1

Meg nem valósult Star Trek filmek

startrekMár a mozikban az újabb Star Trek film. Ennek apropóján gondoltam úgy, hogy talán érdemes lenne néhány meg nem valósult Enterprise ötletről pötyögni néhány sort.

A 60-as években Gene Roddenberry fejéből pattant ki a sci-fi széria ötlete, és mivel igen sokan nézték, a Paramount elgondolkodott egy lehetséges filmen is. A Planet of The Titans volt az első elképzelés, amelyet vászonra akartak vinni. Angliában tervezték leforgatni, így spórolva a költségeken. Chris Bryant és Allan Scott foglalkozott a forgatókönyvvel, ők később át is dolgozták a sztorit, a rendező Philip Kauffman lehetett volna. Azonban a stúdiónak egyáltalán nem tetszett a szkript, Kauffman még próbálkozott a történet kipofozásával.

A történet szerint az Enterprise egy bolygón rátalál egy régóta kihaltnak vélt, technológia szinten igen fejlett lényekre. Egy fekete lyuk beszippantja a planétát és Kirk is belevezeti a hajót a lyukba, mivel megtámadják őket a Cygnanok. Visszakerülnek a múltba, az emberiség hajnala táján kötnek ki. A forgatókönyv rengeteg változtatáson ment keresztül, de mivel a fejesek eleve akadékoskodtak végleges változat nem készült. A büdzsé 7,5 millió dollár lett volna, ami később 10 millióra kúszott, ekkor húzta meg a vészféket a stúdió. Ralph McQuarrie viszont készített pár vázlatot az Enterprise lehetséges kinézeteiről, amelyek végül a Star Trek 3-ban és a Next Generationben tűntek fel a háttérben.

enterprisekorai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enterpirsekorai

A Star Trek 2 kicsit komorabb és akciódúsabb volt az első részhez képest, de azért másképpen festett volna, ha a stúdió bevállalja az alábbiakat. Harve Bennett történetében David Marcus az emberek vezetője a Csillagflottával fellázad a Föderáció ellen. Miután Kirk admirális megmenti Carol Marcust kivizsgálja a lázadás okát és kiderül, hogy David nem más, mint Kirk fia és a kialakult helyzet mögött nem más, mint Khan áll.

Ebből ugye nem lett semmi, ám a szkriptet tovább fejlesztették. A Star Trek: The Omega System sztori már egy pusztító fegyver állt volna az események középpontjában. Ebből pedig lett aztán a Genezis projekt. Még egy-két átírást követően elkészült a szkript, amelyre a stúdió is rábólintott és megvalósulhat a Khan haragja.

khan

fiatalkirkA First Adventure-t Star Trek: A végső határ után, 1991-ben akarták bemutatni, ez lett volna a 25. évfordulós projekt és a történések nagy része az Akadémián játszódott volna. James T. Kirk a Csillagflotta Akadémiájára kerül, ahol Leonard McCoy lesz a szobatársa és egy félig vulkáni kadéttal, Spock-kal kerül néhányszor összetűzésbe. Itt ismerkedik meg Montgomery Scott-tal is. És végül együtt mentik meg a régi Enterprise-t, az NCC-1701-et a pusztulástól. Évekig tartott, mire letettek az ötletről és inkább leforgatták A nem ismert tartományt.

Harve Bennett és Davud Loughery első nekifutásra A végső határ fiatalspockfolytatását akarták megírni, de menet közbe eléggé átalakult minden. Bennett elmondása szerint minden egyes Star Trek filmnél a stúdió ugyanabba a problémába ütközik, vagyis össze kell verbuválni a szereplőgárdát. Aztán jönnek a folyamatos egyezkedések, több pénzt akarnak, nagyobb beleszólást. Így érthető, hogy szóba került egy prequel, ami ráadásul eléggé olcsó lett volna, 27 millióból ki lehetett volna hozni. Lett volna afféle Top Gun beütése: egy forrófejű farmersrác bekerül az Akadémiára, ahol az emberkerülő vulcanival találkozik, aki mellesleg eléggé briliáns elme. Lassacskán Kirk megtanul felelősségteljesen viselkedni, lett volna benne egy nagy szerelem is, akit végül elveszít, és a legvégén Spockkal együtt csatázik egy idegen világban.

A stúdió megadta a zöld utat, Ethan Hawke-ot nézték ki Kirk-nek, John Cusack pedig Spock lehetett volna. De miután kiderült, hogy mi van készülőben, a rajongók felháborodtak és az eredeti szereplőgárdának sem tetszett az ötlet. Habár Ned Tanen, a Paramount egyik fejese kitartott a szkript mellett, a többség ellene volt. Ennek eredményeképpen a sztorit félretették.

firstadventure

A 2009-es reboot is hasonló történetet regélt el, de mégis merőben más volt. Bennett egy interjúban azt mondta, hogy nem ő volt a célközönség, a gyors vágások és robbanások neki nem tetszettek, de hozzátette, hogy eléggé dinoszaurusznak érzi magát, de ez legyen az ő baja, hiszen ez már generációs probléma.

nemzedekMaurice Hurley író- producer gondolt egyet, a terve szerint Star Trek: Az új nemzedékben Picard kapitány a holofedélzet segítségével megalkotja James Kirk-öt és arra kéri, hogy segítsen tanácsaival miképp lehetne megakadályozni a 8472-es idegen lények pusztítását. Megírták a szkript vázlatát, de időközben Brannon Braga és Ronald D. Moore leszállította a Generations forgatókönyvét, ami a stúdiónak is tetszett, és inkább ezt részesítették előnyben.

A 2005-ös projekt afféle áthidalófilm lett volna a Star Trek: Enterprise és az eredeti sorozat között. Jim Kirk őse, Tiberius Chase lehetett volna a főhős, aki néhány embert irányít a Romulan háborúskodás alatt. Erick Jendresen írhatta a szkriptet, aki a Band of Brothers miatt sütkérezhetett a reflekorfényben. Jendersen úgy gondolta, hogy egy trilógia első része lehetne a film. Az Enterprise után néhány évvel játszódott volna, de még az eredeti széria előtt. Viszont a Paramount aggódott, mivel egyetlen bemutatott karakter sem tűnt volna fel, és attól tartottak, hogy a közönséget sem fogja érdekelni.

A lényeg, hogy a romulánok megtámadják a Földet, többek között San Francisco-ban, New Yorkban, Moszkvában, Londonban rombolnak. Követelik, hogy az emberek adják meg magukat és adják át a vulkániakat kivégzésre. Mivel a földiek számára a háború nem áll túl jól, Chase vázol egy tervet, miszerint eljut a romulán birodalom központjába és ahol atomot robbant. Habár elutasítják, de ő mégis elindul néhány társával. De a stúdió félretette a sztorit és inkább a J.J. Abrams-féle reboot mellett tették le voksukat.

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *