0

InterCom hírlevél

intercom

És a Lux-díjat kapja… (16)

A Fehér Istent (16) (már a mozikban) újabb díjra jelölték. A Karlovy Vary Filmfesztiválon bejelentették a Lux-díj idei jelöltjeit, és a 10 film között van Mundruczó Kornél nagysikerű filmje is.
A Lux-díjjal 2007 óta jutalmazza és támogatja a filmművészet kiemelkedő alkotásait az Európai Parlament. A jelölteket a filmes szakma elismert képviselő választják ki, a 10 műből 3 kerül majd fel a shortlistre, amit majd július végén hoznak nyilvánosságra Rómában. A 3 kiválasztott filmhez 24 európai nyelven készítenek feliratot, majd levetítik őket az Európai Unió mind a 28 tagállamában. A díjat az Európai Parlament tagjai fogják odaítélni, az eredményhirdetés december 17-én lesz Strasbourgban. A Fehér Istent a cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíjával jutalmazták, a főszerepet alakító kutya pedig elnyerte a Palm Dogot.
A film stábja ezen a héten vasárnap, 10 és 15 óra között egy különleges örökbefogadó napot szervez az Illatos úti állategészségügyi telepen (cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A) családra vágyó állatok megsegítésére. A szervezők 11 és 13 órakor különleges kutyakiképzéssel várják az érdeklődőket. Az örökbefogadó vállalkozók Fehér Isten ajándékot kapnak.

0fi2

A történelmi kalandfilmek mestere visszatér (12E)

Ridley Scott megjárta a jövőt a Prometheusszal, a jelent A jogásszal, most pedig a múltba visz el minket legújabb mozijával, az Exodus – Istenek és királyokkal (12E) (Exodus: Gods and Kings, hazai bemutató: 2014. december).
A film középpontjában Mózes és Ramszesz fáraó kapcsolata áll: Mózes a népe szabadságáért küzd és el akarja vezetni őket az Ígéret Földjére, a fáraó viszont nem akar lemondani a rabszolgáiról és az általuk végzett munkáról.
A nemrég bemutatott első trailer alapján a bibliai történet egy akciódús és – ahogy a rendezőtől megszokhattuk – látványos filmben elevenedik meg. Scott, aki a Gladiátorral már bizonyította, hogy az ókori történetekhez ugyanolyan biztos kézzel nyúl, mint a sci-fikhez, ezúttal is remek színészeket válogatott össze. Mózest Christian Bale, Rámszeszt pedig Joel Edgerton alakítja, de a szereplőgárdában ott van Sigourney Weaver, Aaron Paul, Ben Kingsley és John Turturro is.
IC Press

Megváltoztatott bestseller (12E)

Megingott a bizalom Ben Affleckben. A színész David Fincher legújabb filmjében egy férjet alakít, akinek eltűnik a felesége az ötödik házassági évfordulójukon. A rendőrség, sőt az ismerőseik is egyre gyanúsabbnak találják a férfit, aki valóban különösen viselkedik.
A Holtodiglan (12E) (Gone Girl, hazai bemutató: október 2.) először könyv formában lett sikeres. Az eredeti regény írója, Gillian Flynn jegyzi a forgatókönyvet is. A film előzetesét már bemutatták, és bizony okozott némi meglepetést azoknak, akik már olvasták a könyvet. Fincher kérésére Flynn változtatott a történeten, pedig ez egyáltalán nem volt könnyű. „Két év kemény munkája van a regényben, minden mondatért, fordulatért megküzdöttem magammal – meséli az írónő. – Most pedig egy hatalmas kalapáccsal szét kellett vernem a nyolcmillió darabból álló kirakóst, és újra össze kellett raknom, ezúttal egy filmmé.” Hogy ez több vagy kevesebb változtatást jelent-e, az majd csak a mozikban fog kiderül.
Fincher azonban csak az írónőtől kért változtatásokat, ő maga nem változtatott bevált csapatán és stílusán. Az előzetes alapján izgalmas, kiszámíthatatlan filmmel fog előrukkolni, amelyet Jeff Cronenweth fényképezett, aki már a Harcosok klubjában, a Social Network – A közösségi hálóban és A tetovált lányban is alkotótársa volt, a zeneszerző pedig ismét Trent Reznor, aki a Social Network – A közösségi hálóért megkapta a legjobb filmzene Oscarját.
IC Press

Egy spíler majom (12)

Toby Kebbell nem bánja, ha közellenségnek tartják. A majmok bolygója – Forradalomban (12) (Dawn of the Planet of the Apes, hazai bemutató: július 17.) ő alakítja Kobát, azaz azt a majmot, aki élete első felét az emberek fogságában töltötte, akik kínozták és kísérleteztek rajta.
A kritikusok lelkesen dícsérik a színész játékát. Kebbell bevallása szerint az alakítására a legnagyobb hatással egy YouTube-videó volt. „Láttam, ahogy egész életükben fogva tartott majmokat először engednek szabadon – meséli a színész. – Nagyon megviselt, de közben gyönyörű volt. Néhány majom azt is elfelejtette, hogyan kell négy lábon járni, a melső lábukat mankónak használták. Látjuk, ahogy felnéznek az égre, és nem is nagyon értik, hogy mi az. Bizonytalanul viselkednek a szabadban. Emiatt gondolom azt, hogy Kobát sem tekinthetjük csak úgy egyszerűen gonosznak vagy rossznak, ennél sokkal összetettebb a karaktere.”
IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *