0

Játsz/ma: 20 éves a 90-es évek egyik legjobb thrillere

jatszma3Ütős, fordulatos és izgalmas thriller a Játsz/ma. Sajnos manapság effélét ne készítenek. Nem csupán a főszereplő próbál rájönni, hogy mi történhetett vele, de a film eléri, hogy a néző is elgondolkodjon, hogy mit tenne hasonló esetben. Michael Douglas alakítja Nicholas Van Ortont, az eléggé vagyonos, ám egyúttal kissé unott bankárt. Születésnapjára öccsétől furcsa ajándékot kap: a Civil Rekreációs Szolgálat ajánl kártyáján valamiféle játékot. Kíváncsiságától hajtva utánanéz, hogy mégis miről lenne szó, elmegy a céghez és mire észbe kap máris felfordul az élete. 20 éves a Játsz/ma!

crs

A kezdetek

John Brancato és Michael Ferris 1991-ben írta meg a forgatókönyvet és az MGM csapott le rá. Nem igazán kezdtek vele semmit, a történet nem sokkal később a Propaganda Films-hez került. Jonathan Mostow állt be a kamera mögé, a főszerepet Kyle MacLachlan és Bridget Fonda kapták. 1993 februárjában indulhatott volna a forgatás, ám 1992-ben a projekt átkerült a PolyGram Filmed Entertainmenthet. Mostow ekkorra már átlépett a producer posztra.

welcomehomegame

A változtatások

A szkriptet megmutatták David Finchernek, eléggé megtetszett neki, de szólt Andrew Kevin Walkernek, akivel a Hetediken is együtt dolgozott, hogy pofozza ki a sztorit. Hat hetet öltek bele a változtatásokba.

Van Orton karakterét sokkal cinikusabbá tették. Egyúttal Fincher azt szerette volna érzékeltetni, hogy milyen érzés, ha valaki elveszíti a lába alól a talajt, valamiféle különösen veszélyes dolog történik, de aztán mégis valahogy életben marad. Kikerült a szkriptből az a jelenet, amiben Nicholas megöli Christine-t, majd saját magával is végez. A direktor úgy érezte, hogy ennek valahogy nincs értelme.

A szereposztás

jatszma2Fincher előbb Játsz/mát akarta megcsinálni, de mégis a Hetedik lett fontosabb, amikor kiderült, hogy Brad Pitt ráér. És a thriller sikere jó volt arra is, hogy a büdzsét megnöveljék. Douglast akarták a főszerepre, aki először hezitált, először nem hitte, hogy a PolyGram képes lesz forgalmazni egy ilyen alkotást. Később bejelentették, hogy Jodie Foster is benne lehetne a filmben. James Swallow könyve, a Dark Eye: The Films of David Fincher szerint a PolyGram 1996-ban Cannes-ban bejelentette, hogy Douglas és Foster is benne lesz a filmben. Ekkor már átesett a szkript néhány csinosítgatáson és Fincher úgy gondolta, hogy a színésznőnek nem mellékszereplőnek kellene lennie, inkább Douglas lányának a megformálását szánta neki. A munkálatok viszont csak nem indultak el, pedig Foster produkciós cége is kivette volna belőle a részét. Mivel közelgett a Kapcsolat forgatása, amire elkötelezte magát, kénytelen volt kilépni. Nem sokkal később Jeff Bridges-nek ajánlották fel Conrad szerepét, nemleges válaszát követően jött a képbe Sean Penn. Foster pedig 54.5 millió dolláros pert fontolgatott, de a bíróságon kívül megbeszélték az ügyet. A rendező és a színésznő sem haragudott túlságosan egymásra, hiszen közösen elkészítették később a Pánikszobát.

Deborah Kara Unger elküldött magáról egy felvételt, ami nem más volt, mint az Ütközésből egy 2 perces szexjelenet. Douglas úgy fogalmazott, hogy azt hitte, hogy ez egy vicc. Találkoztak Ungerrel, meggyőződtek róla, hogy komolyan gondolta, de az is kiderült, hogy nagyszerű személyiség és eléggé meggyőző tud lenni.

A marketing

Fincher szeret saját maga foglalkozni a marketinggel, amivel néha össze is különbözik a stúdióval. Az ő ötlete volt a film első előzetese, ami tulajdonképpen nem mutat egyetlen képkockát sem az alkotásból (csak a végén), csak hallható néhány dialógus, de végig egy marionettbábút láthatunk. Szóval: metafora. A rendező reménykedett, hogy a bábu megmarad a reklámkampány során, de a PolyGram inkább máshogy döntött és inkább a puzzledarabkákból összeálló Douglas arcot részesítették előnyben.

jatszma3

Box Office

jatszmaSzeptember 12-én nyitott, a hétvégén 14.3 millió dollárt gyűjtött be, amivel megszerezte az első helyet. A második a G.I. Jane volt 3.5 millióval. A következő víkenden A boldogító nem vígjáték nyomta le. Csak 48 millió dollárig jutott, világszerte 109 millió dollárt szedett össze. Mi 1998. március 5-től ülhettünk be rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *