11

Pain & Gain

painandgainmagyar

Ó, az Amerikai Álom!! Erről ábrándozik mindenki és sokan el is hiszik, hogy Amerika az Ígéret Földje. Nem probléma, hogy eddig nem köszöntött be a jólét, a lényeg, hogy egyszer úgyis a nyakunkba zúdul pár millió dollárocska. Daniel Lugo csupán két dologban hisz szentül, de a nagy álom eddig nem teljesült be, viszont azzal is tisztában van, hogy csak úgy tud nagy vagyonra szert tenni, ha kissé letér a legális útról. Hiszen A keresztapa sem egy konditeremben nézett ki a fejéből és nem hajtogatta napestig a törülközőket. A másik a gyúrás, amelyet gyerekkora óta űz, nincs egy deka zsírfelesleg sem rajta.

Megtörtént eset alapján – szögezik le az elején és később is szépen kiírják, hogy a látottakat tessék elhinni, mert valóban így zajlott. Tehát Lugo a konditeremben egy nagyképű, arrogáns, de veszett gazdag kolumbiai üzletember edzője lesz, majd kigondolja a tuti tervet: elrabolja a vagyonos, unszimpatikus alakot, hatalmas vagyonát átíratják, a fickót eltüntetik és máris jöhet a dőzs. Az álom beteljesül! Még jó, hogy Lugo sok filmet látott és tudja, hogy miképp kell terveket szövögetni.

Michael Baytől lassított jeleneteket, minden apró lyukon átfurakodó kamerát, naplementét és óriási robbanásokat vár az ember. Nem hiába, ezt szoktuk meg tőle. Azonban évek óta arról beszél, hogy szeretne egy kisebb filmet készíteni, amire végül lehetősége nyílt. A helyszín Miami, ahol első filmje, a Bad Boys is játszódott. Bay ezúttal nem Amerikát dicsőíti, hanem éppen ellenkezőleg: itt gyakorlatilag mindenki hülye és szinte senki sem szerethető. Viszont a karakterek döntésein, megnyilvánulásain, a szituációkhoz való hozzáállásaikon egészen jól lehet szórakozni, derülni, ráadásképpen még a megszokott sztereotípiákat is kifigurázzák. Horatio hadnagy valószínűleg az arcát kaparná a helyi nyomozók munkája láttán, a nők többsége inkább ribinek mondható, a jó szándékú papról pedig kiderül, hogy csöppet meleg.

Vasgyúró „hőseink” sem voltak jelen, amikor az észt osztották. Bár Lugo azért még nem szteroidozta, kokózta szét az agyát, így ő még azért valamelyest értelmesen tud reagálni a körülötte zajló eseményekre. A Dwayne Johnson által megformált bodybuilder megtért, sittet megjárt legény, míg Anthony Mackie inkább a háttérben meghúzódva aggódik petyhüdt fütyköséért és néha a gyúrási módszer felől érdeklődik. Túlzás lenne azt állítani, hogy egyikük sem gondolkodik, jár az agyuk nekik is, néha narráció keretében hallható, hogy min töprengenek éppen.

Bay megmutatta, hogy az csillagos sávos zászló lassú lengetésénél többet is tud és és mintha élvezte volna, hogy ezúttal nem áll mögötte százmilliós büdzsé. Egy-két kivételtől eltekintve a karakterek többség komplett idióta, az amerikai álom sem létezik, csupán ámítás az egész. A társadalom szeme előtt a pénz lebeg és ennek hajszolása, kergetése a fő cél. Persze nyilvánvaló, hogy a későbbiek folyamán visszatér ahhoz, hogy a bátor jenki hősök feszítenek a lobogóval. A rendező megcsillogtatta humoros oldalát, képes volt egy első hallásra komoly bűnesetből egy morbid, abszurd humorú filmet készíteni. Biztos, hogy azok nem fogják élvezni, akik nem bírják ha egy emberdarabolást is elviccelnek és egy kegyetlen bűnesetet röhejesen prezentálnak. 75 %-ot adnék rá

Senki ne csodálkozzon, ha valaki hangosan fel fog röhögni, amikor Mark Wahlberg a Transformers 4-ben megáll az amerikai zászló előtt.

imdb: 6,6

rottentomatoes: 46 %

Büdzsé: 26 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 49,8 millió dollár

pain-gain-6

0pg2

0pg34

11 komment

  1. A humor, ha kissé keserű is, tényleg szórakoztató, azért van brutalitás is keményen, és szintén jók az akciójelenetek is (noha nagy lövöldözés itt nincs, talán szerencsére).

    Ezzel együtt is valahogy keserű a szájízem, ha visszagondolok a filmre, pedig nem tudom megmondani, mi miatt. A színészek adják magukat, a szövegek többé-kevésbé ülnek, a díszletek pazarok, visszaadják a kor hangulatát (nem tudom, kinek tűnt fel, de így utólag érdekes olyan jeleneteket látni, ahol nem mobilon, hanem sima vezetékes telefonon beszélnek egymással a karakterek). A végén csúnya alávágás, hogy megmutatják az eredeti elítéltek fotóit – azért itt látható, hogy a valódi Lugo korántsem volt olyan sármos, és Doyle valójában sose létezett (a karaktere Jorge Delgado-n alapul, ám ő nem volt testépítő, csak egy visszacsúszott bűnöző). Nálam egy 4/5-öt érdemel…

  2. Nem hittem volna, hogy Michael Bay képes csinálni filmszerű filmet, és még humora is van. Szatírához nincs elég mögöttes tartalom, de egyébként elegáns, ötletesen túlhajtott paródia, ami ügyesen fordul át groteszk humorizálásba. Még jobb lett volna bő másfél órában elmesélve.

  3. Nálam az év egyik legnagyobb (pozitív értelemben vett) meglepetése… totál jó film volt, és bár tudtam, hogy a karakterek bebukják, mégis szorítottam nekik. Nagyon tetszett…

  4. Számomra is kellemes meglepetés volt a film. A háromnegyedénél már teljesen úgy éreztem, mintha egy általam még nem látott klassz filmet néznék a ’90 -es évekből. Ebből is látszik, hogy nem csak a pénzen múlik egy film sikere. Bay -nek ez való, nem pedig a több százmilliós, nulla sztoris filmek. Remélem ezt ő is észreveszi és csinál még egy-két hasonlót.

  5. Egyértelműen a nyár és az év egyik legjobbja. Michael Bay szerencsére nem felejtette el, hogy honnan indult.

  6. többször is sírtam a filmen, volt, hogy a nevetéstől, volt, hogy a “hősies pátosztól”, meg az amerikai álomtól. 😀

    A coolio nóta annyira találó. Agyatlan-műgengszterek szerencsétlenkedései. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *