24

A kaptár – Megtorlás (Resident Evil: Retribution)

resident-evil-retribution-poster-150812-3.jpg

A harmadik részről itt, a negyedikről itt, egy animációról itt olvashatsz.

A zombik a világ urai. Alice (Milla Jovovich) egykor maga is kísérleti alanya volt annak a cégnek, amelynek laboratóriumából kiszabadult a világ elpusztításáért felelős T-vírus. Most a cég legtitkosabb műveleti bázisán tér magához: miközben a hatalmas bunkerlaboratóriumból próbál kijutni, a saját múltja néhány titkát is leleplezi – és újult erővel keresi azokat, akik felelősek a fertőzés elterjedéséért. Tokió, New York, és Moszkvába mesterségesen létrehozott másolatán vezet az üldözés. Néhány új baráttal és rég szövetségessel az oldalán Alice tovább harcol a túlélésért, hiszen már egyértelmű: a világ megmenekülése és az ő élete szorosan összekapcsolódik. És a visszaszámlálás megkezdődött.

DF-10039_r.jpg

Ne legyen kétségünk afelől, hogy az aktuális Kaptár film nem több egy agyatlan akcióorgiánál, egy közel két órás gyilkolászós alkotásnál. Ettől függetlenül, vagy éppen pont ezért, a film működik, jó szórakoztatást nyújt. A csajoknak ott vannak a kigyúrt, jóképű, egysoros beszólásokkal operáló nehézfiúk, a srácoknak a bőrszerkóban akciózó, vagy éppen dekoltázst esetleg combot villantó dögös csajok, akik végig szexin néznek miközben kiloccsantják az aktuális zombi agyát.

A Kaptár – Megtorlás nem akarja magát többnek gondolni, mint ami. Paul W. S. Andersonról sok rosszat el lehet mondani, vannak egészen idióta alkotásai (Három testőr), de egyvalamit el kell ismernünk, képes szerethető hülyeségeket csinálni. Soha nem lesz maradandó alkotás a Mortal Kombat, vagy bármelyik Kaptár rész, ám ezeket a filmeket képes végig nézni az ember egy hatalmas mosollyal az arcán, mert igenis van különbség agyatlan film és agyatlan film között.

Resident-Evil-Retribution.jpg

A legjobb példa erre az idei nyár, hiszen itt volt az Abraham Lincoln vámpírvadász, amely egy önértékelési gondokkal küzdő film, egy humortalan rendezőtől, ugyanolyan buta sztorival, mint az aktuális Kaptár film, mégis Anderson alkotása teljesen rendben van, köszönhetően annak, hogy ő tudja, mi kell az ilyen filmek kedvelőinek. Szórakoztató, jópofa akciófilm, néhány poénos jelenettel és ütős egysorosokkal, emellett pedig van egy viszonylag normális forgatókönyv is a rendező kezeiben.

01retribution1

Szokás szerint a régi klasszikusokból is nyúl jó pár jelenetet. A Szárnyas fejvadász, a Mátrix, az Eredet is az alapanyagok közt van, de az Aliens is visszaköszön, hiszen Alice hasonló módon válik a filmben gyermekét vérszomjasan védő anyává, mint Ripley Cameron filmjében. A rendező ezzel a résszel visszanyúlt az első felvonáshoz, hiszen akárcsak abban, itt is a film 90%-a egy Umberella bázison játszódik. Iszonyat jól festenek a világ nagy városainak kísérleti másolatai, ahol a cég a vírus kísérleteket végzi. Visszatér szinte minden szerethető karakter. Colin Salmont most nem szeli fel egy lézer pár perc után, mint az első részben, Michelle Rodriguez pedig még mindig a legjobb, legmenőbb karakter, visszatér a Vörös Királynő és persze a zombi had is, akik ugyanolyan jól néznek ki, mint az előző részekben.

Screen-shot-2012-06-15-at-12.13.39.jpeg

Persze kapunk újdonságot is, a szovjet katonai egyenruhában lövöldöző zombiknak talán a film legjobb jeleneteit köszönhetjük. Nincs egy perc megállás sem, ha valaki fél percre félre néz, már lemaradt vagy egy tucat zombi haláláról. Annyi golyót lőnek ki, hogy szerintem még Stallone és csapata is irigykedve néz Alice-ékre. A 3D jól fest és a trükkök is korrektek, a film végén pedig a totális világvégét is szemügyre vehetjük. A színészi játékért nem fog senki Oscar szobrocskát kapni, valószínűleg a rendezői instrukció az lehetett, hogy nézzenek keményen és lőjenek mindenfelé.  Milla Jovovich hozza az eddigi szintet, Sienna Guillory növeli a jó csajok számát, Bingbing Li pedig iszonyat dögösen fest Ada Wong-ként.

Van néhány dühítő dolog a filmben, de alapjában véve egy jópofa agyatlan őrültség, ami tényleg kikapcsol két órára. A film vége biztosíték arra, hogy jönni fog a hatodik rész. Ha tartja ezt a színvonalat, tőlem bizony jöhet nyugodtan. 60%-ot megadok rá.

imdb:6,9

rottentomatoes: 17%


01retribution2

24 komment

 1. hát ebből azt hiszem a 2ik rész felét még láttam aztán semmit.

  És se a trailer se az írás elolvasása nem késztet ennek a résznek a megnézésére.

 2. @doggfather: Most miért? 2 órán keresztül lőttek, gyilkoltak, zombikat henteltek. Lehet én vagyok az egyszerű de egy átdolgozott nap után engem rohadtul kikapcsolt és jól szórakoztam. Nyilván nem egy örökbecsű alkotás, de egyszer igenis nézhető.

 3. Szerintem is nagyon szórakoztató a kaptár sorozat. Mindegyik rész abszolút kikapcsolódás. Egy jó alapszituációval. Nem értem, hogy miért fanyalognak rajta annyian. Sokkalta színvonalasabban sikerül összerittyenteni mindegyik eddigi részt, mint sok sokkalta istenítettebb hulladék filmet. Végig élvezetes számomra és megbocsátom a hibáit. Mert tényleg szerethető a sorozat és ha már itt tartunk akkor a zombi érában is sokkalta frissebb szemléletű és indokoltabbak a figurák, mint a nagy elődök vagy éppen a mostani zombis témájú filmek mind a mai napig. Részemről várom a következőt is, mert ez az a fajta “gagyi” amit imádok:)).
  u.i.: Azért az érdekes, hogy pont ezekben a filmekben van mindig olyan jelenet (ami bár nyúlás) még is baromi hatásos, pl. nagyon tettszik az elején a vissza felé játék. Vagy az előzőnél a Tokiói esernyős rész. DE ez mindegyik részre igaz. Iszonyat hatásos tud lenni részleteiben. Szóval jöhetnek Trollok én akkor is szeretem 🙂

 4. @doggfather: Trailer alapján ezt a filmet mintha csak nekem készítették volna 😀
  Persze nem való mindenkinek az ilyen, ahogy egy Lars von Trier film sem való mindenkinek, de én imádom az agyatlan zúzdát, főleg ha még történetet se nagyon adnak alá, csak tömény hentelés van két órán keresztül, jól belassítva, hatásvadász 3D-ben.
  Éppen ezért Anderson neve nálam garancia a remek szórakozásra 😉

 5. @mulholland2: Így van, és mindegyik rész tök más hangulatú volt, szóval még a bőrlehúzós dumával se érdemes jönni, mert részről-részre képes megújulni a sorozat. Tökéletes kikapcsolódás mindegyik 😉

 6. @BeniMan: SPOILER

  De a Vörös királynő meg az első részen pusztult el?! Vagy rosszul emlékszem? Már rég volt… Mondjuk ez a klónozósdi egyszerű, de nagyszerű megoldás, akárkit vissza lehet hozni! 😀

 7. A Resident Evil egy B kategóriás franchise, egészen tűrhető és jó trükkökkel. Az első rész egész kellemes szórakoztató alkotás volt, a második ezzel szemben eléggé gáz volt, egyedül Jill Valentine-t tudom kiemelni belőle, talán még Alice-nál is jobb volt. A harmadik már jobb volt, a negyedik sem volt rossz, de semmi kiemelkedő. Szerintem az ötödiket majd DVD-n lesem meg, nem adok ki érte pénzt.

 8. ú ezt nagyon vártam, jövő héten nézem is !!!
  komolyan annyire ütős a trailerje, hiába voltak szarok a régi részek, bár a múltkori már eléggé hozta a színvonalat

  ez moziünnep !! :))

 9. @Söci: semmi. mindet láttam és csípem a témát (walking dead) , csak senki ne úgy várja ezt hogy hű de komoly és akkor senki nem fog csalódni 😀

 10. @a8zoli: értem, igazad van, de azért ebbe a részbe sok pénzt öltek, szóval talán kicsit jobb lett

  a régiek nagyja tényleg gagyi

  én mindenesetre adok egy esélyt neki a moziban

  My name is Alice, and this is my world … :)))

 11. Nagy rajongó voltam körülbelül a 3.részig!
  A negyedik már nem volt jó, ez pedig igazi shit lett(ma voltam moziban)!

 12. Uh, hát ez valami borzalmas lett. Miért kell az elején lassan elmagyarázni, hogy mi történt az előző részekben? Olyan érzésem volt, hogy menet közben találták ki, hogy mi legyen. A forgatókönyv nem állt össze, sok baromságot tartalmazott. Pl. Ada Wong a házban van, kinn rálőnek egy rakétát, ami lassítva suhan a ház felé. Wong kinéz, hátralép, szétlövi a padlót és beleugrik, míg a rakéta tart a ház felé, na ne nevetessenek már:D Rodriguez és Salmon visszatérését feleslegesnek éreztem. Az utolsó 20 perc viszont nagyon tetszett, az első 20 percet ki kellett volna vágni és akkor talán még egy jó kis ostromra is marad idő:D A film nálam 30 %, a Damnation animációs film kenterbe veri. Habár az sem kiemelkedő, de ott sokkal jobb bunyók vannak, az Ada Wong vs elnöknő meccs király!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *