Verbinski, Johnny Depp és Jerry Bruckheimer  – A Karib-tenger kalózai franchise elindítói ismét együtt dolgozhatnak. A Disney tavaly behúzta a vészféket, mikor kiderült, hogy a western büdzséje 250 millió dollárba fájna nekik, ám a költségeket sikerült valamennyire leszorítani. Armie Hammer játssza a maszkos főhőst, aki a Depp által játszott indián oldalán a vadnyugaton üldözi a bűnt. A történet főgonosza William Fichtner lesz, Helena Bonham Carter, Ruth Wilson és Tom Wilkinson is a filmet erősíti. Bemutató? 2013 május 31.

 

Úgy tűnt, hogy 2012 végén végre bemutatják a Grandmasters-t, de pár héttel elcsúsztatták a premiert. Wong Kar-wai rendezésében Tony Leunger keltheti életre Bruce Lee oktatóját, mellette Zhang Ziyi, Cheng Chang és Cung Le lesz látható. 2009-ben láttak hozzá, a forgatás többször félbeszakadt, majd újrakezdték. Legutóbb 5 hónappal ezelőtt hallhattunk róla, akkor még mindig forgatták.

A Halálfutam (Death Race) remake ugyan nem hozott túl sokat a mozikban, csak készült hozzá egy DVD-s folytatás, ahol  már Luke Goss nyomhatta tövig a pedált és próbálta túlélni a halálos börtönversenyt. Az Universal úgy döntött, hogy kell nekik és nekünk is a harmadik felvonás, Tony Giglio tollából származik a forgatókönyv. A rendezői székben Roel Reiné ült,  a történések a mexikói sivatagban fognak zajlani, azaz ezúttal nem a sitten történik a halálos iram  A második rész folytatása lesz, Danny Trejo és Tanit Phoenix újra felbukkan.

Jackie Chan Cannes-ban bejelentette, hogy egy időre elege van a bunyós filmekből, ami jó kis marketingfogásnak bizonyult.Hamarosan bemutatják az Istenek fegyverzete harmadik részét, amiben a hongkongi színész ismét bámulatos kaszkadőrjelenetekkel örvendeztet meg minket. Az Istenek fegyverzetében Chan egy kalandor-kincsvadászt játszott, aki különféle értékes ereklyéket, kincseket kutat fel, hogy aztán azokat ravaszságával és ügyességével megszerezze.

Steven Spielberg próbálkozott egy időben az Oldboy remake-kel, majd lesöpörte az asztaláról a tervezetet, ami végül Spike Lee ölében landolt. Úgy tűnik, hogy Lee-vel meg fog valósulni a film, a főszerepet Josh Brolin kapta. Brolin karakterét évekre bezárják egy szobába, fogalma sincs, hogy miért, de amikor kinyílik az ajtaja bosszút áll.

Kenneth Branagh rendezésében készül a következő Jack Ryan mozifilm, amiben a főhős rájön, hogy egy orosz üzletember különféle ügyes tőzsdei manipulációk révén tönkre akarja tenni az amerikai gazdaságot. Chris Pine formálja meg a CIA ügynökét, Kevin Costner segít neki.

Andy Garcia a The Truth-ban egy CIA ügynököt alakít, aki visszavonulván egy politikai talk-show vezetője lesz. De nem sokáig tart a nyugis élete, mivel valaki megkéri, hogy segítsen nyilvánosságra hozni egy vérengzést, amit a Cég követett el egy dél-afrikai faluban. Forest Whiatker, Kevin Durand, Deborah Kara Unger és Eva Longoria olvasható a thriller stáblistáján.

Korábban úgy hírlett, hogy a Getaway az 1972-es Steve McQueennel készült film remake-je, de kiderült, hogy erről szó sincs. Ethan Hawke kénytelen bepattanni a kormány mögé, mivel egy rejtélyes fickó (Jon Voight) elrabolta a feleségét és kénytelen az utasításait követni, ha még életben szeretné látni nejét.

Paul Walker játssza a Pawn Shop Chronicles főszerepét,, amelyet Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere fog rendezni. A forgatókönyv Adam Minarovich tollából származik, aki korábban egy zálogházban dolgozott, talán ott fogant meg benne a thriller ötlete. Úgy írták körül a projektet, mint egy pörgős, akció orientált alkotás, amelynek lesznek vicces pillanatai is. A sztori egy eltűnt jegygyűrűre fókuszál.

Sons of Anarchy sorozat egyik főszereplője, Taylor Sheridan eladta a Comancheria forgatókönyvét a Sidney Kimmel Entertainmentnek. Peter Berg rögtön felfigyelt a projektre és beállt a rendezői posztra és leszerződtette Mark Wahlberget. A történet egy testvérpárról szól, egyikük börtönviselt, a másik egy két gyerekes elvált apuka. Utóbbi elég rossz anyagi helyzetben van, úgy fest a helyzet, hogy a családi farmot el fogja vinni a bank. Ezért felkeresi bűnöző bátyját, hogy segítsen neki kirabolni néhány bankot. Akkor durvul be a helyzet igazán, amikor a duóra felfigyel két Texas Ranger.

Brian Koppelman és David Levienaz illegális online szerencsejátékról rittyentett össze forgatókönyvet. A duó ismerős terepen mozog, a tollukból származik a Pókerarcok (Rounders) zsugás projekt is, amiben Matt Damon és Edward Norton keverte a lapokat. A Runner Runnert Brad Furman, Az igazság ára (The Lincoln Lawyer) rendezője készíthette el, a főbb szereplők között ott találjuk Justin Timberlake és Ben Affleck nevét.  A téma egyébként is nagyon felkapott manapság, milliók lógnak a neten különféle pókertermekben, ráadásul nemrégiben volt Amerikában egy kisebb botrány ezen cégek körül.

Jason Statham egy volt DEA ügynököt formál meg a Homefrontban, aki családjával egy csendesnek tűnő városkába költözik, ám hamarosan kiderül, hogy a településen mégsem olyan nyugodt a légkör, mint ahogy azt korábban gondolták. A James Franco által megformált drogbáró az úr és elég hamar összeakasztja a bajszát az ex-ügynökkel. A rendezői poszton Gary Fleder, Az ítélet eladó (Runaway Jury) alkotója dolgozhat. Avi Lerner producer teljesen lelkes, elmondása szerint nem is tudna jobb csapatot elképzelni egy efféle produkcióhoz, Stallone szkriptje remek, Franco és Statham is figyelemreméltó színészek, ráadásul Fleder is tudja, hogy miképp kell levezényelni egy efféle alkotást. Szóval gond nem lehet.

A Sony-nál landolhat a Five Against the Bullet tervezet, az akciófilm producere Lorenzo di Bonaventura lesz. Alex Litvakra bízták a forgatókönyvet, az író a Ragadozók (Predators) folytatásával kezdte pályafutását és A három muskétás 3D (The Three Musketeers) szkriptje után látható, hogy milyen utat választott magának. Mexikóban fognak zajlani a történések, ahol egy politikus apját megöli az egyik drogkartell. A politikus hivatalos úton nem tud bosszút állni, ezért más módszert választ: megkeresi és felbérli a világ legjobb 5 testőrét, akiknek meg kell tisztítaniuk a környék utcáit a bűnözőktől.

Luc Besson maffiafilmet készít, amit nagy adag humorral fog fűszerezni. A Malavita címre hallgató produkció Tonino Benacquista regényén (Badfellas) alapszik és augusztusban indulna a forgatás. Robert De Niro vállalta el a főszerepet, aki a maffia egyik embert alakítja, majd információkat szivárogtat ki a hatóságoknak, cserébe családjával együtt bekerül a tanúvédelmi programba. Michelle Pfeiffer domboríthat az oldalán, a színésznő De Niro nejét formálhatja meg. Az asszonnyal nem érdemes kekeckedni, ugyanis könnyen lángra lobbanhat háza vagy akár ő maga is.

2010 tavaszán szomáliai kalózok foglyul ejtették Richard Phillips teherhajó kapitányát. A Navy Seal végül sikeresen kiszabadította és épségben térhetett vissza Amerikába. Alig ért haza Phillips, máris egy könyvszerződés landolt az asztalán. A Sony gyorsan megszerezte ennek a megfilmesítési jogait és Billy Rayt állították rá a forgatókönyvre. A közösségi háló (The Social Network) producerei, Scott Rudin, Michael De Luca, Dana Brunetti és Kevin Spacey egyengetik a produkció útját. A kapitányt Tom Hanks fogja eljátszani.

Film készül Robert Hansen sorozatgyilkosról. A családos alaszkai fickó teljesen átlagos életet élt és senkinek nem volt vele semmi baja, ám lehullt a lepel és kiderült, hogy egy kegyetlen gyilkos lapul az ártatlanságot sugárzó arc mögött. 12 év alatt 24 nőt kapott el és erőszakolt meg, aztán elengedte őket a vadonban, hogy levadászhassa őket. Hansent John Cusack játssza, Nicolas Cage pedig egy zsarut alakít, aki megpróbálja elkapni. A forgatókönyvet Scott Walker szállította le és megadatott a lehetőség számára, hogy ez a thriller legyen rendezői debütálása is egyben. 50 Cent producerként veszi ki a részét a munkálatokból.

Eric Bana egy tolvajt játszhat a Brilliant filmben, aki annak érdekében, hogy végre tudjon hajtani egy gyémántrablást csatlakozik egy bűnöző csapathoz. Elvileg Cameron Diaz is hamarosan le fog szerződni. Gillian Gorfil dolgozott a szkripten, a hölgy eleddig még nem kóstolt bele a forgatókönyvírásba, viszont gyémántos produkcióhoz volt már köze. Producerként dolgozott a Véres gyémánt (Blood Diamond) filmben, amelyben Leonardo DiCaprio volt a főszereplő. Robert Luketic dirigálhatja le a filmet, ő követte el a Bérgyilkosékat (Killers), de még mielőtt ezért érdektelenné válna a projekt megemlítem a 21 – Las Vegas ostromát, ami miatt elképzelhető, hogy mégis élvezhető alkotás fogunk látni.

A Dark Castle tavaly szerezte meg a Non Stop akció-thriller forgatókönyvét, John Ricahrdson és Chris Roach körmölték le a történetet. Túl sok információt nem tettek közzé a sztoriról, annyi azonban ismeretes, hogy egy nemzetközi járaton utazó légi marshall nem fog unatkozni. Ki lenne a legalkalmasabb személy arra, hogy leabálja a terroristákat? A fejeseknek is Liam Neeson ugrott be, becsöngettek hozzá és nagy örömükre a színészt érdekli a dolog. Jeff Wadlow üldögél jó ideje a rendezői székben, aki eddig nem sok emlékezetes művel örvendeztetett meg minket. Nevéhez fűződik a Sose hátrálj meg (Never Back Down) tiniknek szóló bunyós film és a Kiálts farkast (Cry Wolf) thriller.

Eric Bana és Rebecca Hall szerződött le John Crowley thrillerére. Bana és Hall karaktere régebben együtt töltötték az estéket, de már jó ideje nem járnak össze. Azonban egy tárgyalás miatt újra kénytelenek elviselniük egymást, a védelem csapatát erősítik egy terrorista ügyben.

6 komment

  1. Impozáns lista,a Die Hard 5 mellett a Broken City és a bűvésztrükkkös sztárparádé tűnik a legígéretesebbnek.

    És van még egy akciófilm ami várós lehet..

    2guns..Wahlberg és Washington, a Csempészek rendezőjének mozijában. Egyes spekulációk már most a Halálos fegyverhez hasonlítják…

    (nemrég fejezték be a forgatást, nemtom, van -e értelme hasonlítgatni, amikor még kész sincs..)

  2. Kibaszott jó filmek lesznek 2013ban, még jön Godzilla meg pacific rim is, plusz képregény filmek, úúúúúúúú

    Nagyon ígéretes !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *