22

Féktelen harag 3D (Drive Angry 3D)

Igazság szerint Nicolas Cage-ről nem lehet azt mondani, hogy nagyon hiányozna, mivel soha nem tűnik el sok időre.  Minden évben felbukkan, de egyszer sem tudjuk megjósolni biztosan, hogy ezúttal a minőséget is hozza-e magával és vajon megpróbál-e úgy tenni, mintha nem unatkozott volna a forgatáson. Ezúttal akciófilmben tapos a gázra és bőszen lövöldözik.

Milton (Cage) életében nem volt igazán jó ember, de nagyon szerette a lányát, akit beszippantott egy őrült szekta, majd annak vezére csúnyán végzett vele, az újszülött csecsemőjét pedig feláldozná egy magasztos cél érdekében. Milton erős szemrángással figyelhetett a pokolból, felhergelte magát és (jogsijával együtt) megszökött a meleg, ámde nem túl vidám „lakhelyéről” és eltökéli, hogy megmenti unokáját. Nincs könnyű helyzetben, nem csak a rend őrei, hanem a szekta combcsonttal mászkáló  első embere  (Billy Burke) is a halálát akarja. Ráadásul nyomában lohol a Könyvelő (William Fichtner), aki vissza akarja ráncigálni a forró  pokolba.

Cage-es filmre beülni tiszta zsákbamacska. Ugyan a 90-es években bebizonyította, hogy helyt tud állni az akciófilmekben, ám azóta néhányszor az ellenkezőjéről is tanúbizonyságot tett.  Előfordulhat, hogy annyira fáradtnak tűnik, hogy legszívesebben alátolnánk egy puha ágyat, aludja már ki magát rendesen, akkor talán nem vágna ilyen álmatag tekintetet. Ezt kaptuk tőle a Veszélyes Bangkokban, de még Nextben is. A Féktelen haragban arcizma sem rendül, ám képes volt arra, hogy ne tűnjön nevetségesnek. Képes elfogadni az ember, hogy még egy pisztolylövés sem állítja meg és e mellett még a tőmondatai sem hatnak idegesítően. Amber Heard feszülő ruhában testhezálló feladatot kapott:  olyan nőt játszik, aki nem rest visszaszólni és bárhol, bármikor, bárkit arcon vág, de nem ám tenyérrel, ököllel és dekoratív eleme a filmnek.  Fichtner elegánsan. erőtejesen és könnyedén játssza a Könyvelőt, valami azonban hiányzik a pokolküldöttből. Oly könnyedén suhannak el mellette hőseink és ő csak nézi, ahogy elhajtanak, hiányzik még némi plusz belőle.

Patrick Lussier már bizonyított (igen, van ilyen aki így gondolja), hogy nem csak a 3D-vel bánik jól, de élvezhető remake-et is képes készíteni, legalábbis a Véres Valentinnal nem vallott szégyent. A Féktelen harag egy felettébb véres, üldözésekkel, lassítva kilőtt golyókkal teli filmet ígért, egy borostás Cage-dzsel és a szexi Amber Hearddel a főszerepben. Úgy vélem két véglet lehetséges: van aki totálisan komolyan veszi és lesz, aki egy lazább, szórakoztató művet lát benne. Személy szerint az utóbbiak táborába tartozom. Ugyanis egy olyan filmet semmiképpen sem lehet komolynak tekinteni, amelyben a főhős napszemüvegben dönti meg a pincérnőt, egyik kezében egy üveg whiskey, másikban pedig egy pisztoly vész esetére.

A rendező szerencsésnek mondhatja magát. Az Álomgyárban inkább a tini igények kiszolgálásán dolgoznak és csak nehezen dobnak meg valaki egy nagyobb összeggel egy R kategóriás film kapcsán. Még talán a 30 millió hallatán is szívják a fogukat a fejesek, nemhogy 50 milliónál. Mindenesetre ha már zöld utat kapott, akkor ki is használta a lehetőséget. Rögtön az elején a főhős 3 egyént küld a másvilágra, azok előtte felettébb csúnya sebeket kapnak be. Ebből leszűrhető, hogy itt nincs kecmec, akit meglőnek az vérezik ahogy kell és néhány egyéb bizony bekap pár durva sebet a játékidő alatt. Az erőszak néhol öncélúnak tűnik akárcsak a meztelenkedés, de nem mondhatni, hogy túl sok lenne a „jóból”. A 3D csöppet felesleges, pár jelenetet ugyan feldob, de nem osztott-szorzott volna,  ha a szokásos módon forgatták volna le. Elsöprőként emlegetni elég nagy túlzás, de hadd dübörögjön a marketing.

A Féktelen harag alatt felvetődhet a gondolat, hogy a készítők talán a gindhouse, az exploitation előtt akarnak tisztelegni vagy hasonló művet alkotni. Ugyan ezt sehol sem emlegették, talán csak akkor hozták volna szóba, ha a produkció sikert arat. Mindenesetre a film kellőképpen pörög, elszórakoztat, kikapcsol. Hát nem ezért ültünk be rá? 75 %-ra értékelném.

imdb: 6,4
rottentomatoes: 47 %

Facebook oldala

Büdzsé: 50 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 5,1 millió dollár

22 komment

 1. Eddig bizonytalan voltam, hogy moziba elmenjek-e rá, de az írásod meghozta a kedvem! Főleg, ha nem konvertált 3D! Még ha annyira nem is érvényesül, adok neki egy esélyt!

  Koimbra! Itt kell feltennem a kérdést! A boszorkányvadászat lesz nálunk vagy már volt??

 2. @Rolee83: Semmit nem tesz hozzá a 3d, ha nincs rajtam a szemüveg el is felejtem, hogy az.

  Jobb, mint a Szellemlovas. Mármint a film, mert a története kábé ugyanaz.
  A Könyvelő nagyon sokat dob rajta.
  75%-ot nem nagyon adnék rá, max 70et, de azt is csak a könyvelő, meg a csajok, meg a kocsik miatt.

 3. Alig várom, hogy én is megnézzem! 🙂 A kritika jól sikerült, kedvet kaptam hozzá, de felkészített rá, hogy semmi mélységet ne várjak, csak popcorn movie stílust. De sebaj, többre most nincs is szükségem 🙂

 4. @Rolee83: Néha levettem a 3D-s szemüveget, csak úgy, kíváncsiságból, de úgy nem lehetett nézni. Elmosódott volt az egész. Pedig néhány jeleneten kívül semmi nem indokolta, hogy 3D-s legyen.
  A Boszorkányvadászatot meg pár bemutatták pár hete.
  @Mese92: Mélységet ne, szórakoztató vérgőzös action.

 5. @koimbra:
  “szórakoztató vérgőzös action.”

  1. Ami néha leül, és unalomba fullad, sajnos.
  2. amiben néha moralizálnak, és unalomba fullad sajnos.

  Így kiegészítve 1etértek.

 6. @doggfather: Én nem unatkoztam rajta. Meg nem is vettem komolyan az egészet. Amiben Nic Cage szivarozva, napszemcsiben, whiskeyvel a kezében fektet meg egy nőt, azt nem lehet komolyan venni:D

 7. @koimbra:
  unatkozni kimondottan én se, csak volt időm azt nézegetni nekem is, hogy a 3d most ott van-é van e értelme meg ilyenek.

  Igen, az a jelenet nagyon jó volt, de a Golyózáporban szerintem jobb volt.

 8. @koimbra: Leginkább az, hogy Cage megfektet egy nőt 😀 LOL szegény Nick Cage, pedig a 90-es években mindenki oda volt érte. Én is. Ma is csak a nosztalgia miatt hiszek benne és nézem meg minden bukását.

 9. Tegnap este megnéztük, nekünk tetszett!! Két szóval tudnám jellemezni: Cool és Badass!! A könyvelő is nagyon tetszett, laza eleganciával tolta végig a filmet!!
  Ez a film üde színfoltja a sok PG13-as szarnak!! DVD-n újranézős lesz!!

 10. @Rolee83: Ezek szerint megkéne néznem. Gondolom egyébként ez inkább a férfi nemnek szánt film, tehát khm, nem lenne szerencsés elvinni rá mondjuk egy hölgyeméynt igaz?

 11. @COLT: Szerintem vihetsz, ha más miatt nem, a pasik miatt érdekelni fogja, de szerintem a legtöbben szeretik a pörgős filmeket.

 12. @Mese92: hát csak a piranha 3d-vel is ez volt a tervem, aztán mákom volt hogy nem hívtam senkit, mert az a sezmbe köpjük a péniszt jelenet nem hiszem hogy túlzottan értékelhető lett volna egy lánynak:D

 13. Nekem is tetszett. Igaz, a történet nem volt egy nagy “was ist das”, de sebaj, jó kis agykikapcs volt ez. Nicolas Cage egy-két mostani filmjéhez képest meg kifejezett felüdülés.

 14. Esetleg Spoiler: A szex jelenet ott volt a szeren. Olyan röhejes volt, hogy nem bírtam abba hagyni a nevetést. Cage papa nagyon tud xD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *