8

A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes)

majmokbolygojahabori

Az előző két részről itt és itt olvashatsz.

Valószínűleg a kritikusok többsége nem sokat várt A majmok bolygója reboottól, már az előkészítés fázisban felmerülő sok probléma és gond után nem csoda, hogy magukban jó leírták a filmet. Temetni jöttem gondolattal ültek be a vászon elé, majd rohantak megírni, hogy erre mégis érdemes jegyet váltani. Amit ugyan szintén kétkedve fogadott a nép, de aztán mindenki kapkodta a fejét, hogy a firkászok és a nézők is ugyanazon a véleményen vannak. Nem csoda, hogy a folytatás jobban teljesített, viszont a harmadik filmet talán nem kellett volna pont a nyár közepére betolni, de a visszafogott bevétel nem csupán a túlzott drámaiságnak köszönhető.

warfortheplanetoftheapes2

Cézárt gyötri a bűntudat Koba miatt, ám nem is ez a legnagyobb baj, ugyanis az emberek, vagyis leginkább a vezetőjük, a szimplán csak Ezredesnek hívott férfi boldogan elkapná a grabancát. Ráadásul táborhelyén munkatábort tart fenn a majmoknak, végzik a nehéz és piszkos munkát.

Rupert Wyatt azért fordított hátat a folytatásnak, mert túl kevésnek találta a felkészülésre fordított időt, de utódja biztos kézzel tartotta kezében a folyamatokat. Nos, naivan azt hihetnénk, hogy Matt Reeves elbíbelődhetett a trilógia záró darabjával, hiszen három év telt a második bemutatója óta. Csakhogy 2015 őszén elstartolt a forgatás és a végeredményből inkább csak annyira szűrhető le, hogy valami nagyon komoly hangvételű sztorit akartak.

Háború – olvasható a címben. Nem kell éppen gigászi csatára számítani, mellesleg a szó ezúttal többértelmű. Hiszen nem csupán a két faj néz farkasszemet egymással, hanem az emberek sincsenek éppen közös nevezőn, ráadásul „másvalamivel” is kénytelenek számolni. Sajnálatos, igen, van nyűgük éppen elég, Reeves viszont elérte, hogy inkább a majmoknak szurkoljunk. Ehhez kellett az is, hogy az Ezredest kezdetben afféle érzéketlen, kill & capture zord vezérnek látszódjon.

warfortheplanetoftheapes1

Apropó, Ezredes. Woody Harrelson ugyan elvárható módon jól játssza a katonák irányítóját, az első egy órában nincs sok dolga, szépen megalapoznak neki, hogy aztán némileg hányaveti módon a játékidő második felében foglalkozzanak vele. Csak látszólag egysíkú figura, kiderül, hogy a szótlan katona egészen érzelmes alak, vívja a saját harcát a civilizáció romjain. Jobb lett volna megtartani hallgatagnak, illetve félelmetesebbnek. Máris veszít varázsából, amikor hirtelen belevág egy nagy monológba. Róla lehet néhány mondatot írni, a többiekről nem igazán. Andy Serkis menti a menthetőt, ő még mindig kiválóan érzi a szerepet a motion capture cucc alatt, nem hiába pedzegették néhány oldalon, hogy díjat érdemelne.

Szomorú látni az előző két rész fényében, hogy mennyire nem figyeltek egyes dolgokra. A szemben álló felek őrzött táborába viszonylag különösebb megerőltetés nélkül lehet be-és kijutni. Figyelni kellett volna a logikátlan részletekre és egyúttal a menetrendszerűen érkező végső csatára is, amelyre ezúttal kevés figyelmet fordítottak. Nem az igazi, erőtlen.

Eléggé lehúztam, igen. Kissé bosszantó, hiszen a nyár egyik legjobbjának ígérkezett. Örömteli, ha a drámát elfogadhatóan tálalják, Reevesnek sem sikerült, de időhúzásban jeleskedett. Nem muszáj öldöklést és verejtékes küzdelmet prezentálni, az érzelmekre és az egyes komolyabb pillanatokra is lehetett volna helyezni a hangsúlyt. Összecsapottnak mégsem lehet teljesen nevezni, hiszen látszik, hogy a történet nem csak úgy lóg a levegőben, hanem tart is valamerre, a majmoknak és az embereknek is meglesz a saját sorsa.

imdb: 8,0

Büdzsé: 150 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 120 millió dollár
Eddigi összbevétel: 226 millió dollár

8 komment

 1. Az első fél óra jó volt, de aztán irgalmatlanul belassult..gyakorlatilag a végéig, amit emg összecsaptak. Csalódás volt, meg sem közelítette a 2. rész színvonalát.

 2. Gondban vagyok, mert az elvárásaimhoz (és saját vállalásához) nem ért fel a film, de még így is jobb, mint az idei nyári filmek nagyja. A karakterviszonyok ábrázolása megint nagyon jó, Reeves újra képekkel mesél duma helyett, de sajnos a forgatókönyv sokkal pongyolább, mint az előző részé, az ezredes nagymonológja pedig elég mesterkélt.
  Mindenesetre jó, hogy Cézár története itt lezárul (megjegyzem, szépen), érdekes lenne elővenni néhány más majmot (éppenséggel a fiát, Corneliust vagy a most megtalált “Rossz majmot”).

  • Kb. nekem is ez a véleményem.
   Van baj vele bőven, ha elkezdni kritikusabb szemmel nézni az ember. A második után többet vártam, de a mai átlag blockbusternél azért jóval többet mutat.
   El lehetett vele lenni, a cgi mindenképp minőségi volt.

 3. SPOILER!

  Nekem az nem volt vilàgos, hogy miért vannak olyan majmok, akik àtàlltak? A màsodik részben még embereket öltek. Ez logikàtlan.

 4. Caesar az elején elmagyarázza, hogy ők Kobával voltak az előző részben, és a halála után attól féltek, hogy megbünteti őket, ezért átálltak az emberekhez.

  • Azt értem, hogy mivel magyaràztàk. De ez egy baromsàg. 😀 Nem hiszem, hogy akiknek a majmok megölése az egyetlen életcéljuk, plusz ezek a majmok embert is öltek szép szàmmal, szívesen làtjàk ezeket a fejlett àllatokat a soraik között. Nekem ez a film gyengepontja. Abszolùt hülyeség.

 5. AZ átállt majmok ötlete nem hülyeség, hiszen a katonák ilyen helyzetben mindig örömmel vették az ellenség átállását, lényegtelen, hogy tegnap kit öltek meg. Pl a szovjet megszálló haderő is agitált a magyarok, németek között a helyismeret és egyéb tudásanyag miatt. Ez teljesen életszerű.
  A Majmok Bolygója remake számomra egy a kevés újkori klasszikus közül, szerintem zseniális munka. A cikkben kicsit lehúzták, szerintem hibátlan film volt, végig érzelmes és megrázó. Az emberi támadást felesleges lett volna jobban kibontani, az a történethez semmit nem tett volna hozzá, annak meg nincs értelme, hogy még 3 tankkal többet lássak. Szerencsére ez nem elsősorban látványfilm, mint a Bosszú Angyalai feldolgozások. Nekem ugyan az első rész verhetetlen, de a 2. és 3. is hozzák a 95 %-ot! Ezek után szívesen vennék ettől a rendezőtől egy 1968-as újragondolást.

 6. Nagy csalodaas az egesz. Az elso resz zsenialis volt, mig a masodik csak egy jo film, de a harmadik probalta kovetni a lepest veluk, de a sok logikai hibak miatt, egyaltana meg se kozelitette.
  Voltak benne jo jelenetek, ami nagyon tetszetek, de a baj a rosz kidolgozatlan reszekel van, mert azok tenyleg gagyinak tuntek.
  Spoiler!
  Gyuruk ura, Anna Frank naploja, 101 Dalmata roviden.
  James Bond szindroma, ahol is egy pisztolyal (granatal ez esetben) szetlovik az egesz szuper biztos bazis.
  A kislanyos jelenetek nagyon lasuak voltak, ertem, hogy ezen van a hangsuly, de ezek nagyon unalmasak voltak.
  Az idegen majom neha irtozatosan kinos volt az idetlen “vicces” jeleneteivel.
  Vegul, de nem utolso sorba ami igazan kiverte a biztositekot. A film vegen Ceasar megsebesul, de semmi baj, atsetalnak a masik erdobe (par orat, napot, honapot?), is csak utana veszik eszre, hogy utkozbe elverzet. Semmi logika!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *