4

A lázadó (Insurgent)

lazadoposzter

„Megmozgatta az agyam. Napokig ezen gondolkodtam.” – lehet olvasni egyes YA regények fórumain és jó néhány adaptáció után is „kattogtak” rajta. Nyilván az Alkonyat célközönsége máshogy áll hozzá ezekhez a filmekhez és a stúdiók jó része nem is próbálkozik, hogy rajtuk kívül más is élvezhesse a filmeket. Hiába vázolnak fel a könyvekben egy viszonylag érdekesnek hangzó világot/problémát/utópiát, sajnos gyakran előfordul, hogy még a fiatalabb korosztály is nemet mond ezekre. A burok egyszerűen unalmas volt, Jeff Bridges pedig egyszerűen megunhatta a tökölést és belevágott Az emlékek őrébe, meglovagolva a YA-művek népszerűségi hullámát. Legalább Az éhezők viadalához olyan szakembereket válogattak össze, akiket valóban érdekel a minőség, bár a harmadik felvonásnál erősen érződött a rétestészta-jelleg.

40947.cr2

Nem vitás, hogy A beavatott regények eléggé népszerűek, viszont a mozis franchise-t nyitó darab közel sem volt olyan jó az 5 csoportra osztott, boldog társadalommal, ahol mindenki teszi a rábízott feladatot. Elfelejtették el taglalni, hogy miért kell felosztani a Chicago-ban élő megmaradt népességet. Senkit nem ér meglepetés, hogy egy fiatal lány emelkedik ki a tömegből és a rendszer ellen küzdő kisebb csoport élére áll, hiszen csakis ő lehet a megoldás mindenre.

A Neil Burgert váltó Robert Schwentke sem az a típus, aki túlmagyarázná a dolgokat. Kifejezetten szórakoztató popcornfilmekre specializálódott (Red, R.I.P.D.) és beláthatta, hogy nem kellenek ide magvas gondolatok, fennkölt eszmék percenkénti ismétlése. Hősnőnket és derék lovagját végigzavarja a játékidő egy részében, majd egy fontos feladatot kell végrehajtania, amelynek megoldása közben szintén nem unatkozik. Apropó: egy bizonyos dobozkáról van szó. Manapság ez amúgy is népszerű. Talán az Alakváltók vagy a Bosszúállók biztos tudtak volna segíteni.

24194.cr2

Shailene Woodley és Miles Teller tehetséges színészek, bizonyára jól mutat majd életrajzukban a szép bevétel, de ennél többre is képesek. Woodley fut, szalad, menekül, hiszen a hatalom mindenáron el akarja kapni, de hogy-hogy nem a felkelők (lázadók) élén találja magát, majd jöhet a hatalom megdöntése, ami mellé azért eléggé korrekt látványt hoztak össze.

A tempó mellett talán jobb is, hogy elsikkadnak a szájbarágós gondolatok, csettintésre megoldott problémák, viszályok, feszültségek. Az „Ők mit keresnek itt?” vagy az „Ez miért van ott?” és más egyéb kérdéseket jobb, ha fel sem tesszük, mert csak zavaró lenne. Schwentke éppen a nagyobb fordulatszám miatt érte el, hogy A lázadó jobb lett, mint az előző (bár még így is 50 %-ot lehetne rá adni). Mindenesetre filmje azért eljutott oda, ahova Az útvesztő az első felvonás végén. Kibővül a mozgástér, jobban megismerjük a világot. Már ha ez még érdekel valakit.

imdb:  7,0
rottentomatoes: 31 %

Büdzsé: 110 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 87 millió dollár
Eddigi összbevétel: 181 millió dollár

4 komment

    • Ja, hát végülis jobb: az első rész minősíthetetlen volt, ez meg csak simán egy középszerű kliséhalmaz. Hány regény van még hátra?…

  1. Szerintem nem az a gond, hogy hogy kevés a magyarázat a filmben. A fő gond, hogy nem látok rá esélyt hogy létezzen elfogadható válasz a a film közben felmerülő kérdésekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *