1

Vétkek völgye (The Canyons)

vetkekvolgye

Milyen lehet az az érzés, amikor valakiben tudatosul, hogy már alig kíváncsi rá valaki. Régen túl van már azon a korszakon, amikor képes volt tömegeket megmozgatni, amikor műveire milliók voltak kíváncsiak, mostanra hírneve megfakult, ám ebbe nem tud és nem is akar beletörődni. Bret Easton Ellis ismerősen csenghet mindenki számára, a szerző elégedetten csapta össze tenyerét, amikor a kritikusok botrányosnak, megbotránkoztatónak írták körül regényeit, talán még élvezte is a média által keltett hisztériát. Ha nem követjük Ellis pályafutását akkor is világossá válik, hogy mostanság nem tudott olyasmit alkotni, amivel ismét sokáig csámcsogott volna a nép. (De ki vagyok én, hogy azt merem feltételezni, hogy most sem kedvelik több millióan?) Talán arra számított, hogy a Vétkek völgyével felkavarja az állóvizet, hiszen csak meztelenkedik benne egy pornós és egy ex-Disney lány, de igazság szerint „a szereplők az üres, majdnemhogy érzelemmentes életüket szex-szel próbálják feldobni” történet nem túl egyedi és valószínűleg Ellis korábban élvezetesebben írt erről.

canyons

Christian (James Deen) los angeles-i producer, élete mondhatni nem túl mozgalmas. Mit is tehetne? Orgiákat szervez, arra kényszeríti barátnőjét, Tarát (Lindsay Lohan), hogy másokkal bújjon össze és az aktusokat szépen fel is veszi. A férfi nem éppen a hűség mintaképe, de Tarának is megvan a maga kapcsolaton kívüli partnere.

A központi téma – a durván unalmas életvitel, amelyet megpróbálnak feldobni egy kis testiséggel – marad és megkapjuk Ellis hozzáállását Hollywoodhoz, miszerint csak úgy lehet előrébb jutni az Álomgyárban, ha lehúzod a sliccedet vagy szétteszed a lábad. Azonban nem csak a karakterek éreznek belül nagy ürességet, hanem mi is. Valódi érzelmeket abszolút nem látunk, hiszen az ásítozós életvitelük mellett mégsem gépek, hanem emberek, amikor egymáshoz beszélnek, láttatni kellene, hogy mit éreznek a másikkal kapcsolatban, totálisan érdektelenül viselkednek.

0c

De mit is várunk James Deen-től? A pornó egy másik műfaj, ahol talán kierőltet magából pár mondatot, majd csak azzal kell törődnie, hogy a szükséges testrész olyan peckesen álljon, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ha gonosz akarok lenni, Lindsay Lohantól sem lehetett többet várni, bizonyára örült a nap 100 dolláros fizetésnek, amivel rohanhatott is az utcára, hogy elköltse. Paul Schradernek annyit tudok mondani, mint John Carpternek: te vén kujon. Egy cseppnyi eredetiség vagy érdekesség nincs filmjében és még a szexjelenetek sem igazán szaftosak. Lélektannal foglalkozni? Minek?

A Kickstarteren közel 160.00 dollárt gyűjtöttek össze (1050-en adakozták össze) a költségvetéshez. Minimálpénzből készült tehát a film, amelyre hiába koncentrálunk erősen, hátha kiböknek végre valami értelmeset magukból a szereplők. Ellis csak szerette volna, ha sértő, hallatlan vagy esetleg pikírt szavakkal illetik a produkciót, de sajnos csak egy dolog botrányos ebben: a minőség. Talán csak meg kellett volna engedni Steven Soderberghnek, hogy átszabja a filmet.

imdb: 4,0

rottentomatoes: 23 %

Büdzsé: 250.000 dollár
Amerikai bevétel: 56,825 dollár

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *