5

Belendül a magyar filmgyártás

feheristenA Variety a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon beszélgetett el Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérével. A szaklap a magyar filmgyártás reneszánszának nevezte, hogy Szász János rendezése, A nagy füzet megnyerte Karlovy Vary-ban a Kristálygömböt és esélyes volt, hogy legjobb külföldi film kategóriában induljon az Oscaron. Mundruczó Kornél Fehér Istene az Un Certain Regard szekcióban diadalmaskodott Caness-ban, az alkotásra, amelyet Észak-Amerikában a Magnolia fog forgalmazni.

Havas a fesztiválon 10 előzetest fog levetíteni, ebből négy már elkészült és most éppen a vágószobában dolgoznak rajta. 5 forgatása jelenleg is zajlik és néhány munkálatai az év vége felé fognak elkezdődni. Jövőre két nagyköltségvetésű történelmi drámába is belevágnak.  Pálfi György a Toldihoz kezdhet hozzá, Herendi Gábor pedig a Kincsem versenylóról készíthet filmet.

Ezen kívül számos külföldi projekt érkezik a hazánkba, köszönhetően az adókedvezményeknek. Augusztusban érkezik hazánkba Olivia Wilde a Lazarus horror forgatására, ebben néhány medikus rájön hogyan tudják visszahozni az életbe az elhunyt pácienseket.

Újra lesz Filmszemle, amely tavaly elmaradt, mivel Tarr Béla szerint a hazai filmipart válságban volt és nem volt mit vetíteni. Havas elmondta, hogy mindenképpen megpróbálják visszaszerezni a magyar bizalmát, akik elveszítették hitüket a hazai produkciók láttán. Éppen ezért erősen kampányolni fognak, Antal Nimród készítette a Gyere, ülj mellém és nézzünk magyar filmeket reklámokat, amelyeket majd ősszel kezdenek vetíteni.

5 komment

 1. Kicsit propaganda-ízű Havas Ágnes nyilatkozata, de az mindenesetre jó, hogy újra lesz filmszemle.
  Az új rendszer filmjei meg eddig felemásan állnak: A nagy füzet és a Fehér Isten díjat nyert, A berni követ kitűnő lett, volt pár érdekes próbálkozás a műfaji filmre (Coming out, Megdönteni H.T.-t, Isteni műszak), Pálfinál viszont úgy tudom, gondok vannak a Toldi-filmmel. Azért várós, ahogy az Utóélet meg a Liza, a rókatündér is.

 2. Úgy látszik, még mindig nem értik, vagy nem én vagyok a célközönség.
  Nem kell dráma, van elég dráma az életünkben.

 3. Szerintem kissé félrement ez a filmmegújítás vagy mifene. A magyar nézők nem fognak százezrével drámákra, művészfilmekre beülni. Szép dolog, hogy külföldön rangos díjakat nyernek, de valójában nem érdekel.
  Havas azt mondja, hogy vissza akarja csábítani az embereket a mozikba. Akkor újítsanak. De mi az, amire sokan beülnek? A vígjátékok, ugye. De azok meg bődületesen rosszak voltak az elmúlt időszakban. Az újabbak közül csak a Coming Outot láttam, megbántam. Talán a Hajnal Timis jó lesz. De ha már ott van Vajna, akkor erőltethetné az izgalmas thrillereket meg akciókat. Ott volt a Berni követ tévéfilm pl.

  • Szerintem kellenek fesztiválfilmek, szerzői filmek: olyanok, amikkel lehet villogni a nemzetközi filmvilágban. A műfajiság mindezidáig háttérbe volt szorítva, most – nem utolsósorban a fiatal, már Hollywoodon szocializálódott rendezőgeneráció miatt – kicsit előbbre lopózik. S persze kell mindenbe egy kis sajátos magyar íz, hogy egyéni legyen, viszont adott esetben külföldön is megkajálják.
   A legrosszabb, amit Vajnától várhattunk, hogy B-kat. akciófilmeket fog gyártatni, szerencsére ez nem jött be.
   És azt is tudomásul kell venni, hogy eddig bizony el voltunk kényeztetve mennyiségileg: egy ilyen kis országban ennyi nagyköltségvetésű film nem készült sehol. Meg is lehet nézni, mennyire eladósodott az MMK. Ezentúl kevesebb, de remélem, minőségibb filmet láthatunk majd.

 4. Én a Goda Krisztina új filmjét várom legjobban. Az vígjáték lesz, asszem. Ő is letett már néhány minőségi filmet az asztalra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *