2

Nagymenők trivia

nagymenok

25 éves a Nagymenők, minden idők egyik legjobb gengszterfilmje. És ráadásul most mutattak be Amerikában egy újabb ígéretesnek tűnő, valós eseményeken alapuló maffiafilmet. Tökéletes időpont lenne egy cikkszerűségre, ami a legjobb, létező bűnözőket bemutató produkciókról szólna. Ám szintén remek alkalomnak tűnt, hogy Martin Scorsese klasszikusáról összehozzak egy triviát.

A klasszikus Nicholas Pileggi riporter regényéből, a Wiseguy-ból készült. Az 1986-ban napvilágot látott könyv Henry Hill vérrel, verésekkel, gyilkosságokkal és erőszakkal telített életét mutatja be. Scorsese nem akart újabb maffiózós filmet forgatni, de A pénz színe forgatásán látott egy kritikát a könyvről, és természetesen Pileggi művét is elolvasta. Mire a végére ért, úgy érezte, hogy ebből mindenképpen filmet kellene készíteni.

Pileggi így emlékszik vissza Scorsese telefonhívására: „Erre a könyvre vártam egész életemben.” – Erre a szerző úgy felelt, hogy „Én pedig erre a telefonhívásra vártam életem során.”

nagymenokkep2

A rendező a Krisztus utolsó megkísértése előtt akarta elkészíteni a filmet, de miután a költségvetés összejött, így inkább félretette az akkor még Wise Guys címre hallgató projektet.

Azért változtattak a címen, hogy az emberek még véletlenül se keverjék össze a 87-es sorozattal és Brian De Palma 86-os Nagyokosok-rendezésével.

Scorsese gyakran „mob home movie”-ként jellemzi az alkotást, amiben a fő lényeg a pénz, hiszen végső soron erről szól a maffiózók élete.

A direktor és a szerző 12 forgatókönyvvázlat után érezték úgy, hogy most már rendben lesz a szkript. Scorsese ötlete volt, hogy ne a hagyományos narratívát alkalmazzák, inkább kezdjék a történet közepén, majd ugráljanak az időben.

Henry Hill azt mondta, hogy Joe Pesci 90-99 % pontosan tudta megformálni karakterét, egyetlen dolgot kifogásolt, hogy Tommy DeSimone egy masszív, keménykötésű ember volt.

Az „Azt hiszed, hogy jópofa vagyok?” jelenet úgy született, hogy Joe Pesci elmesélte Scorsese-nek, hogy amikor egy étteremben dolgozott, egy maffiózónak azt mondta, hogy vicces, erre az illető nagyon begurult. A rendező megengedte, hogy Pesci és Liotta improvizáljanak a jelenet közben.

Liotta játszhatta volna a Batmanben Harvey Dentet, de lemondott a lehetőségről, hogy a Nagymenőkben játszhasson. Irwin Winkler producer nem volt kibékülve, hogy Liottát akarják Hill szerepére. A színész egy étteremben kereste fel egyik éjjel Winklert, és megkérte, hogy adjon neki pár percet, ami alatt elmondja, hogy miért gondolja azt, hogy ő a megfelelő ember a feladatra. Másnap a producer felhívta Scorsese-t és belement, hogy Liotta leszerződjön.

A producerek egyébként Tom Cruise-t és Madonnát akarták Hill és neje szerepére.

nagymenokkep

Scorsese a Valami vadság és a Baseball álmok után figyelt fel Liottára. Pont erre a kirobbanó energiára volt szüksége. A Velencei Filmfesztiválon szeretett volna diskurálni a direktorral, a testőrök arrébb tolták. A Krisztus utolsó megkísértése miatt kapott pár fenyegetést Scorsese, ezért volt szükség a védelemre. Miután látta, hogy a Liotta milyen nyugalommal viselte az őrök közbelépését, tudta, hogy jó választás lesz, hiszen Henry Hill is inkább csendben figyelt.

Jimmy Conway megformálására Al Pacino-t akarták, de a színész nem akarta, hogy beskatulyázzák. Később megbánta, hogy így döntött.

Henry Hill a The Real Goodfella dokumentumfilmben úgy emlékszik vissza, hogy De Niro napi 8-9 alkalommal hívta fel, hogy kérdezgesse Jimmy karakteréről. Pl. hogyan tartja a cigit meg ilyesmik.

Pileggi állítása szerint felkértek néhány igazi maffiózót, hogy egyes jelenetek hitelesebbnek tűnjenek. Hamis társadalombiztosítási számot kaptak, és nem tudni, hogy miképp lettek kifizetve.

321 alkalommal hangzik el a fuck szó, átlagosan 2,04-szer percenként. A felét Pesci mondja.

De Niro igazi pénzt akart használni, amikor Jimmy pénzt osztogat. A kellékhez 5000 dollárt adott saját pénzéből, és addig senki nem hagyhatta el a helyszínt a jelenetek végén, amíg be nem gyűjtötték az összeget.

Az a jelenet, ahol Sonny Bunz Paulie-nak panaszkodik, félig-meddig improvizálva volt. Scorsese megkérte Tonny Darrow-t, hogy ne ragaszkodjon a szkriptben leírtakhoz, és akár hozzá is adhat mondatokat. Paul Sorvino-nak mindezt nem árulták el, így a színész reakciója valóságos és nem megjátszott.

2014-ben az FBI elkapta az 1978-as Lufthansa-rablás tetteseit, akik a Lucchese családhoz tartoztak.

Az amerikai korhatárbizottság csak úgy sorolta R kategóriába a filmet, hogy tíz jelenetnél el kellett távolítani a véresebb részeket.

Lorraine Bracco igazi gyémántot viselt, amit a látványtervező bérelt és fegyveres őrök vigyáztak rá.

Pesci Oscar köszönőbeszéde az egyik legrövidebb volt a díjátadó történelmében. A színész úgy gondolta, hogy esélye sincs nyerni, és eléggé meglepődött, amikor az ő neve hangzott el.

nagymenokkep3

Scorsese állítása szerint Marlon Brando arról győzködte, hogy ne csinálja meg a filmet.

John Malkovich is esélyes volt Jimmy Conway megformálására, de nemet mondott.

Liotta a DVD special edition változatában megemlíti, hogy Sean Penn-t is fontolóra vették Hill szerepére.

A Nagymenőkben Frank Vincentet Pesci nyírja ki, viszont a Casino-ban már Vincent csinálja ki Pesci-t.

Tommy kinyírásának fő oka a való életben, hogy megölte Billy Bats-t és Foxy-t.

A DVD kommentárban Henry elárulja, hogy még mindig rémálmai vannak, amiért kinyírták Billy-t.

Amikor Michael Imperioli karakterét kicsinálják a filmben, megvágta a kezét, amiért kórházba kellett vinni. Ott először azt hittek, hogy a golyónyomok igaziak.

John Gotti nem sorolható a rajongók közé, ügyvédje a Newsday-nek adott interjúban a következőt mondta: „Gotti eléggé intelligens ahhoz, hogy ne olyan képtelenségekre pocsékolja az idejét, mint a Nagymenők.”

A premieren megjelent Henry Hill és nem is titkolta kilétét. Válaszul a kormány kitette a szűrét a tanúvédelemből.

2 komment

  1. Jó volt olvasni. Érdekes, hogy a megbuherált narratíva meg a Rolling Stones végül milyen sokat tett hozzá a regényhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *