4

Elhunyt Richard Attenborough

RichardAttenborough90 éves korában elhunyt Richard Attenborough angol színész és rendező. Tanulmányait a Royal Academy of Dramatic Arton végezte, majd 2003-ban az intézmény elnöke lett. 1942-ben feltűnt a Rendületlenül háborús filmben, amelyet még néhány kisebb szerep követett.

A II. világháborúban a Királyi Légierőnél szolgált, a kiképzést követően a Pinewood Studiosnál megalapított RAF Film Unit tagja lett, 1943-ban a Journey Together propagandafilmben játszott.

1947-ben A brightoni sziklában éltette a kritika, Pinkie Brown rablógyilkost formálhatta meg, a karaktert korábban a Garrick Színházban keltette életre 1942-ben. 1949-re már az egyik legnépszerűbb angol színésznek számított.

1969-ben állt be először a kamera mögé. Az Ó, az a csodálatos háború 5 kategóriában nyert a BAFTA-díjátadón és a Golden Globe-ról sem távozott üres kézzel. 1976-ban lovaggá ütötték. 1977-ben A híd túl messze van klasszikussá vált filmet mutatta be, 1982-re pedig a Gandhi alkotást készítette el, amelyet évek óta tervezgetett, nagy álma volt, hogy belevághasson a forgatásba. Műve két Oscart kapott. Attenborough dirigálta le a Chaplint Robert Downey Jr.-ral a főszerepben.

A 80-as években egyáltalán nem volt látható a vásznakon, csak Steven Spielbergnek mondott igent, a Jurassic Parkban alakíthatta John Hammondot. Következett a Csoda New Yorkban remake, a Kenneth Brangh által készített Hamlet és az Elizabeth. Utoljára 2002-ben láthattuk a Határvillongások vígjátékban.

Béke poraira.

4 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *