15

A mestergyilkos (The Mechanic)

Charles Bronson szűk szemein keresztül vizslatta a világot, bajusza mögül olykor hamiskásan mosolygott és több éves tapasztalattal a háta mögött lazán emelte tüzelésre fegyverét. A mestergyilkosban egy érzelemmentes fickót játszott, aki profi módon végzi munkáját, azaz embereket tesz hidegre. A film nem volt hatalmas siker, még csak klasszikus sem vált belőle, ráadásul Bronsonnak vannak egyéb emlékezetes művei, azonban valamiért úgy gondolták, hogy mégis ebből készítenek remake-et. Miért? Egészen egyszerű a válasz: a forgatókönyvön nem kellett sokat agyalni és bizony a nézőnek sem erőlteti meg az agyát.

A történet egyszerű, mint a faék vagy ebben a helyzetben mondhatnám, hogy a pofon. Adott egy bérgyilkos, aki teszi, amihez ért, átverik és bosszút áll. Nincs ebben semmi kavarás, kisebb csavarok talán akadnak benne, ám minden jó előre sejthető, könnyen kitalálható, még úgy is, hogy nem kell túlzottan megerőltetni az agytekervényeinket.

Jason Statham játssza a veterán orgyilkost, aki mindig precízen dolgozik, pontosan, ügyesen, hiba nélkül hajtja végre a „Cég” által rábízott feladatot. Mottója: A legjobb meló az, amiről nem is tuda senki, hogy ott voltál. Ha azt kérik, balesetnek álcázza tettét, ha arra van szükség, akkor leszámolásnak tünteti fel az esetet. Azonban az egyik ügy elég személyessé válik, mivel szeretett mentorát (Donald Sutherland) kell hidegre tennie. Később kénytelen pártfogásba venni a szegény megboldogult zűrös fiát, aki arra kéri szépen, hogy képezze ki a szakma minden fortélyára.

Statham olyan, mint mindig. Ez azt jelenti, hogy nem fog nagy monológokba bocsátkozni, nem fogja levezetni Einstein valamelyik hosszú képletét és nem fogja saját zsenialitását hosszan ecsetelni. Egyszerűen a szokásos arccal nyomul előre. Beskatulyázta magát örök életre ebbe a rezzenéstelen arcú kemény legény szerepbe, de végül is kit érdekel? Őt biztosan nem, a nézőket még kevésbé. Ha beülnek egy filmjére, akkor biztosak lehetnek benne, hogy keményen végigoszt mindenkit, ha mégis bekap egy pofont, akkor azt kétszer erősebben adja vissza. Ben Foster is tud keménynek tűnni, bár mintha lejjebb adta volna, volt már ennél jobb is. Foster és Statham valahogy nem illenek össze, bár egy idő után gyanússá válik, mintha ezt is akarták volna. Hogy Foster karaktere csak egy kis öntelt erőszakos fickónak tűnjön a higgadt és előre tervező Stathammal szemben. Női főszereplő nincs, nem is kell, főleg az nem hiányzik, hogy a háttérben sikongasson. Mini Anden is csak azért van jelen, hogy hősünknek ráérő idejében legyen kit…felkeresnie.

Simon West karrierje a 90-es években indult, három nagyobb költségvetésű produkciót készíthetett (Con Air, Tomb Raider, A tábornok lánya), szinte érthetetlen, hogy miért indult meg a kisebb büdzséjű filmek irányába. Az bizonyos, hogy nem hülyült be az évek alatt, a forgatókönyv átpörgetése után nyíivánvalóvá vált számára, hogy ebből csak úgy lehet egy élvezhető valamit kihozni, ha pörögnek az események. Nem is ülnek tűkön ülve a szereplők, jól érthető és felfogható félmondatokkal kommunikálva hajtják végre tetteiket. És végre, ó végre láthatunk olyan jelenetet is, ahol a 100 kilós jóember nem rendül meg nálánál sokkal vékonyabb illető csapásaitól (milyen röhejes volt a The Resident vége, ahol 40 kilós nő harcolt egy 90-es férfivel). A mestergyilkos egy egyszerű, nem túl megerőltető akciófilm, ami kikapcsol, de egyébként nem nyújt tartalmas szórakoztatást. 65 %-ot kiosztanék rá.

imdb: 6,6
rottentomatoes: 53 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Amerikai bevétel: 29 millió dollár
Eddigi összbevétel: 44,3 millió dollár

15 komment

 1. Nekem nagyon nem tetszett. Átlagos kis keménysztetem valami volt egészen a végéig, na, az utolsó öt perc betette a kaput… Annyira kínos volt, hogy még én szégyelltem magam. Komolyan. Ettől függetlenül jó írás :)

 2. biztosan nem fogok padlót fogni a kábulattól de azért meg fogom nézni a filmet mert Statham számomra Gerard Butler mellett egy igazi szikár, hiteles akcióhős figura…Butlert persze nem a Tomb Raider kettőért tartom hitelesnek hanem a 300 és a Gamer okán.Talán Statham még nála is hitelesebb azért.:-))

 3. Az a baj a filmmel, hogy nem szolgaian másolja az eredetit.
  Annak van egy hangulata, meg története.
  Ennek is van, de eltér attól, nah ahol eltér, ott sz.r is…

  Ha már remake-elték, igazán totálban is csinálhatták volna.

 4. Nekem is tetszett a film, és itt megjegyzem azt is, hogy az eredetit nem láttam. Én 7/10-et adtam rá.
  És tényleg elég rövid volt.

 5. Jó kis Statham film, a crancktól állítólag jobb, nekem az már kicsit a nagy faszság kategória volt, ezt is megfogom nézni, bírom statman haver filmjeit.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


kettő × = 14