2

85 éves Bud Spencer

budspencer1Hatalmas pofonokat osztogat, mogorva természetű, étvágyát Obelix is megirigyelné, de a nagy termet és szakáll mögött arany szív dobog. Terence Hill oldalán gyakorlatilag mindig ugyanazt a karaktert játszotta, de ezzel Magyarországon senkinek nem volt problémája. Gyereknapok alkalmával rendszeresen vetítették az iskolákban valamelyik filmjét és Karácsonykor szinte biztos, hogy belefutunk a Kincs, ami nincs klasszikusba. És persze legtöbbször akkor örültünk igazán, ha Bujtor István hangján szólalt meg és mivel a két színész eléggé hasonlított egymásra, így adta magát a lehetőség, hogy az Ötvös Csöpi filmekkel valami hasonlót készítsenek Magyarországon is.

Carlo Pedersoli néven született 1929. október 31-én. Az Isten megbocsát, én nem westernnél döntött úgy, hogy a Bud Spencer művésznevet használja. Kedvenc színész Spencer Tracy, illetve leginkább a Budweiser sörért rajong, így érthető a választása. Viszont állítólag azt is eléggé viccesnek vélte, hogy termete miatt Budnak nevezik.

“Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot. “

Édesapjának Nápoly kikötőjében vasgyára volt, de 1936-ban egy előre nem látott baleset után anyagilag tönkrement a család, és Rómába költöztek. Fiatalon lépett be a helyi úszóklubba, ő volt az első olasz, aki a 100 méteres gyorsúszást 1 perc alatt teljesítette. Az 1951-es Mediterrán Játékokon ezüstmedállal távozhatott, majd egy évre rá a Helsinkiben megrendezett Olimpián is részt vett, az elődöntőig jutott, majd négy évvel később Melbourne-ben ismét eljutott eddig. 1954-ben megnyerte az olasz bajnokságot. Az úszással 1967-ben hagyott fel végleg a filmezés kedvéért.

16 évesen iratkozott be a római egyetemre, vegyésznek tanult, majd tanulmányait félbeszakította. 1947 és 1949 között Recifében dolgozott az olasz konzulátuson, ahol folyékonyan megtanult portugálul. Később újra visszatért az egyetemre, azonban akkor már a jogot választotta. A diploma letétele után továbbra is a sportnak szentelte idejét, egyúttal a filmiparban is próbálkozott, sikerrel, de más vállalkozásokba is belevágott. 1984-ben megalapította a Mistral Air légitársaságát, de nem sokkal később megvált tőle, és inkább gyermekruhákkal foglalkozó cégbe fektette pénzét, illetve elindította étteremláncát.

Te George, nem ismerős neked ez a gyerek?
Minden gyerek egyforma!

budspencer3Termete, jó kiállása, megjelenése miatt tárt karokkal fogadták. Először Nero császár testőreként láthatta a közönség 1951-ben a Quo vadisban, megszólalnia ekkor még nem kellett. Néhány kisebb szerep után a Hannibalban tölthetett el több időt a kamera előtt, a történelmi alkotásban Terence Hill is játszott, de közös jelenetük nem volt. Az Isten megbocsát, én nem 1967-es westernben jött el a nagy pillanat. Csak a véletlennek volt köszönhető, hogy Hill bekerült a filmbe, hiszen Pietro Martellanza lába eltört a forgatás kezdetekor, és gyorsan más színészt kellett keresni.

Egy évre rá a Bosszú El Pasoban spagettiwesternben osztogathatták a pofonokat. Szépen lassacskán mindenki megismerte őket és az évek során párosuk akkora sikerre tett szert, hogy a későbbiek során sem változtattak a jól bevett recepten. Talán kevesen tudják, de Az angyalok is esznek babot filmben eredetileg Hill lett volna a partnere, de a Nevem: Senki miatt nem ért rá. Egy másik olasz sztár, a tüzes íjász, Giuliano Gemma szórhatta a poénokat és pofonokat Spencer mellett.

„Terence nekem olyan, mint egy testvér. És ahogy a tesók, mi sem értünk gyakran egyet, és képes az idegeimre menni. Viszont mindig számíthatok rá, és ő is rám. Nagyon is élveztük a közös munkát, ezért is készítettünk annyi filmet közösen.” – nyilatkozta Spencer.

Tizenhét filmben játszottak együtt, többségük klasszikussá vált. Az ördög jobb és bal keze, Különben dühbe jövünk, Kincs, ami nincs, Én a vízilovakkal vagyok, Bűnvadászok csak egy része a felsorolásnak. 1985-ben a Szuperhekusok után jó ideig nem láthattuk őket egy filmben, majd 1994-re a Bunyó karácsonyig kedvéért ismét összeálltak, amelyet Hill rendezett.

Tudod ki vagyok én? Én vagyok Bastiano de la Coronilla!
Y Azvedo!

piedoneA legendássá vált párosuk mellett több karaktert is sikerre vitt. Rizzo felügyelő, azaz Piedone nyomozó 1973-ban mutatkozott be. Majd a nápolyi rendőrség kábszerrészlegének oszlopos tagja még három alkalommal tért vissza. Természetesen kedvenc fegyvere az ökle volt, illetve társa is akadt Caputo személyében. Az űrlények is megtapasztalhatták, hogy nem érdemes vele ujjat húzni, és mivel nem voltak valami tanulékonyak, a Seriff az égből után a Seriff és az idegenek-ben is ellátta a bajukat Hall seriffként. A 80-as és 90-es években átnyergelt a kisképernyőre, 6 tévés projektben alakította Jack Clementi nyomozót, majd az Extralarge-ban formálhatta meg Jack Costellot.

„Doktorként” gondoskodhat pár csúnya fog eltávolításáról az Aranyeső Yuccában filmben, illetve Dzsinnként is kioszthatott pár maflást az Aladdinban, de örömteli pillanatokkal szolgált az Akit Bulldózernek hívnak vagy a Banános Joe filmekben is.

nincskettosefnelkulAz utóbbi években már nem igazán vállalt mozis produkciókat, a Nincs kettő séf nélkül sorozat fényét emelhette. Amikor az index nemrég Spencernél járt kiderült, hogy még mindig szeret énekelni, dalokat írni és egyúttal be van tervezve egy projekt, amiben Jézus nagyapját játszaná. Láthatóan jó egészségnek örvend, aminek csak örülni lehet, bizonyára nem a Puffin lekvár, hanem a sok hagymás bab miatt.

Boldog szülinapot, élj sokáig, Bud!

2 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *