0

Paul Verheoven a Showgirlsről mesél

showgirlsPaul Verhoeven ünnepelt rendezőnek számított, a Robotzsaru (RoboCop) után újabb kasszasikereket és klasszikusokat készített. Azonban a Showgirls buktája után már nem csengett olyan szépen a neve és a Csillagközi invázió (Starship Troopers) is elhasalt pénzügyileg. Habár mindkettő kultstátuszt vívott ki magának, de Verhoeven lehetőségei erősen megcsappantak.

A Showgirls nemrég lett 20 éves. A mai napig tartja az NC17-es besorolású filmek legjobb bevételi rekordját. 20,35 millió dollárt szedett össze Amerikában, de költségeihez mérten ez még mindig kevés. DVD-n viszont igen keresetté és kedveltté vált, az Entertainment Weekly beválogatta a top 50 kultfilm összeállításába. És a kölcsönzésekből több, mint 100 millió dollár folyt be.

A direktor a Rolling Stone-nak beszélt a filmről: „A Showgirls-ben a szexuális elemek rendkívül visszafogottak, sokkal inkább a meztelenségről van szó. Ha egy rúdtáncosnő a főszereplő, akiből showgirl lesz, úgy gondolom, hogy a meztelenség kötelező. Nem nevezném szexuálisnak a filmet, sőt, szerintem nem is annyira erotikus.”

Kifejezetten az NC-17-es besorolás volt a cél: „Az Elemi ösztönnél végtelennek tűnő harcokat folytattam hónapokon keresztül a korhatár-bizottsággal, hogy mit mutathatok és mit nem mutathatok meg a filmben. Éppen ezért is más az amerikai és az európai verzió, amely sokkal inkább explicitebb volt. Nyolcszor kellett visszamennünk az MPAA-hez, mire megkaptuk az R-es besorolást és szerződésem értelmében ebbe a kategóriába kellett tartoznia a produkciónak. Ugyanezt a problémát láttam a Showgirls-nél is, így mondtam Joe-nak (Joe Eszteras) és a többieknek, hogy ha nem lehet NC-17-es a film, akkor nem vállalom. Nem akarok azért harcolni a bizottsággal, hogy itt és ott van egy-egy mell, egy másik jelenetben pedig még van egy újabb. Szóval már az elején lefektettük, hogy mi lesz a besorolás.”

A rendező végig kiállt Elizabeth Berkley mellett: „Soha nem láttam a Saved by the Bell-t, szóval engem nem befolyásolt. Azért döntöttem mellette, mert ő volt a megfelelő választás. Nem is volt vetélytársa. Természetesen az emberek kritizálták alakítása miatt. De ez miattam van, én akartam így. Kifejezetten arra kértem, hogy túljátsszon mindent, még a mozgásokat is, mivel úgy éreztem, hogy ez a stílus működni fog.”

Kifogásolták a művésziesség hiányát a filmben: „Még most is, amikor megnézem úgy érzem, hogy rendkívül ízlésesen lett leforgatva. A kamera csodálatosan mozog, a koreográfia is remek, megvan az összhang a kamera és a színészek között. Fellini-szerű, rendkívül jó. Mégis valahogyan az egészet utálta közönség.”

A Hollywoodi karrierről: „Levontam a konzekvenciát Hollywoodról, eléggé tanúságos számomra. A Showgirls után már nem bíztak bennem. De más filmjeim, a sci-fik egészen jól teljesítettek. A Robotzsaruval mutatkoztam be, majd jött az Emlékmás. Próbáltam más műfajban is kipróbálni magam. Az ajtók kinyíltak, majd a Showgirls után hirtelen be is csukódtak. Már nem volt olyan könnyű a dolgom. Szóval ezért is döntöttem úgy, hogy inkább újra magamra támaszkodom és megcsináltam a Fekete könyvet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *