1

Kimi no na wa – Your Name (2016)

Your_name_poster

A Your Name (Kimi no na wa) című japán animációs egész estés film nagyot robbantott a kasszáknál, természetesen főleg szülőországában, ahol minden idők második legnagyobb nyitóbevételét produkálta Miyazaki mester Spirited Away (Chihiro szellemországban) Oscar díjjal jutalmazott alkotása után. Ugyanakkor, mint tudjuk az anyagi bevétel csak egyik oldala ama bizonyos fényes érmének. Amikor a kritikusok és a közönség totális egyetértéssel karöltve kezdik el méltatni a filmet… na, ott az a pont, ahol megakad a szemünk és figyelmünk rajta. Leo-t idézve a Django elszabadulból: „…you had my curiosity, but now you have my attention”.

A rendező, Makoto Shinkai saját regénye alapján készült film tagline-ján kívül körülbelül semmit nem tudtam a Your Name-ről, ami tapasztalás szempontjából azért fontos, mert így nulla elvárásokkal indultam a felfedezőútra. Vagyis: a két egymástól távol élő idegen rájön, hogy bizarr módon összekapcsolódtak egymással. Amikor kialakul közöttük a kötődés, felmerül a kérdés: a távolság az egyedüli tényező csupán, ami szétválaszthatja őket egymástól?  – Nem sokat árul el, igaz?

Mitsuha, a tinédzser lány egy gyönyörű környezetben található, ámde túlontúl csöndes kis városkában, Itomoriban tengeti ingerszegény életét. Nagymamája és női felmenői nyomán ápolja a családi tradíciókat, generációk történetszálait szimbolikusan beleszövi különböző textíliákba, ugyanakkor a kézművesség és egyéb unalmas hagyományok nem elégítik ki kíváncsiságát. Taki, az egyetemista tokiói srác éttermi munkát vállal, hogy megkeresse azt a kis mellékest, miközben alkalmanként a haverjaival lóg. Aztán egy szép új nap reggelén megtörténik az a bizonyos: Mitsuha a fiú, Taki pedig a lány testében találja magát.

Your_Name_2A picit fura, amerikai gimis filmes felütés után az alkotás elkezd műfajt váltani és itt kezdődnek a fejvakargatások. Komikus szituációk, dalbetétes „telik-múlik az idő”, a két fiatal egész kis rendszert dolgoz ki, üzeneteket hagynak egymásnak, hogy zökkenőmentessé tudják tenni a teljesen véletlenszerűen bekövetkező szerepcserét. Egy-egy alkalomkor visszakerülve a saját testükbe egyáltalán nem emlékeznek mi is történt pontosan, néha álomként tekintenek a csodás tapasztalásra, melynek hátterében sokkal bonyolultabb mechanizmusok zakatolnak. Aztán egyik nap, minden előjel nélkül a különös jelenség véget ér. Taki pedig elindul, hogy megkeresse Mitsuhát és végére járjon a rejtélynek. Nos, innentől kezdve csak spoilerekkel folytathatnám tovább, amiket most az élvezhetőség oltárán bizony feláldozok, vagyis csöndben maradok sztori ügyileg.

Annyi bizonyos, hogy az égen száguldó üstökös nagy hatással van az eseményekre, valamint az romantikus keretbe ágyazott tudományos-fantasztikus utazás sok nézőben nyomot fog hagyni. Na jó, adok két kulcsszót: tér és idő. Elgondolkodtató.

A kronológiailag nem lineáris történetmesélés alappillére a filmnek, így ajánlatos figyelni az árulkodó jeleket a közvetítendő üzenet teljes megértésének érdekében (pl. a háttérképek, ruha, kinézet). Az alkotás szintén bővelkedik dalbetétekben, de no para, nem avanzsál át musicalbe (van olyan egyáltalán, hogy japán musical?) Az animációra nem lehet panasz, a Ghibli stúdió stílusához hasonló látványvilágra törekszik természeti képeivel és csodás hangulatával.

your_name_1Mindent egybevetve a Your Name friss élmény nyújt, annyira frisset, hogy az amerikaiak már le is csaptak a remake jogaira (JJ. Abrams producer és Eric Heisserer forgatókönyvíró). Kérlek titeket előzzétek be az amcsikat és ezt nézzétek meg először, ha tehetitek.

IMDb

RottenTomatoes

Az angol nyelvű trailer:

Egy komment

  1. De sok jót hallok már erről az Animéről…arról nem beszélve,hogy mióta nem láttam egyet se. Ahogy tudom próbálom megnézni. Köszönöm az írást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *