0

Csillagainkban a hiba – előzetes, tv spot, a történet és érdekességek

csillagainkban2Hazel és Gus rendkívüli tizenévesek, akik hasonlatosak csípős nyelvüket és a hagyományok iránti megvetésük tekintve. Szerelembe esnek, melynek elsöprő ereje felejthetetlen utazásra ragadja el őket, és persze nemcsak őket, minket, csodálóikat is. Kapcsolatuk a rákos betegeket támogató terápiás csoportban kezdődik…
A Csillagainkban a hiba, John Green azonos című, elsőrangú bestsellere alapján készült, ami az élet és a szerelem kalandjának pimasz, vakmerő humorú, izgalmas, gyakran nyers vizsgálatáról szól.

A történet

csillagainkban1Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) tizenhat éves. Szereti, néha csak tűri túlságosan aggódó szüleit. Belezúg egy fiúba, aki hasonló érzelmeket táplál iránta. Gus Waters (Ansel Elgort) és Hazel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, nemcsak a betegségük kapcsán, hanem közös könyvélményük, a Mennyei megbántásban (An Imperial Affliction) felvetődő kérdések miatt is. Hazel életében ez a könyv mérföldkő. Többször megpróbálja felvenni a kapcsolatott írójával, Peter Van Houtennel (Willem Dafoe), mindhiába. Gusnak sikerül megszervezni az író asszisztensén keresztül egy találkozót Amszterdamban. Eltökélt szándéka, hogy megteremtse Haselnek az utazás lehetőségét, aki így választ kaphat kérdéseire a könyvről, mely oly sokat jelent neki. Csakhogy a válaszok végül nem Peter Van Houtentől érkeznek, hanem attól a fiatalembertől, akinek van bátorsága Hazelt szeretni, aki mindkettőjük számára „az örökkévalóságot adta a megszámozott napokban”.
John Green regénye, a Csillagainkban a hiba (The Fault In Our Stars) 2012 január 10-én jelent meg, és az első helyen debütált a The New York Times bestseller listáján. Green diáklelkészként szolgált egy gyermekkórházban, és ez az élménye indította el regénye megírásában: „Szerettem volna írni egy történetet azokról a fiatalakokról akikkel a kórházban találkoztam, akik olyanok voltak, mint bárki más közülünk, viccesek, tele élettel és mókával. Azt is tudtam, hogy ez egy love-story lesz, csak nem tudtam még pontosan, mi legyen a történet. Hosszú évek teltek el, mire rátaláltam Hasel és Gus karakterére. Sokmindenben különböznek, másképp képzelik el a ‘jó életet’, világnézetük éppen formálódóban, mégis összehozza őket egy könyv és az egymás iránt érzett vonzalom.”
Green Esther Earlnek ajánlotta könyvét: „Esther nem modellje egyetlen könyvbéli karakternek sem, a barátságunk és az életöröme mégis óriási inspiráció volt”. Esther Grace Earlt 2010-ben, 16 évesen gyűrte le a betegség, áttétes, papilláris pajzsmirigyrákja volt.
Még meg sem jelent a regény, már érkeztek Hollywoodból a hívások. Green vonakodott eladni a megfilmesítés jogait, többször így nyilatkozott: „A történet annyira személyes és közel áll hozzám, nem tudom elképzelni, hogyan válhat filmmé”.
A producer, Wyck Godfrey tisztában volt a szerző kételyeivel. Stephenie Meyer Twilight könyvsorozatának megfilmesítése után partnerével, Marty Bowennel, újabb irodalmi alkotások után kutattak. „Már jó ideje kerestük azt a könyvet, témát, ami a fiatalok újabb generációjához szól, valami nagyon is valóságosat; és éreztük, a Csillagainkban a hiba adaptációja lehetne a következő lépés feléjük. Johnt nem volt könnyű meggyőzni, első telefonhívásunk során még azt is kénytelen voltam elárulni, hogy Liverpool-rajongó vagyok. Talán ez is segített, mert Green végül hajlandónak mutatkozott első kézből megismerni elkötelezettségünket, miszerint hűek maradunk a könyv témájához és a karakterekhez”.
„Wyck egyszer azt mondta nekem találkozóink során: ‘Te nem a rákról írtál könyvet, és mi nem a rákról készítünk filmet’ – emlékszik vissza Green. – Wyck nem akarta, hogy a film szentimentális legyen. Wyck azt akarta, hogy a film nyers, izgalmas legyen, és ünnepelje az életet. Én is pontosan ezt kerestem. Szeretném, ha az embereket hatalmába kerítené az a felemelő érzés, hogy egy rövid élet is lehet jó és gazdag.”
Godfrey nagy rajongója volt Josh Boone Bízz a szerelemben című filmjének, amiben az a Nat Wolff alakítja a tinédzser fiút, aki a Csillagainkban a hiba egyik jelentős szerepének megformálója lett.
„Jó volt nézni, ahogy ez a gyerek nagykorúvá válik, vicces, érzelmes és mégsem kikacsintós, nagyon is valóságos mozit láttam” – vallja Godfrey.
Nem volt kérdés, hogy Godfrey Boonet kérje fel a film megrendezésére.
Boone ambiciózusan látott munkához, a stábhoz intézett első szavai így hangzottak: „Ez a történet a ‘Titanic’, és a rák a jéghegy, amit végül eltalálunk. De a film nem a jéghegyről szól, ez egy szerelmi történet. Meg kell találnunk a valós és a különleges pillanatokat.”
John Green rendszeresen megjelent a forgatáson, Boone számára ez a szerzői input felbecsülhetetlen értékűvé vált. „John fantasztikus abban, hogy segítsen nekünk meghatározni, mitől kezd el valami működni – mondja a rendező. – Nemcsak csodálatos író, hanem nagyszerű közönség.”
Shailene Woodley kapta meg Hazel Grace Lancaster szerepét. A beavatott és az Utódok fiatal sztárja számára a Csillagainkban a hiba örökké megmaradó, mély tapasztalatot jelent: „Életem egyik legnagyobb kitüntetése, hogy része lehetek ennek a projektnek, mert film és a regény egyetemes kérdéseket feszeget. A történet azt tanította nekem, hogy minden mulandó, hogy semmi sem garantált, és bármilyen hosszú vagy rövid életet élsz is, a megélt pillanatok jelentik a legtöbbet.”
Woodley jelentősen lerövidítette a a castingot az alkotók számára, köszönhetően látványos meghallgatásának. Boone így emlékszik vissza a történtekre: „Elolvastam közel 150 színésznő jelentkezését a szerepre, és láttam akkor már ötvenet közülük. Tíz-tizenöt másodperc telt el Shailene meghallgatásából, és már tudtam, hogy ő Hazel. Felemelt néhány jegyzetpapírt, és csak a szeme lesett ki felettük. Hihetetlenül kifejező zöld szemei vannak. Gyönyörű, árnyalt, érzelmes, finom munka az övé. Én nem tudom, hogyan csinálja, olyan, mint valami varázslat.”
Woodley véleménye a történetről, témáról és a karakterekről tükrözi a rendező és a producerek véleményét. „A Csillagainkban a hiba két rákos fiatal szerelmi története, de ez nem a betegségről szól. Mélyen megindított Hazel és Gus története, akik képesek látni azokat a dolgokat amit rengeteg ember észre sem vesz, mert túl elfoglalt ahhoz, hogy észlelje őket.”
Woodley keményen dolgozott, hogy rögzítse Hazel árnyalt és bonyolult karakterét.
„Shailene mélyen megérti Hazelt – mondja Green –, nyers, őszinte, ösztönös alakítást nyújt. Nagyon hálás vagyok azért, amit csinál. Hazel szarkasztikus személy akasztófahumorral, mégis mindig nagyon kedves és mélyen aggódik azokért, akikre betegsége hatással van, különösen saját szüleiért. Ő nem akar – ahogy a regényben nevezi – ‘gránát’ lenni, halált, fájdalmat és pusztítás okozni. Például vegetáriánus, s erről azt mondja Gusnak, ‘minimalizálni akarom a veszteségeket’. Szerintem alulértékeljük hősiességét.”
Woodley amellett, hogy igyekezett megérezni Hazel számos tulajdonságát, próbálta átélni a fizikai korlátok okozta nehézségeket is, magának rögzítette a kanült, megtanult csövet csatolni az oxigénpalackra, és kérdezősködött, kutatott: „Találkoztam olyan emberekkel, akik oxigénpalackkal élnek, az egyik azt mondta, hogy olyan érzés, mintha szívószállal vennéd a levegőt.”
John Green szerint Hazel és Gus vonzalma hasonló észjárásukból és hasonló intelligenciájukból ered. „Van egy sor Philip Roth A szégyenfolt (The Human Stain) című regényében: ‘Az öröm nem egy másik személy birtoklásában van. Az öröm az, ha egy másik versenyző is van veled a szobában.’ Azt gondolom, Hazelnak nincs túl sok versenyző a szobájában, és amikor találkozik Gusszal, észreveszi, hogy ez fickó lógni akar vele. Gusszal ugyanez a helyzet. Ő megszokta, hogy vonzza a nőket, de soha nem találkozott még Hazelhez hasonlóval.”
Gus bonyolult figura: középiskolai kosárlabdasztár, kedvenc könyve – Hazellel való találkozásáig – egy olyan könyv, amit videojáték alapján írtak. Ezzel együtt intellektuális típus, aki élvezetét leli a hosszú, átgondolt monológokban.
Ansel Elgort már ismerte Woodleyt, a Beavatott című filmben is együtt játszottak. „Áldás, hogy újra együtt dolgozhatunk a Csillagainkban a hiba című filmben, mert már ismerjük egymást, és így nem volt nehéz Hazel és Gus összhangját meglelni. Ansel olyan, mintha a bátyám lenne; nyitott a világra, minden izgatja” – nyilatkozta róla Shailene Woodley.
„A szerelmi történetekben minden a kémiáról szól – jegyzi meg Wyck Godfrey. – Shailene erős jellem, nagyon sok partnert teszteltünk vele, de mindegyik helyzetet ő uralta. Aztán jött Ansel, akinek kisugárzása, túláradó energiája kissé visszafogta Shailenet, s mi pontosan ezt akartuk.”
Elgort számára Gus éppen az a szerep, amire vágyott. Mint sokan mások, ő is nagy rajongója a regénynek. „A könyv tele van gyönyörű ötleteket, amik arra késztetnek, hogy gondolkozz el az életen, az életeden és a szerelmen. A szerep pedig óriási kihívás volt számomra. Van néhány pillanat ebben a filmben, aminek megoldásához még nem volt elég tapasztalatom, de Shailene mellett sokkal könnyebben ment minden.”
Gus legjobb barátja Isaac, szintén rákos beteg, de ő nem békél meg ezzel, ráadásul szerelmi élete váratlan fordulatot hoz. Nat Wolff szerint, akit Isaac szerepében láthatunk „Isaac normális fickó, aki roppant nehéz helyzetbe kerül rákja miatt, amely megfosztotta egyik szeme világától, s a filmben éppen arról van szó, hogy elveszti-e a másikat is. Isaac mégis azt a benyomást kelti, hogy számára a legsürgetőbb probléma meleg barátnője, aki most szakított vele. Rengeteg időt tölt szakításának elemzésével, holott tudható, hogy attól ideges és feszült, mert teljesen elveszítheti látását.
Sokat beszélgettem rákos betegekkel – folytatja Wolff –, találkoztam egy fickóval, Ethannal, aki megvakult tizennyolc évesen, és nagyjából ebben az időben szakított vele barátnője is. Nem igazán hibáztatta a lányt; úgy gondolta, hogy nagyon nehéz bárkinek is megérteni, min megy keresztül egy rákos beteg. Nehéz volt a lánynak is és a barátainak is, hogy megértsék őt.”
Hazel szűk világban mozog, hiszen betegsége erőteljesen korlátozza mindenben. Sok időt tölt szüleivel Frannievel, akit Laura Dern alakít, és Michaelel, akit Sam Trammell formál meg.
„Frannie és Michael jó szülők, akik szeretik lányukat, és szeretnének igazán ‘jól’ vigyázni rá – mondja Green –, de szembesülnek a betegség valóságával, s időnként ez teszi őket kicsit ‘helikopter’ szülőkké, akik, ha lehetne, lányuk fölött lebegnének mindig. Ugyanakkor, Hazel betegsége lehetővé tesz Frannie és Michael számára azt is, hogy szabadabban engedjék Hazelt, mint a legtöbb szülő saját tizenéves lányát. Ők nem aggódnak annyira olyan, viszonylag kis dolgok miatt, mint a fiú–lány-kapcsolat, mert vannak nagyobb problémák az életükben. Ez érdekes dinamikát kölcsönöz Hazel és szülei viszonyának.”
Laura Dern már kezdetektől erős kapcsolatot érzett szerep szerinti lányával: „Amikor találkoztam Shailene-nal, azonnal úgy éreztem, mintha egy család lennénk, ami nagyon ritka. Rokon lelkek vagyunk, nemcsak a filmvásznon, hanem az életben is. Mint Hazel és Frannie, Shailene és én is a lehető legegészségesebb módon étkezünk, és gondoskodunk arról, hogy környezetünket mentesítsük a mérgektől. Ez átjárja a karaktereket és a barátságunkat.”
Sam Trammell is nagyra értékeli a szülők és lányuk kapcsolatát: „Hazelnek majdnem annyi gondja van szüleivel, mint azoknak vele. Az egyik dolog, ami mélyen megérintett a történetben, hogy Hazel aggódik azokért az emberekért, akikkel kapcsolatba kerül, különösen a szüleiért. Leginkább az aggasztja, foglalkoztatja, hogy betegsége miként befolyásolja mások életét, és azt hiszem, ez egy csodálatos belső világot tükröz.”
Az Oscar-díjra jelölt színész, Willem Dafoe kulcsfontosságú figura a rejtélyes szerző, Peter Van Houten szerepében, akinek könyve, a Mennyei megbántás Hazel és Gus életében meghatározó élmény. Godfrey szerint a szerep az Óz, a csodák csodájához fogható tapasztalat a fiatal pár számára, mert Hazel és Gus elindulnak az úton, hogy megfeleljenek a varázslónak, és amikor az ajtó kinyílik, ott kell legyen valaki, aki ijesztő, megtört, félelmetes, mégis a maga módján lebilincselő egyéniség.
„Willem sok kedvenc filmemben szerepelt az elmúlt 25 évben – meséli Green –, de még soha nem láttam olyannak, mint Van Houten. Számomra Peter Van Houten életre kelt, ami egyszerre félelmetes és csodálatos dolog.”
Dafoe szerint a könyv és a forgatókönyv is ügyes keveréke a vígjátéknak és a drámának. Változó, realisztikus, és ügyesen elkerüli az érzelgősséget és szentimentalitást. „Van Houten, írt egy könyvet, aminek Hazel és Gus megszállottja lesz – mesél Dafoe szerepéről. – Van Houten egy remete, aki Amszterdamba költözött, és azóta nem ír. Regényének, a Mennyei megbántásnak óriási a sikere, és Van Houtent széles rajongói tábora alakul ki. Ő mégis elvágja magát a népszerűségtől. Később kiderül, hogy a könyvet nagyon is személyes okok miatt írta, s próbálja megértetni, hogy miért nem ő a legszebb lelkű ember a világon.”
Az összes karakterre jellemző, hogy életük ábrázolása minden szempontból hiteles. Wyck Godfrey hozzáteszi: „John Green azt mondta, azért szeret tinédzserekről írni, mert ők még nem cinikusak. Nyitottak a világra, még nem csömörlöttek meg, csodálatos időszak ez számukra. A tizenévesek impulzívak, akármit mondhatnak és tehetnek. Külön izgalmas, hogy Gus, Hazel és Isaac esetében sincs ez másképp, a betegség ezen nem változtatott.”
A filmkészítők ragaszkodtak egy, a rákosokat támogató csoport meglátogatásához. „Fontosnak tartottuk, hogy hosszú időt töltsünk olyan fiatalokkal, akik betegek, találkozzunk a kezelőorvosokkal, valamint a szülőkkel, hogy megértsük min mennek keresztül – magyarázza Godfrey. – A forgatás helyszínén, Pittsburghben megkértük a kórházat és az onkológiai központot, hogy legyenek segítségünkre ebben.”
A gyártás felvette a kapcsolatot több beteggel, aki kezelés alatt állt. Közülük sokan váltak értékes részévé a produkciónak a rákbetegeket támogató csoport megjelenítésében. „Ezeknek a fiataloknak nemcsak azért vált fontossá a film, mert megmutathatták tehetségüket a filmvásznon, hanem azért is, mert lehetőséget adott számukra, hogy beszéljenek tapasztalataikról” – mondta Green.
A film készítése során, Green könyve mindenki számára meghatározó élmény lett. „Fontos számomra ez a könyv – mondja Godfrey. – Amikor letettem, úgy éreztem, mindannyiunknak olyan energiával kell lerohanni, megélni az életet, amivel Hazel és Gus bír. Hazel, Gus és Isaac olyan dolgokon mentek keresztül, ami fontos tapasztalat lehet generációk számára.”
Shailene Woodley még hozzáteszi: „Nagy megtiszteltetés, hogy az egyik legerősebb jellemű kitalált személyt formálhatom meg, akivel/amivel valaha is találkoztam. A Csillagokban a hiba forgatása óta értékelem minden egyes levegővételemet.”

A szereplők

csillagainkban3SHAILENE WOODLEY (Hazel Grace Lancaster) nevét Alexander Payne Utódok (The Descendants) című Oscar-díjra jelölt filmjéből ismerhettük meg igazán, a George Clooney által megformált Matt King lányaként. Alakításáért számos elismerés mellett elnyerte a 2012 Independent Spirit Award legjobb női mellékszereplőjének járó díjat és a National Board of Review Award (2011) legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, valamint jelölést kapott a Golden Globe és a Critics’ Choice Award díjakra is.
2013-ban a Sundance Filmfesztiválon a zsűri színészeknek járó különdíját Miles Tellerrel közösen kapták a The Spectacular Now című filmben nyújtott alakításukért.
Ebben az évben (2014) mutatják be A beavatott (Divergent) című filmet, melyben szintén jelentős szerepet kap, majd a „White Bird in a Blizzard”-ban láthatjuk, Gregg Araki rendezésében.
Woodley ötévesen kezdte pályafutását, és azóta is folyamatosan forgat. Reklámfilmekben, számos tévéfilmben játszott gyermekszínészként, mint például a „Replacing Dad”, a Nyomtalanul (Without a Trace, 2003), a Szeretünk Raymond (Everybody Loves Raymond, 2004) és A narancsvidék (The O.C., 2003-04). 2005-ben ismét egy tévéfilmben, a „Felicity: An American Girl Adventure” című filmben alakította a címszereplő lányt. Szélesebb körben akkor ismerhették meg a nézők, amikor az amerikai ABC Family csatorna képernyőre tűzte a „The Secret Life of the American Teenager” című sorozatát, amelyben a főszereplő lányt, Amy Juergenst alakítja.

ANSEL ELGORT (Augustus Waters) sebesen induló karriert mondhat magáénak. A LaGuardia High School of Music & Art-on még csak végzős fiatalember első színpadi szerepét 2012 márciusában kapta a brit Matt Charman Regrets című darabjában, Adriane Lenox és Alexis Bledel oldalán a Manhattan Theater Clubban, Caroly Cantor rendezésében. Kisugárzását, színpadi jelenlétét a kritikusok James Deanéhez hasonlították. Nem sokkal később Tommy Ross szerepében találhatta magát, Stephen King híres regényének újrafeldolgozásában, a Carrie-ben. A Kimberly Peirce által rendezett filmben partnerei voltak többek között Julianne Moore és Chloë Grace Moretz is. 2013-ban egy másik nagysikerű regény adaptációjában is szerephez jutott, Veronica Roth A beavatott (Divergent) című regényének feldolgozásában Caleb Priort alakítja.

LAURA DERN (Frannie) generációjának egyik jelentős színészegyénisége, alakításaival meghódította a közönség és a kritikusok szívét olyannyira, hogy 2010-ben szüleivel, a többször Oscar-díjra jelölt Diane Ladd-del és Bruce Dernnel egy időben kapott csillagot a Hírességek sétányán, Los Angelesben. 2012-ben Golden Globe-ot kapott a legjobb színésznő, televíziós sorozat (musical vagy vígjáték) kategóriában a Megvilágosultam (Enlightened) szériáért. 1992-ben Oscar-díjra jelölték a Rózsa és tövis (Rambling Rose) című filmdrámában nyújtott alakításáért.
További fontosabb alakításai: Újraszámlálás (Recount), The Master, Utódomra ütök (Little Fockers), Kutya éve (Year of the Dog), Inland Empire, Kék bársony (Blue Velvet), Veszett a világ (Wild at Heart), Hepiendek (Happy Endings), Jurassic Park (Jurassic Park), „The Prize Winner of Defiance”, Ohio, Se barátság, se szerelem (Már nem lakunk itt) (We Don’t Live Here Anymore), Nevem Sam (I Am Sam), Ez az életem! (Citizen Ruth), Dr. T és a nők (Dr. T and the Women), Októberi égbolt (October Sky), Maszk (Mask), Fat Man and Little Boy.

SAM TRAMMELL (Michael) színházi színészként és többnyire független filmek epizódszereplőjeként kezdte. Karrierjében nagy áttörést a 2008-ban indult – a magyar HBO-n most futó – Inni és élni hagyni (True Blood) című sorozat jelentette, melyben Sam Merlotte szerepét játssza. Az 5. évadban egy epizód erejéig rendezőként is bemutatkozik.
Jelentősebb nagyjátékfilmjei: Isteni véletlen (What If God Were the Sun?), Ősz New Yorkban (Autumn In New York), Beat, Magamra találva (Undermind), Rejtőzködők (Anonymous Rex), Csajok, puskák és a Király (Guns, Girls and Gambling).

NAT WOLFF (Isaac), az 1994-es születésű színész, zenész, énekes–dalszerző a 2005-ben készült filmben, a „The Naked Brothers Band”-ben alapozta meg hírnevét. Ebben és a később azonos címmel indított sorozatban Nat és öccse saját magát alakítja. A produkcióhoz írt dalaiért BMI Cable-díjat és több díjjelölést kapott.
Filmes munkái: Béke, szerelem és félreértés (Peace, Love, & Misunderstanding), Szilveszter éjjel (New Year’s Eve), Bízz a szerelemben (Stuck in Love).

WILLEM DAFOE (Peter Van Houten) közel nyolcvan hollywoodi és független filmes szereppel a háta mögött az amerikai filmipar egyik legismertebb színésze. Kétszer jelölték Oscar-díjra, egyszer Golden Globe-ra. Főbb alakításai: A szakasz (Platoon), Az angol beteg (The English Patient), Volt egyszer egy Mexikó (Once Upon a Time in Mexico), Végveszélyben (Clear and Present Danger), Fehér sivatag (White Sands), Lángoló Mississippi (Mississippi Burning), Ha eljönnek a bomberek (Streets of Fire), Az emberrablás (The Clearing), Állati kiképzés (Animal Factory), Amerikai pszicho (American Psycho), Az aviátor (The Aviator), Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Chris), Veszett a világ (Wild at Heart), Született július 4-én (Born on the Fourth of July).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *