2

Instructions Not Included

instructionsnotincluded

Bosszantó! Nagyon lehangoló tud lenni, amikor egy film közben megjegyezzük, hogy ez nem is rossz, határozottan tetszik, még pár kissé béna fordulaton is könnyedén túltesszük magunkat, majd a végén azért marad tátva a szánk, mert olyan befejezést készítettek, ami abszolút nem odaillő. Az Amerikában nagy meglepetésre hatalmas sikert elért Mexikói dramedy olyan végkifejlettel bír, ami nem csupán megdöbbentő, de akár ki is hozhatja az embert a sodrából.

Az Instructions Not Included alapvetően egy vidám, popkultúrális utalásokkal tarkított film, ami még akkor is képes vidám pillanatokkal szolgálni, amikor éppen komolyabb hangvételt akar megütni. Valentint édesapja (akit Johnny Bravonak hívnak és ezzel el lehet poénkodni pár alkalommal) az élet nehézségére próbálta felkészíteni, bátor fickót akart faragni belőle. Felnővén igazi nőfaló válik belőle, nem az a tipikus playboy, mégis bárkit ujja köré tud csavarni. Majd az egyik kalandja néhány hónap elteltével kopogtat az ajtaján, szépen kezébe nyom egy lurkót és pénzt kér, hogy kifizesse a taxist. Valentin magára marad a kislánnyal, mivel nem készült fel az apalétre átszökik Amerikába, hogy megkeresse a nőt.

instructionsnotincluded2

A keresés elegendő lenne akár egy teljes játékidőre is, hiszen az idegen országban az angolul nem beszélő Valentin több humoros szituációba cseppenhet gyermekével. Azonban az alkotók nem kívánnak leragadni ennél a sztorinál. Eltelik hat év, a férfi kaszkadőrként tevékenykedik a filmbizniszben, akár a Jack Sparrownak öltözött Johnny Depp (egy hasonmása játssza) helyére is beugrik, az Aztec Man lánya lelkesen fordít neki. Majd felbukkan a színen az édesanya is.

Habár mexikói produkcióról van szó mégis rengeteg utalás akad, amelyet a nemzetközi közönség is megérthet. Valentin belül maga is egy gyerek, mintha álomvilágban élne és éppen ezért lányának Julie nevében ír mesébe illő leveleket. Így fordulhat elő, hogy Julie azért nem tud hazajönni, mert bin Ládenre vadászik, aki egy rakás öngyújtóval akarja gyorsítani a globális felmelegedést, vagy a Holdról hazatérve sajtot küld (mert ugye tudjuk, hogy sajtból van a Hold). Ennek megfelelően a szereplők is úgy viselkednek néha, mintha rajzfilmből léptek volna elő.

instructionsnotincluded1

A jópofa történet és vidámság az utolsó harmadra tévésorozatokat megszégyenítő szappanoperába és melodrámába hajlik. Ó, hát mexikói filmről van szó. Érthető! De kissé szomorú. Ha már eldöntötték, hogy nem tipikusan hazai közönségnek szánják a produkciót talán nem ártott volna átdolgozni egyes jeleneteket. Így is rá lehetne sütni a kellemes szórakozás jelzőt, de eljő a szörnyű vég, aminek ugyan mondanivalója is lenne, viszont érthetetlen, hogy egy ilyen filmnél miért akarnak effélét. Az Instructions Not Includednél érdemes lehagyni az utolsó 3-4 percet (úgy kb akkor, amikor visszatérünk Mexikóba) és akkor különösebb bosszankodás nélkül, némileg vidáman állhatunk fel székünkből. Szóltam.

imdb: 7,7

rottentomatoes: 56 %

Amerikai bevétel: 44,4 millió dollár
Eddigi összbevétel: 99 millió dollár

Trailer for Instructions Not Included (Hombre de piedra) on TrailerAddict.

2 komment

 1. miért mi van a végén? valaki mondja el, annyira nem érdekel hogy megnézzem a filmet, de így nem hagy nyugodni a gondolat

  • Pedig talán érdemes lenne megpróbálni, legalábbis én sokat nevettem rajta.

   Na de akkor SPOILER
   A végén Valentin és Julie újra összejön, majd a lányuk hirtelen meghal. Csak úgy.
   Ennyire rossz befejezést régen láttam. Kb az Inhale-hel tudnám hasonlítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *