5

George A. Romero szerint a Z világháború miatt nem tud újabb zombis filmet készíteni

romeroGeorge A. Romero-ról manapság nem lehet túl sokat hallani. Egykoron számos zombifilmet rakott le az asztalra, jó néhányból klasszikus is lett. A direktor az Indiewire-nek és a Hollywood Reporternek adott interjút az elmúlt napokban. Mint kiderült, továbbra is lennének ötletei, csak a Z világháború miatt már senki nem akar olyan alkotásokat készíteni, amit ő maga szeretne.

„Manapság a Holtak ott vannak mindenhol. Brad Pitt miatt nem lehet zombis filmet készíteni. A Walking Dead és Brad Pitt miatt. A Holtak hajnala remake hozott a konyhára, méghozzá eléggé sokat. A Zombieland is termelt profitot. De aztán hirtelen jött Brad Pitt, elköltött vagy 400 millió dollárt, hogy megcsinálja a Z világháborút. Max Brooks, a regény szerzője jó barátom, azonban én úgy érzem, hogy a film nem adta vissza azt, amit a könyv képviselt. Izrael falait hangyák másszák meg, hangyasereg. Akkor már miért nem csinálják meg a Hangyainváziót, nem?” – szörnyülködött Romero. Hozzátette, hogy a saját filmjei mindig is tartalmaztak szociopolitikai üzeneteket. Nem a gore-ról szóltak alkotásai, még csak nem is a horrorisztikus dolgokról, hanem az üzenetről, a figyelemfelhívásról. Ő a filmet használta arra, hogy megmondja a közönségnek, hogy miről mit gondol. „

„A Z világháború és a Walking Dead miatt még egy társadalomkritikus szerény kis zombifilm történetét sem tudom eladni. Régen még meg tudtam tenni, volt benne zombis akció és a történetbe bele tudtam szőni a társadalmi kritikát. Ez most már nem megy. Amint kiejtem a zombi szót a számon azonnal belevágnak, hogy Brad Pitt vagy 400 milliót tapsolt el erre a témára.”

A direktor elmesélte, hogy a Holtak naplója után még két folytatászerűséget akart összehozni, de a Survival of the Dead bukása miatt nem tudta megvalósítani a következő filmet. Romero elmondása szerint a Holtak naplója a közösségi média befolyásoló erejéről szólt, a következőt pedig western-szerű műként próbálta bemutatni, a sztoriba pedig beleszőtte, hogy az emberek manapság nem értik meg egymást. Sajnos ez már leszerepelt a kasszáknál, így nem tudta megvalósítani a harmadikat, ami noir lett volna.

5 komment

 1. Én szeretem az öregnek a filmjeit. Értem is a társadalom kritikáit ,és szívesen megnéznék tőle más filmeket is. Bár a
  Survival of the Dead az tényleg elég gyenge eresztés volt. Remélem azért fogunk még látni tőle filmet. 🙂

 2. Olvastam a könyvet, és azt hiszem lehetetlen lenne úgy megfilmesíteni, hogy visszaadja a könyvet.
  Országokra vannak bontva a fejezetek, és ha mindegyiket hűen filmesítenék, iszonyat hosszú lenne.
  A könyv részletes, olyan társadalmi kritikákkal, hogy csak figyelsz, mennyire tájékozott az író. Komolyan mondom, nincs az a rendező, aki képes lenne hitelesen egy filmbe sűríteni mindent.

  • Lehetett volna belőle jó kis áldokumentum film. Mint az ismeretterjesztő csatornák világháborús sorozatai. A riporter kérdez, de nem látszik, a kamerával szemben ül a riportalany, mesél és közben bevágják az eseményekről készült régi felvételeket.

  • Én is el akartam olvasni a könyvet a film előtt, de a könyvtárban népszerű lett és azóta sem tudtam kihozni. Így van ez most a Lány a vonaton regénnyel is.

 3. Bár a World War Z filmet szerettem de tényleg nagyon kevés köze van a könyvhöz.

  A könyvet inkább egy több évados nagykövetségű HBO sorozatként tudnám elképzelni. Szerintem csak úgy lehetne normálisan feldolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *