2

Az arany iránytű (The Golden Compass) – kritika

Három a magyar igazság. 3 fantasyfilm is megvetette már a lábát a vásznakon: Gyűrűk Ura, Harry Potter és a Narnia. Ezek után természetes, hogy a stúdiók belenyúltak mélyen képzeletbeli zsebükbe és beszereztek egy hasonló filmre adaptálható könyvet. Az óra ketyeg, páran még kivárnak, néhány pedig nekiugrottak alkotni. Az Eragon után hümmöghettek egy sort a producerek és talán páran ki is tették a stop táblát, várakozó üzemmódba kapcsolva.

A New Line szállította a Gyűrűk Urát, így az önbizalmuk is megnövekedhetett és gigantikus fantasy-t szállítottak. A jelzőt az előállításra fordított összegre értem.

Az alapot Philip Pullman könyve szolgáltatta. Nem holmi ismeretlen szerzőről van szó, az angliai Nagy Könyv-szavazáson 3. lett Az Úr sötét anyagai trilógiával.

A film egy összemixelt egyveleg. Középkori és 19. századi elemeket láthatunk fantasztikummal megspékelve. A bemutatott világ egy párhuzamosan létező univerzum, legalábbis ezt sejtetik a bemutatott dolgok. Mindenekinek van egy saját daimonja, azaz egy állata, amik beszélnek és kezdetben különféle állati formákat is fel tudnak venni. Valakinek nyula van (szvsz ez a filmben a legjobb), másnak tigrise vagy majma. Az égen boszorkányok, futurisztikus zeppelinek. A földön érdekes 20. századi közlekedési eszközözök felturbózva, messzi tájakon pedig szamojédok gonosz tekintettel és páncélos jegesmedvék.

A hatalom két pártra szakad. A maradi, saját elveihez mereven ragaszkodók, akik az új dolgokat nem nézik új szemmel és persze a haladók.

A középpontban egy kislány Lyra áll, aki megkapja az utolsó létező arany iránytűt, amely megválaszol minden kérdést, ha helyesen teszik fel őket. Természetesen a világ sorsa a csaj kezében van, a gonoszok el szeretnék kapni, a jókat meg abból ismerjük fel, hogy gyakorlatilag már rögtön az első fél perc után mellé állnak, pedig még azt sem mondta, hogy jó napot. Ez a legidegesítőbb a filmben, a motiváció hiánya, hogy miért segítik a lányt rögtön az első pillantás után. A boszorkányokat még megértem, ők valami próféciát követnek. No sebaj

A főszereplő kislány Dakota Blue Richards tehetséges kislány. Megemlítettem még régebben, hogy a Narniában nagyon gyenge színészi tehetséggel megáldott gyerekszereplők voltak. Itt örülhetünk, főleg azért mert ő a főszereplő. Néhány ismertebb név is feltűnik. Nicole Kidman láttán a nézőnek a zombi szó jut eszébe, elmehetne szoláriumba vagy a Bahamákra barnulni, de színészileg nincs gond vele. A szeme fehérje viszont nem túl tiszta, így nem is meglepő, hogy ő nem lesz a filmben túl szimpatikus. Daniel Craig nincs túl sokat a vásznon, szinkronja ezúttal Nem Stohl András és Christopher Lee se a szokott magyar hangján szólal meg. Sam Elliot-ot kiemelném, öreg róka a szakmában, néha azonban mintha látszana rajta a megrökönyödés. Olybá tűnik, mintha a következőket gondolná: „Én most komolyan egy beszélő jegedmedvéhez fogok beszélni? „ vagy „Egy repülő zeppelint irányítok és boszorkánnyal társalgok? Mibe keveredtem?”

Az arany iránytű oltári nagyot zakózott. Köszönhető ez talán annak, hogy az egyház bojkottálta a filmet, a híveket felszólították,hogy ne nézzék meg a filmet. Az író ugyanis ateista és a könyveiben felfedezhető a vallásellenesség, így biztos beleremeghettek a főmuftik abba a gondolatba, hogy esetleg a film hatására a könyvet is megveszik a nézők, aztán pedig talán Pullman többi művét és szép sorba. Szóval az egyházvezetők a hatalmas bukta , a producerek pedig a nagy bevétel miatt borulhattak térdre. Volt már rá példa, hogy egy film miatt kikeltek magukból a papok, ilyen volt a Passió vagy a Da Vinci-kód, azonban ezeknél a filmeknél nem jött be és keresztjük mögül fancsali arccal nézhették a mozikba tóduló embertömegeket. Most talán némi öröm kiülhetett az arcukra(pedig a készítők hangsúlyozták, hogy nem található keresztényellenesség Az arany iránytű moziváltozatában).

Azonban talán lehet, hogy nem is konkrétan az ő hibájuk. A közönség ízlését nem tudja senki megjósolni biztosra (egy-két filmnél tuti a siker, de ez az arány elhanyagolható), meg a fentebb említett filmekre is elment a nép, talán egyszerűen csak nem érdekelt senkit.

180 millió dolláros ráfordítási költség, plusz 40-50 milliós marketing. Amerikában max 70 millióig botorkálhat a mű. Persze a stúdió reménykedhetne a nemzetközi bevételekben ,de mivel sokat költöttek el és némi pénzt a kasszában akartak tudni ezért már jó előre eladták a jogokat , így a külföldi bevételekből nem lát semmit. Szóval extrahiperüber bukta miatt pár felelőst biztosan kerékbetörtek, máglyára vagy kínzókamrába küldtek, jobb esetben áthelyezték őket a gyapotföldekre, de ha szerencséjük volt az illetőknek, akkor csak szimplán megszüntették munkaviszonyukat.

Nicole Kidman-nal és Daniel Craig-gel együtt senki épelméjű nem fog filmet forgatni. A páros ugyanis idén már bukott egy hatalmasat (Invázió).

A Rekordok Könyvében helye lesz az alkotásnak, a legnagyobbat bukó film kategóriában. Volt már pár film ami bukott , de ez még a maga nemében is egyedülálló.

A folytatás kizárt, talán csak akkor, ha valamelyik okosnak eszébe jutna, hogy néhány millióért leforgatják és kiadják dvd-n

Értékelés: 60 %

Büdzsé: 180 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 48,4 M $

Eddigi összbevétel: 140 M $

szereplő(k):
Nicole Kidman (Marisa Coulter)
Daniel Craig (Lord Asriel)
Dakota Blue Richards (Lyra Belacqua)
Adam Godley (Pantalaimon hangja)
Nonso Anozie (Iorek Byrnison hangja)
Eva Green (Serafina Pekkala)
Sam Elliott (Lee Scoresby)
Clare Higgins (Ma Costa)
Ian McKellen (Iorek Byrnison hangja)

2 komment

 1. Akkor én is belekotyogok: nekem tetszett a film, szívesen venném, ha lenne folytatása, de nem leszek akkor sem kiborulva, ha esetleg nem – voltak benne ugyanis olyan dolgok, amelyek nagyon nem tetszettek, és kifejezetten rosszul viseltem őket (nem részletezném, mert spoiler, hátha valaki még megnézné). Imádom a fantasyt, örülnék neki, ha több lenne, de ne emeljünk piedesztálra egyetlen műfajt se, mert mindegyikben lehet vacakot csinálni.

  A bukáson való merengés nem azért van, mert fantasy, hanem azért mert meglepő, hogy mi nem tetszett az embereknek: vannak benne húzónevek, sok cgi, jó a sztori stb. Mégse lett sikeres, míg pl a sokkal gagyibb, műanyagszagú Narnia (ami ettől függetlenül tetszett, bár 40 fokos lázam volt…) sikeres, kész a folytatása is. Ez a merengés tárgya.

  És, hogy a “magánvitákba” is beleszóljak, ezt diktálja az igazságérzetem, stílusérzékem és a Koimbra iránt érzett virtuális barátság:
  – nem illik olyan filmről véleményt írni, lehúzni, kicikizni, amit nem láttál. A Rocky utolsó része spec egy igen jó film.
  – nem attól lesz értelmes és jelentőségteljes a mondanivalód, hogy telenyomod felkiáltó- és kérdőjelekkel, valamint helyesírási hibákkal. Ahogy attól sem, hogy “kikezdesz másokkal”, és attól sem, hogy kinyilatkoztatsz. Ez egy nyílt fórum, és bárkinek joga van vélemény ill. ellenvélemény megfogalmazására.

  Uff, én szóltam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *