9

Tron (1982)

Kevin Flynn (Jeff Bridges) nagyon tehetséges programozó, rengeteg számgépes játék tervezése fűződik a nevéhez, ennek ellenére a játékbarlangjában tengeti mindennapjait és azon ügyködik, hogy be tudjon törni ex-munkahelye számítógépes rendszerébe, bizonyítékokért, hogy igenis ő az atyja megannyi játéknak, melyet a főnöke Ed Dilinger (David Warner) és az ő programja az MCP (Master Control Program) ellopott tőle.

A vállalatnál egyre nagyobb az elégedetlenség, mert az MCP mindent kontrollál, majd idővel- mivel intelligens, önfejlesztő programról van szó- öntudatra ébred (ahogy a Skynet, T1, 1984) és átveszi az irányítást Dilingertől. Az MCP már ott tart, hogy irányítása alá akarja vonni a Pentagont és ha nem akadályozza meg valaki, átveszi a hatalmat.

Flynn programja, Clu,  ugyan bejut a rendszerbe, de mivel az MCP tele van védelmi mechanizmusokkal (belülről nézve, ezek tankok formájában nyilvánulnak meg, amelyek Flynn egyik játéka és túl tökéletesre sikerültek) sorozatosan elbukik. Ekkor kerül a képbe a volt csaja és az aktuális pasija (ők szintén a cégnél dolgoznak) segítséget kérnek Flynntől. Tudják, ha valakinek sikerülhet, az csak ő lehet. A fickó egy zseni.

A rendszerben természetesen minden program az MCP alá van rendelve és amelyik nem engedelmeskedik, az megsemmisítésre kerül, de nem ám egy egyszerű delete-tel, hogy érdekesebb, szórakoztatóbb legyen a dolog, a programok játékokon vesznek részt. Aki veszít, megsemmisül.

Amikor Flynn újra megpróbál betörni a rendszerbe az MCP egy kísérleti gépezet segítségével, beteleportálja őt a rendszerbe. Mikor magához tér, nem tudja hol van, lehetetlennek gondolja, hogy egy ember bekerüljön a gépbe (A fűnyíró ember, 1992) de idővel leesik neki, hogy tényleg odabent van. Bámulatos világ tárul a szeme elé.

Megismerkedik pár programmal, majd őt is játékba irányítja az MCP jobbkeze, Sark, de Flynnek, aki a játékmágus, meg sem kottyan egy kis harc. Könnyedén legyőzi ellenfelét, persze, hiszen ő egy Tervező.

A helyzet úgy hozza, hogy Flynn a virtuális börtönben megismerkedik Tronnal, akit az ex-barátnője pasija írt és nagyon szívós kis program. Ő lehet az egyetlen, aki képes felülírni és elpusztítani az MCP-t. A börtönből sikerül kiszabadulniuk és a hajsza kezdetét veszi…

A film 1982-ben készült és egy igazi gyöngyszem. A napokban néztem meg újra, és azt kell hogy mondjam, a Disney és Steven Lisberger olyan szinten nagyot alkottak, abban az időben, olyan kezdetleges technikával, hogy az valami csoda. A képi világ eszméletlen jó, a történet nagyon izgalmas (eszembe is jut a  Matrix /1999/, ahol a valós világ és egy másik játszik szerepet, csak a Tron sokkal egyszerűbb), a zene is oké, a színészek is nagyon rendben vannak, egyszóval a Tron egy tökéletes film. Aki esetleg még nem látta, feltétlen nézze meg, alapmű.

A legújabb részt pedig izgatottan várom. A történet, ha minden igaz, arról fog szólni, hogy Flynn fia, Sam  (Garrett Hedlund, láthattuk a Négy Tesóban, ő volt a legfiatalabb) meg akarja keresni az apját, aki már 25 éve a cyber világban játssza/harcolja a gladiátor játékokat. Apa és fia élet halál harcot vívnak majd…

A zenéről a francia aranyduó Daft Punk gondoskodik, aminek szívből örülök.

 

2010-ben várható a film,  Steven Lisberger most producere az alkotásnak  a rendező Joseph  Kosinski.

9 komment

 1. mekkora, én pont ma vettem elő, és az este folyamán meg is akarom nézni, jó volt így előtte elolvasni ezt a kis irományt 🙂

 2. Eddig nem nagyon tudtam hogy mi is ez. Mostmár értem a trailerét 😀 Szerintem holnap le is szedem, mert az irományod alapján biztos jó 🙂

 3. Még jó régen láttam, nekem is újra kéne nézni.
  Mivel klasszikus, kult, meg amivel még dobálóznak, ezt a felvezetésbe bele is írhattad volna, mielőtt egyből a lecsóba csaptál, de hát te tudod.

  Ezt még nem hallottam, hogy a Daft Punk adja a zenét a folytatáshoz, én is örülök, egyik kedvenc zenekarom.

 4. @geomayler: Tökre azt hittem, hogy nem kell kihangsúlyoznom, hogy kultfilmről van szó. (nálam az alap azt szokta jelenteni de majd erre legközelebb odafigyelek) 🙂

  Daft Punk meg wáááá….imádom őket. 🙂

 5. Én a filmet több mint 15 éve láttam utoljára, akkor is hatalmas élény volt. Most megnézve az előzetest valami iszonyat gagyi, brutálisan árad a 80évek hangulata, amit nagyon utálok. Soha nem nézem újra, a régi emlékel boldog vagyok.

 6. @gabbor: A youtube-on csak ezt a régi videót találtam, így tényleg gagyinak tűnik, viszont én dvd-n néztem, digitálisa felújított változatot, és meg nem lehet mondani róla, hogy milyen régi a film, olyan jól újjá varázsolták. 🙂

 7. A Tront még általános iskolásként láttam. Életem filmje nem lett, de emlékezetes az igen. A híres motoros verseny még manapság is többször eszembe jut. Kíváncsi vagyok a folytatásra, s jó lenne előtte – annyi idő után – a régi filmet is újra megnézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *