1

Az invázió (The Invasion) – kritika

Vannak olyan alapanyagok, amelyeket többször fel lehet használni, Hollywood pedig nem szokott tökölni ilyenekkel és mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül nyúl ugyanahhoz a dologhoz többször is. Itt nem létezik olyan, hogy valamit nem lehet folytatni vagy újraforgatni. A testrablók támadása immáron negyedik verzióban támad a filmvásznon (különféle átiratai meg ezerféle darabban a tékákban).

Egy űrsikló érkezik vissza a világűrből, de földet érés előtt cafatokra robban, roncsai szétszóródnak több kilométeres körzetben. Valami különös anyagot is hozott magával, ami fertőz és az emberek kezdenek furcsán viselkedni. Carol Bennell pszichiáter, egyik betege szerint a férje már nem az ki volt egykor, megváltozott. A nő is kezdi észrevenni környezetében a jeleket, az emberek többsége átmegy egy merev, érzelemmentes robotszerű lénnyé. A külalakja mindenkinek megmarad, csak a viselkedés változik. A jelenség világszerte terjed, aki megfertőződik álmában változik át. Carol is elkapja a volt férjétől és miközben minden erejével megpróbál ébren maradni, megpróbálja fiát egy elszigetelt orvosi bázisra eljuttatni, mivel az immunis. Az invázió célja nem a Föld teljes elpusztítása vagy az emberi faj kiirtása, gyakorlatilag egy erőszakmentes világ ígérete tárul fel.

Oliver Hirschbiegel hazájában, Németországban készített már néhány kiemelkedő alkotást, A kísérlet az utóbbi idők legjobb német filmjének számít (nálam), azért az kiderül, hogy humoruk ugyan nincs, de drámához jól értenek. Hollywood be is szívta, jól megrágta, majd jól kiköpte.

A film ugyanis bukott, hatalmasat, mehet haza, pá.

0ti1

A moziról nem sok jót lehetett hallani, tolták a film bemutatását, utóforgatást rendeltek el. James McTeigue segített be, de ő már a nevét leszedette a stáblistáról. Joel Silver egykor jobb napokat is megélt akcióproducer pedig nem teszi ki falra az eredményeket.

Az arany iránytű kapcsán már írtam, hogy ezentúl senki épeszű nem fogja elképzelni leendő filmjét a Nicole Kidman (17 millió dollárt kapott gázsinak) és Daniel Craig párossal.

Craig ráadásul olyan faarccal nyomja végig a filmet, mintha ő már az elején is fertőzött lenne. Talán unatkozott a forgatás alatt és leginkább azzal lehetett elfoglalva, hogy elnyomja az éppen kitörni készülő ásítást vagy talán a rendező akcentusát nem érthette.

0ti2

Az Invázió végén a moziból kisétálva senki nem fogja az égre szegezni a tekintetét vagy fürkészve keresni a furcsaságokat embertársain. Nézhető, a másfél óra elmegy, de ki is száll az ember fejéből a hazafelé tartó út során.

A felvetett kérdés azonban érdekes. Vajon egy erőszaktól és gyűlölettől mentes társadalom érdekében feláldozható e az ember egyénisége és az érzelmek sokasága? Hümmöghetnénk egy sort ezen a kérdésen, de Smith ügynök a Matrixból már régen megválaszolt helyettünk erre :kipróbáltuk, de nem működött.”

Értékelés: 60 %

Büdzsé: 80 m $

Amerikai bevétel: 15 M $

Összbevétel: 39,9 M $

szereplők:

Nicole Kidman (Carol Bennell)

Daniel Craig (Ben Driscoll)

Jeremy Northam (Tucker Kaufman)

Jackson Bond (Oliver)

Jeffrey Wright (Dr. Stephen Galeano)

Veronica Cartwright (Wendy Lenk)

 

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *