4

R.E.M. előzetes – Kisköltségvetésű, minimalista sci-fi

REM plakát„A magyar zsánerfilm manapság gyakorlatilag nem létezik, mi ezen az állapoton szeretnénk változtatni. Filmünk egy kis költségvetésű, minimalista sci-fi thriller, amely olyan alkotások nyomdokait követi, mint Christopher Nolan Csapdája vagy Shane Carruth Találmánya. A R.E.M. létrejöttének története szűk egy éve kezdődött, amikor Molnár Szilárd elhatározta, filmet fog forgatni, akkor is, ha ehhez sem szakmai tapasztalat, sem gazdag producerek nem állnak mögötte. Hitvallásunk ugyanis, hogy egy jó filmet nem az határoz meg, hogy mennyi pénzt költöttek rá, mennyi effekt került bele az utómunka során, hanem alapvetően az, hogy milyen ötletek és mennyi munka áll mögötte. Így mindvégig hittünk abban, hogy R.E.M. képes lehet ugyanazt, ha nem magasabb szintű élményt nyújtani, mint jó pár, több százmillió dolláros költségvetésű alkotás. Az erőforrások hiánya természetesen rengeteg kihívást szült és improvizációt kívánt, de úgy érezzük, sikeresen megoldottuk a feladatot, és örömmel jelenthetjük be, hogy a film elkészült és remélhetőleg a kezdete lesz egy hosszú filmográfiának. Mindenesetre elérkezett az idő, hogy a R.E.M.-et bemutassuk egy szűk körnek, köztük neked is „ – írták a R.E.M. alkotói.

A film főszereplői Joe és Márk, akik egy panelházban, egymás melletti lakásokban laknak. Joe drogfüggése miatt épp egy elvonóról tart haza, közös taxiban Márkkal, aki nemrégiben költözött vissza Magyarországra, miután egy svájci kutatóintézetből kirúgták vállalhatatlan viselkedése miatt. Szuvenírként azonban magával hozta kutatása tárgyát: egy fontos alkatrészt, aminek segítségével otthon is össze tudja barkácsolni régóta dédelgetett álmát, a gondolatolvasó gépet. Mivel Márknak nincsenek magyarországi ismerősei, szomszédjához fordul segítségért, aki egy kis vonakodás után ugyan, de végül kötélnek áll. A gép nagyon egyszerűen működik: felfogja az alany agyának elektromos impulzusait egy elektróda segítségével, és átalakítja olyan jelekké, amik a befogadó agyműködését képesek módosítani. Az első teszt azonban nem sikerül, ugyanis az éber ember magas agyi aktivitása nagyon erősen kihat a befogadóra, veszélyeztetve ezzel annak testi épségét. Márk ezután új taktikához folyamodik, és az alanyon alvás közben próbálja ki a gépet. A gyors hatás érdekében Joe egy kis alkohollal segít rá a délutáni szundikálásra, Márk pedig megtapasztalja az “álomjárást”, ami nem csak annyiból áll, hogy a befogadó látja, miről álmodik az alany,
anem közvetlenül a testére is kihat minden, ami az álomban vele történik. Főhőseink hamar rájönnek, hogy a legjobb hatást akkor érik el a géppel, ha az alany jókedvére rásegítenek egy kicsit. Ezt azonban saját magukon nem merik vállalni, így ellopva és lemásolva a szomszédban egyedül lakó fiatal nő, Kata kulcsát, őt használják kísérleti patkányként. Azonban az eleinte biztonságosnak tűnő játék idővel egyre veszélyesebb irányt vesz…

4 komment

 1. Nevetséges hogy mi magyarok úgy teszünk mintha értenénk a sci-fi gyártáshoz, mikor valójában nem tudunk róla semmit, és soha nem is fogunk. Ez csak idő és pénzpocsékolás. Bizzuk a sci-fiket az USA-ra ami ért is hozzá.

 2. lothor: nem sok fogalmad lehet a scifiről, mivel a legjobb sicif ötleteket általában az oroszok és a japánok szolgáltatják. ha pusztán egy film megvalósításáról beszélsz, abban tényleg profik az amcsik, de a mai látványfilmjeik kurvára üresek, és a scifi soha nem a látványról szólt, hanem a mondanivalóról. a mai amcsi filmek fényévekre vannak, egy akirától, vagy sztalkertől.
  az oké hogy ez a magyar alkotás minőségileg tényleg fos lesz, az alkotók sajnos tévednek, nulla szakmaisággal nem kéne filmet forgatni, mert egy film attól lesz önálló művészeti alkotás hogy nem csak a tartalom de a tálalás is kifogástalan. de ha tényleg jó az ötlet akkor majd el lehet adni, és a hozzáértők egy egészestés mozivá hízlalhatják.

 3. Lothor.
  Csak megjegyzés képp nagyon jó magyar írók vannak akik fenomenális sztorikat tettek le az asztalra.
  Két kedvencem egyébként: Fehér Klára-Oxigénia
  Illetve Nemes István (Jeffrey Stone)-Éj és Hajnal trilógiái.
  Amerika nem a sci-fi úttöröje…még Asimov is orosz származású eredetileg…..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *