0

Død Snø 2 – Nácik zombik 2

deadsnow2

Gyerekkorunkban a kertben vagy éppen a közeli játszótéren fel-alá nyargaltunk egy bottal vagy éppen vesszővel, megvívtunk egymással, de a haddelhadd előtt kiosztottuk a szerepeket. Megvolt, hogy ki a gonosz lovag és hogy ki a jó kardforgató. Játszottunk, na. Van, akinek ez mást jelent, inkább az asztal mellett ülve karakterkártyákat rakosgatnak, ahol esetleg magukat újabb képességekkel ruházzák fel vagy éppenséggel buknak valamiféle különleges tulajdonságot/fegyvert. Esetleg összehoznak egy kviddics meccse, ahol szintén ki vannak osztva a feladatok. Amikor a Náci zombik folytatásában az élőholtak hada, a zombiosztag meg amúgy az összes szereplő összegyűlik egy kisváros közepén megerősödik a gyanú, hogy tulajdonképpen Tommy Wirkola játszik. Csak ő nagyobb pénzkeretet is kapott, hogy ne anyu sminkészletét és a kutya vacsoráját használja fel szórakozása alatt.

deadsnow2

Tulajdonképpen a 2009-es első rész ugyanúgy indul, mint kismillió másik. Néhányan egy eldugott, távoli faházba mennek kikapcsolódni, majd idővel hullani kezdenek. Wirkola nem azért nyúlt ehhez a témához, mert nem volt más ötlete, éppenséggel kiszakadt az ötletzsák és a horrorfilmek kliséit szerette volna kiparodizálni, illetve fejet hajtott néhány alkotás előtt. A folytatás pontosan onnan indul, ahol az előző véget ért. Egyetlen túlélő akadt, de Martinra is inkább az „ép testben épp hogy élek” feliratot lehetne aggatni. Sikeresen beindítja a kocsit, majd balesetet szenvedve egy kórházban tér magához. Sajnos a verdában talált zombivezér karját is felvarrják, ami olykor önálló életet élve lelkesen kicsinál néhány embert. Nem válogat, ha a kar belendül, a közelben álló – legyen az akár fiatal vagy felnőtt csúnya halált hal. Martinnak segítségre van szüksége, kellene néhány profi, ezért felveszi a kapcsolatot az amerikai zombiosztaggal.

Jellemző, hogy a folytatásoknál a mozgásteret kibővítik. A Náci zombik cselekménye behatárolt területen zajlott, a házikó és havas környékén ömlött a vér és ugyan vicces volt, de a felvezetés eléggé lassú volt. Wirkola ezúttal nem fogja vissza magát, rögtön belelép a gázba és Martin végigzavarja a fél országon. A lendület nem feltétlenül jelenti azt, hogy a film is kellőképpen érdekes lesz, de nagy megkönnyebbülésre a rendező nem fárad el a játszadozás közben. Menetrendszerűen érkeznek a humoros és véres pillanatok.

deadsnow21

Most sem maradnak ki más filmekre való célzások, bár ezek nagy része nem feltétlenül a műfajhoz köthetőek. Az amerikai csapat több Star Wars utalást is ellő, mindamellett ha a tagok nem is profik, de eléggé szórakoztatóak, más részről öröm látni, hogy végre nők is beszállnak a zombihentelésbe. Csak nem lehet tiniorientálttá tenni, ha már belezésről van szó . Éppen ezért olykor vigyorogva bokáig állunk a vérben, a karakterekre pedig idővel ráférne egy alapos fürdő. Pofás vérbő horror-vígjáték, ahol az élőholt katonák nem a jól bevált sémára hasonlítanak, hiszen némileg tudnak gondolkodni, parancsot teljesíteni, tankot vezetni és nyilvánvalóan trancsírozni. Tehát ha komolytalan horrorra és trancsírra vágyakoznál a Nácik zombik 2-t bátran tudom ajánlani.

imdb: 7,3

Red Band Trailer for Dead Snow: Red vs. Dead on TrailerAddict.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *