15

Box Office: Meg is van az idei első bukta

Észak-Amerikai box office
Elég gyengén folytatódik a január, az év első filmje, a Boszorkányvadászat a kasszáknál nem mutatott fel jó eredményeket. Egy éve ilyenkor az Avatar dübörgött a mozikban, 50 millió dollárt termelt, mögötte pedig a Sherlock Holmes álldogált. 2009-ben pedig a Gran Torino mosta le a színéről A csajok háborúját és A túlvilág szülöttét, bár egyik sem volt bukta és Clint Eastwood filmje 29,4 millió dollárral állhatott az első helyre. Most A félszeműé az első pozíció, 15 millió dollárral sikerült a csúcsra jutnia.

Új bemutató:

A részben Magyarországon is forgatott Boszorkányvadászat jó ideje dobozban van, eredetileg 2010 márciusában került volna a mozikba, majd októberre tolták a premiert, aztán ismét átpakolták a bemutatót. Dominic Sena és Nicolas Cage a Tolvajtempó után ismét együtt dolgoztak, ám ezúttal nem állt Jerry Bruckheimer mögöttük (bár neki tavaly elég rossz éve volt) és nem hogy 100 millió dollárt nem fognak tudni összehozni, de a költségvetés szintjét (40 millió) sem valószínű, hogy elérik. Cage egy XIV. századi lovagot játszik, aki társaival együtt azt a feladatot kapja, hogy elvigyenek egy boszorkányt valami monostorba, ahol papok gondjaira bíznák. A kalandfilm csak a harmadik helyet tudta megszerezni, 10,7 millió dollárt kapart össze, ami máris több, amit Sena előző, szintén tologatott Vakító fehérség műve elért. Cage nyitott már rosszabbul is, utoljára (széles körben bemutatott alkotás) a Veszélyes Bangkokkal 7,7 millió dollárt szedett össze, ami 15,2 milliónál távozott a filmszínházakból.
Az imdb-n 6,2-en áll, a Rotten Tomatoes-on 4 % az átlaga, jó ideig szinte biztos, hogy nem veszélyezteti semmiféle produkció ezt az „elsőségét”. A Los Angeles Time azt írja, hogy Cage az elsődleges ok, hogy ez a kardozós-varázslós mű csak időpocsékolás. Az Associated Press kritikájában az olvasható, hogy a tájak eléggé szürkések, a csaták ugyanolyanok és nem is látványosak, Sena soha nem süllyedt le még ennyire a B kategóriába.

Régebben bemutatott filmek:

A félszemű átvette az Utódomra ütöktől a lista első helyet és sikeresen áthaladt a 100 milliós határon. Előtte a díjszezon, a nézők kedvelik, így szinte biztos, hogy hamarosan a 150-en is áthalad. Robert De Niro és Ben Stiller vígjátéka 13,7 millió dollárt szedett össze, habár nem lesz kiemelkedő siker, de legalább a nemzetközi bevételekkel együtt némi profitra azért szert tehet az Universal. 47,7 %-kal hozott kevesebbet a Tron: Örökség, ami közel 10 millió dolláros bevételt jelent. Harmadik hétvégéjén megtoldották jó pár mozival a Country Strong filmet, 1424 helyen volt látható, ami meg is dobta a befolyt eredményt, 7,3 millió került a kasszákba és 43 helyről a hatodikra kapaszkodott fel a zenés-dráma. 12 %-kal gyűjtött kevesebbet az elmúlt hétvégéhez képest A király beszéde, átlépdelt a 30 millión. A Maci Laci pedig 70 milliós határt hódította meg, a 100 millió elérésére kevés az esélye, de a 90-et még beveheti. Kiesett a Top 10-ből a Narnia harmadik része, a szünet lecsengett és ezzel együtt az érdeklődés is csillapodott iránta 4,7 milliót termelt. Ahhoz képest, hogy mindenki arra számított, hogy 70 millió környékén végez már 94,6 milliót tudhat magáénak. Az utazótól pedig a többség 50 milliót várt, ám már 61 milliónál jár, azonban a 100 milliós büdzsé fényében ez még mindig kevés.

A hétvégi box office lista első 10 helyezettje, az adatok millió dollárban értendőek, a változás %-ban pedig az előző hétvégéhez képest változást mutatja.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

Info

A félszemű

15,00

15,00

– 38,6

38

Előzetes, képek, tv spotok

Utódomra ütök

13,78

123,98

– 46,5

100

Poszter, szink. előzetes

Boszorkány-vadászat

10,72

10,72

40

Előzetes, jelenetek és tv spot

Tron Örökség

9,80

147,92

– 47,7

170

Iromány

Fekete hattyú

8,35

61,45

– 6,0

13

Kritika

Country Strong

7,30

7,43

+ 17487,8

15

Előzetes, dal

The Fighter

7,00

57,84

– 30,0

25

Előzetes, képek, poszter

A király beszéde

6,81

33,29

– 12,4

15

Előzetes

Maci Laci

6,81

75,60

– 45,0

80

Szinkr. előzetes

Aranyhaj

5,20

175,86

– 47,0

260

Iromány

 

15 komment

  1. Elszomorít, hogy a Cage-es film bukta. (na jó, végül is kit érdekel? nem az én pénztárcám finanszírozta a forgatást) Azt hittem, egy epikus fantasy lesz látványos csatákkal, jól koreografált vívásokkal és ütős CGI-vel. Csak én voltam naiv, és hittem azt, hogy Cage jó filmet is tud csinálni?
    Na mindegy, a lesújtó vélemény ellenére meg fogom nézni.

  2. Hát ha nem húz bele, akkor külföldre sem fog kikerülni a film, max. DVD-re. Ma volt szerencsém a Kick-Ass-hez. Na ott veszélyesen néz ki Cage Batman szerkóban… Nem tudom, felemásak az érzéseim vele kapcsolatban. Hol jó filmekben játszik, hol meg nem értett produkciókban “bohóckodik”. Sajnos az akcióhős macsó karakterből már kiöregedett. Nem lehet egyszerű neki sem a stílusváltást megemészteni.

  3. Hát igen. A Las Vegas végállomás és a Fegyencjárat végül ide vezetett. Az uccsó jó film amit láttam tőle az a Fegyvernepper volt (a Kick Ass is jó volt, bevallom). De a nyáron néztem meg a Ghost Ridert, és ott valami rémisztő gyalázatosan alakított.

  4. @koimbra: Sztem még a Drive Angry-ből is lehet valami, csakhát az meg a besorolása miatt lehet veszélyhejzetben még ha jó is lesz :S

  5. Én sajnálom Cage-t, bírom, szeretem a filmjeit, még ha mostanában nem is volt semmi komolyabb, jobb filmje!! A Boszorkányvadászatot is meg fogom nézni, moziban, ha eltudok menni! Meg azért ne feledkezzünk meg róla, ott van mellette Ron Pearlman!! Őt is csípem!!(Alien4,Outlander)

  6. Szegény Cage. Kezdem már sajnálni. Ahogy elnézem a filmjeit az elmúlt években, bizony volt pár hatalmas buktája. A sok tologatás után már lehetett tudni, hogy a Boszorkányvadászat is az lesz. Na talán majd a Féktelen harag…

  7. @HJ77: A Féktelen haragban szerintem 30-40 millió van. Nem kellene ennyi filmet vállalnia. Vagy munkamániás vagy kell a pénz, hogy kifizesse az adóját:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *