1

God’s Not Dead / Heaven is for Real

heavenis

Eléggé jól teljesítenek idén a vallásos témájú filmek, talán éppen azért, mert eddig nem igazán volt elkényeztetve a célcsoport. Ha már így alakult, szépen elzarándokoltak a mozikba. És még nincs vége az évnek, decemberben jöhet a következő nagy durranás Ridley Scott prezentálásában. De nem kell több tíz millió dollár tömegek megmozgatására. Pár hónappal korábban a God’s Not Dead és a Heaven is For Real teljesített szépen a kasszáknál és rosszul a kritikusok körében.

godsnotElőbbiben konkrétan megpróbálják bizonyítani Isten létezését, a másikban a Mennyországra helyeződik a fő hangsúly. A filozófia érdekes és egyben furcsa tantárgy, hiszen az órák alatt rengeteg képtelen és zseniális elmélettel lehet találkozni. Akadnak, akik szivacs módjára szívják magukba a tudást, másoknak az agya belezsibbad a rengeteg idézetbe. A Kevin Sorbo által megformált professzor (ezt le kell írnom megint: Kevin Sorbo filozófiaprofesszort alakít) minden hallgatójától megköveteli, hogy egy papírlapra leírja az Isten halott mondatot. Egyetlen diák nem hajlandó teljesíteni a feltételt, így a következő feladatot kapja. A következő 3 előadás utolsó részében próbáljon meggyőzően érvelni, hogy Isten igenis létezik.

A Heaven is For Real egy kis városkában játszódik, ahol a pénzzel hadilábon álló közkedvelt helyi lelkész gyermeke a kórházban halálközeli állapotba kerül. Az orvosok megmentik a srácot, felépül és mindenki boldog. Majd az apja zavartan figyel fel gyermeke mondandójára, ugyanis olyasmiket oszt meg vele, amelyeket nem tudhat.. Sőt, a fiú azt állítja, hogy kilépett testéből, látta, hogy mi történik körülötte és egyúttal járt a mennyben. Hirtelenjében nem tudja a férfi, hogy mit tegyen, de úgy dönt, hogy nem rejti véka alá a történetet.

Heaven Is For Real Connor Corum Greg KinnearValószínűleg egyetértünk abban, hogy Túlvilágról vagy éppen az Úr létezéséről lehengerlő vitákat, eszmecseréket, monológokat lehetne folytatni. Egy filozófiaóra tökéletes is lenne ehhez, illetve a templomokban is több tíz percen át veséznek ki egyes részeket a „klasszikusokból”. Szomorú és egyben unalmas is, ahogyan a Sorbotól lehetőséget kapó hallgató nem tudja megnyerően, izgalmasan és érdekfeszítően előadni magát. Hiába várjuk az izgalmas, érvekkel megspékelt vitákat. A film során egyre erősödhet az érzés, hogy mindez nem más, csak egy kőkemény keresztény propaganda és azt kell, hogy mondjam valóban így van. A fő-és mellékszálakon megismert hívő karakterek egytől egyig – úgymond – jó fejek, míg a többiek inkább merevek és unszimpatikusak. Az üzenet egyértelmű és szájbarágós: Legyél hívő… mert az jó!

Greg Kinnear ezzel szemben sokkal élvezetesebben tud misét tartani a gyülekezetnek. A plébános e mellett afféle ezermesterként dolgozik, nagy szüksége van a pénzre, anyagilag eléggé padlón van. E mellett tűzoltóként és edzőként is megállja a helyét. A kételkedés sokkal erősebben van jelen, mint a God’s Not Dead esetében és egyúttal a melodráma is ügyesebben van tálalva. Nem csupán az apában fogalmazódnak meg kérdések a gyerek állításaival kapcsolatban. Érdekes módon abban a közösségben is, akik összetartanak, rendszeresen járnak templomba. A hívő emberek nehezen tudják elfogadni a Menny létezését? Lehetne ezzel a témával mélyrehatóbban is foglalkozni, de Randall Wallace inkább csak egy könnyen emészthető családi drámát szeretett volna készíteni némi humorral nyakonöntve. Nem akarja rávenni az embert, hogy rohanjon be az első templomba és nem akarja megmondani (úgymond) a tutit. Azonban úgy tűnik, hogy valamelyest biztosra szeretett volna menni és könnyen meghatódó hívőkhöz próbált szólni.

Wallace operatőre az Oscar-díjas Dean Semler volt, aki csodálatos, élénk, színes képeket mutogat. Nem csak a táj, hanem a belső terek is jól mutatnak. Sajnos Thomas Haden Church vagy éppen Kelly Reilly sem kap túl nagy mozgásteret. Ám a God’s Not Dead eléggé szürke, erősen hasonlít egy tévéfilmre. De egyik sem fogja elérni, hogy számottevően megnövekedjenek a vasárnapi misék hallgatósága.


Egy komment

  1. Sejtettem, hogy ilyen semmitmondó cukorhabzás lesz mindkettő, pedig értelmesen, izgalmasan is elő lehetne adni az alaptémákat. Kevin Sorbo mint filozófia professzor? Hát tényleg nevetséges. Ha már keresztény ihletésű film, akkor mondjuk Kálvária.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *